FØLELSESLADET: Tårene satt lett hos landslagstrener Alexander Stöckl etter OL-gullet i laghopp.
FØLELSESLADET: Tårene satt lett hos landslagstrener Alexander Stöckl etter OL-gullet i laghopp. Foto: Pedersen, Terje

Suksesstreneren dro fra OL-møte med en vond følelse i magen

De norske hopperne nådde målet om det historiske gullet, men trener Alexander Stöckl innrømmer at han tvilte underveis.

Norge tok sitt sitt første gull i laghopp i OL-sammenheng siden konkurransen kom på programmet i Calgary i 1988. Landslagstrener Alexander Stöckl tok til tårene da Robert Johansson fjernet all tvil, før østerrikeren forsvant bak tribunen.

– Jeg måtte sette meg ned, for jeg hadde ikke mer krefter igjen. Det var helt tomt. Jeg måtte la det synke inn. Det er ikke så lett. Det er umulig å beskrive følelsen når man har jobbet så lenge for å oppleve en drøm som du er usikker på om du får til, sier en følelsesladet Stöckl til TV 2, før han knekker sammen igjen i gråt.

– Hva betyr det?

– Det betyr alt, svarer han.

Målene for OL-sesongen ble satt under et møte på Lygna i fjor vår, der historiens første laghopp-gull for Norge var det store, klare målet.

– Alle dro fra møtet med en litt vond følelse i magen og med nervøsitet, for vi visste at vi måtte jobbe fra første dag for å skaffe oss en mulighet. Det er et hårete mål å sette seg mindre enn ett år før OL. Vi dro derfra med det samme målet, og siden den gang har alle i systemet jobbet ekstremt hardt og motivert for å få det til, sier Stöckl.

Hylles av hopperne
I TV-stua på tv2.no ble han hyllet av både TV 2s kommentatorer og den tidligere storhopperen Bjørn Einar Romøren. Gullhopperne Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Johann André Forfang roser også sin østerrikske sjef, som tok jobben i 2011 etter Mika Kojonkoski.

– Han har betydd ekstremt mye for norsk hoppsport siden han kom inn. Det er ikke bare A-laget han jobber med, men også inn mot trenere fra 16 år og yngre og hele veien opp til A-laget. Måten han samarbeider med resten av Hopp-Norge er helt fantastisk, sier Daniel-André Tande til TV 2.

– Han betyr helt klart veldig mye. I våre øyne er han verdens beste hopptrener. Han er flink til å holde ting enkelt, og jeg har et veldig bra samarbeid med ham. Jeg føler vi tenker veldig likt når det gjelder hvordan vi løser ting teknisk. Det er veldig befriende når du er en utøver med sære meninger i en individuell idrett, sier Robert Johansson til TV 2.

Stöckl er beskjeden når det kommer til hvor stor ære han skal ha for gullet.

– Jeg er bare den som står og vinker med flagget. Nei, jeg vet ikke. Jeg prøver bare å komme inn med min kompetanse og gi råd til alle som er rundt meg og la dem vokse med det ansvaret. Jeg er en del av et ekstremt sterkt lag og et trenerteam som har utviklet seg ekstremt med kompetanse og ansvar, sier Stöckl, som bekrefter at han blir med til Beijing-OL i 2022.

– Hvis ikke hadde jeg ikke skrevet under kontrakten, slår han fast.

– Tviler hvert sekund
Stöckl sier at det blir fest og at hopperne «kan gjøre som de vil i kveld», men 44-åringen innrømmer at han tvilte underveis.

– Du tviler hvert eneste sekund. Du vet aldri hva som kommer i en sånn konkurranse. Du kan bomme, falle, gå trill rundt eller ikke få til nedslaget. Det var tre nasjoner på et ekstremt høyt nivå, og det var bare to poeng som skilt etter første omgang, så det var tøft, sier han.

Skipresident Erik Røste er også mektig imponert over Stöckls arbeid.

– Jeg var med da Alexander Stöckl ble presentert foran hele Hopp-Norge i 2011, og da sa han to ting: At han skulle flytte til Norge for å lære kulturen, og at han skulle gjøre sitt første intervju på norsk innen ett år. Jeg tror mange i salen tenkte «jøss, dette må bli bra», og det har det blitt, sier Røste til TV 2.