ISKALD: Robert Johansson tok det siste svevet og sikret OL-gullet for Norge.
ISKALD: Robert Johansson tok det siste svevet og sikret OL-gullet for Norge. Foto: Pedersen, Terje

Norge vant historisk OL-gull i laghopp

Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Johann André Forfang tok et historisk OL-gull for Norge i laghopp.

De fire norske OL-debutantene Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Johann Andre Forfang ledet etter alle åtte rundene og vant det første OL-gullet i lagkonkurransen i hopp på åtte forsøk siden vinterlekene i Calgary i 1988.

– Det er det beste landslaget som finnes i hele verden. Det er ekstremt bra kjemi i laget og vi er kamerater som har det jævlig fett på tur. Det kan ikke bli bedre, sier Daniel-André Tande til TV Norge.

GULLTRENER: Alexander Stöckl.
GULLTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Pedersen, Terje

Norge vant foran 22,8 poeng foran Tyskland, mens Polen tok bronsen. Den norske treneren Alexander Stöckl tok til tårene da han så Robert Johansson fjerne all tvil med 136 meter.

– Få Alexander Stöckl hjem, inndra passet og steng grensene, sier TV 2s kommentator Marius Skjelbæk i TV-stua på tv2.no.

– Han er ekstremt god til å sette inn et team rundt seg, og det har vi kanskje slitt med opp gjennom historien. Da jeg var Kollen-hopper og skulle til Granåsen, og så at trønderne satt med knærne inn, så satt vi med knærne ut. Det er ingen forskning på det, men vi skulle gjøre det motsatte av trønderne, sier han, og fortsetter:

– Alex har klart å samle laget, men det viktigste er at han skjønner at det er flere veier til Rom. Alle må ikke inn i samme mal for å komme dit man skal være, både når det gjelder teknikk og utstyr. Det er mer individuell tilpasning, og det var forbudt tidligere.

Det norske laget ledet med kun to poeng på Tyskland etter den første omgangen i lagkonkurransen, og det var duket for en thriller før andre omgang i Pyeongchang, men nordmennene hoppet fantastisk i andre omgang og økte ledelsen.

Skipresidenten: Terningkast seks!

Skipresident Erik Røste var naturlig nok i ekstase etter hoppgullet. Han brukte anledningen til å hylle de norske teamene som er i OL.

– Som jeg pleier å si: De individuelle er resultatene kommer ofte av et sterkt team. Det vi ser i dag er kanskje det aller beste eksempelet på det, sa en rørt skipresident til pressen.

Røste husket tilbake til dagen Alexander Stöckl i mars 2011 ble presentert som norsk hopptrener.

– Da sa han to ting: Jeg skal flytte til Norge, fordi det er viktig at jeg er i Norge og lærer kulturen å kjenne. Jeg skal gi mitt første intervju på norsk i løpet av et år. Da tenkte mange at dette blir bra, sa Røste.

– Terningkast på OL?

– Må si terningkast seks. Det er nesten litt uvirkelig. Det er fortsatt seks dager igjen. Selv om vi er fornøyde, er det viktig at de som har øvelser igjen får de samme forberedelsene.

Kjempehopp av Tande
Mye takket være et strålende hopp av Daniel-André Tande på 140 meter i andre omgang – konkurransens lengste – ble det aldri så spennende som det kunne. Tandes hopp økte ledelsen til 15,8 poeng til tyskerne.

– Det var jævlig deilig. Det var ekstremt deilig å kjøre utover sletten, sier Tande til TV Norge.

– Dette har han vist så mange ganger i andrehoppet sitt. Det er så rent og fint tråkk at det er en nytelse å se på, sier hopplegenden Roger Ruud i TV-stua på tv2.no.

Det klarte aldri konkurrentene å svare på, og dermed kunne det norske laget med Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Johann André Forfang juble for norsk OL-gull i lagkonkurransen.

Stjernen økte til 30 poeng
Andreas Stjernen hoppet i gruppe to og hoppet lengst i den med 135,5 meter med dårligere forhold enn konkurrentene. Det var nok til å økte ledelsen ned til 29 poeng til Polen og 30 poeng ned til tyskerne.

Forfang var neste nordmann ut og landet på 132 meter, noe som gjorde at Polen og Tyskland knappet innpå. Polakkene var 22,9 poeng bak når de siste hopperne gjensto – Robert Johansson for Norge.

Andreas Wellinger fra Tyskland klarte ikke å sette ordentlig press på Johansson med sitt hopp på 134,5 meter. Polens Kamil Stoch hoppet godt i sitt siste og avgjørende hopp, men kunne bare matche Wellingers lengde.

Dermed måtte Johansson hoppe mer enn 124,5 meter, men det var ikke noe problem. Johansson fjernet all tvil med sitt svev på 136 meter.

Norge vant med 22,8 poeng ned til Tyskland, som tok sølv. Bronsevinner Polen var 26,1 poeng bak.