SKADET SEG STYGT: Håvard Lorentzen falt under en treningsøkt i 2015 og flerret opp leggen. Mandag tok han Norges første OL-gull siden 1948 på 500-meter.
SKADET SEG STYGT: Håvard Lorentzen falt under en treningsøkt i 2015 og flerret opp leggen. Mandag tok han Norges første OL-gull siden 1948 på 500-meter. Foto: ROBERTO SCHMIDT

Tok OL-gull drøyt to år etter den grusomme skaden

– Han har jobbet som faen for dette, sier storebror Pål Lorentzen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med tiden 34,41 og ny olympisk rekord tok Håvard Holmefjord Lorentzen (25) Norges første gull på 500-meter i OL siden 1948. Hjemme i Fana stod jubelen i taket i det lokale klubbhuset med familie og støttespillere til stede.

– Det er fantastisk. Du må huske på at han hadde en vanvittig skade, og i tillegg var han ikke noe medaljekandidat på 500 meter for et år siden. 1000-meter var hans forse. Men når du ser hvordan han har utviklet seg, er det fantastisk. Det er imponerende. Han har på en måte overrasket alle eksperter innenfor sporten. Han har tatt stegene så raskt opp, sier pappa Torbjørn til TV 2.

Har reist seg fra skrekkskade
For reisen mot OL-gull har ikke vært enkel for Fana-gutten. I oktober i 2015 pådro han seg en stygg og alvorlig skade under en treningsøkt i skøytebyen Inzell.

Lorentzen falt i en sving og den venstre skøyten laget en lang og dyp flenge i den høyre leggen etter sammenstøtet med sikringsputene.

– Skøyten må ha tatt et jafs som en ostehøvel. Jeg fikk hjelp med en gang og ble kjørt til sykehuset der jeg fikk behandling, sa Lorentzen til TV 2.

Lorentzen erkjenner etter gullet i Pyeongchang at det så ille ut.

– Det så veldig stygt ut der og da, og det tok litt tid før jeg kom tilbake på beina. Etter hvert kom jeg tilbake i trening og på isen, og siden har det bare gått en vei, sier Håvard Holmefjord Lorentzen til TV 2.

25-åringen brukte skaden som motivasjon til å komme sterkt tilbake.

– Det gangen var jeg i veldig god form, men ikke på nivået som jeg er nå. Jeg har alltid hatt lyst til å være best og ta olympisk gull, sier han.

Siden den gangen har Lorentzen jobbet hardt og målrettet for å nå verdenstoppen. Det har båret frukter. Hans definitive gjennombrudd har kommet denne sesongen med fire seirer i verdenscupen.

– Det er helt vilt, også når du tenker på de siste tre årene med skaden han hadde og hele prosessen med å komme tilbake. Han har jobbet som faen for dette. Han har vært beintøff. Alt han har gjort har vært gjennomført. Sånn har det vært siden skaden, sa storebror Pål i TV-stua da Håvard gikk inn til olympisk rekord.

Multitalentet Lorentzen
Lorentzen er en del av en knallsterk gjeng skøyteløpere fra Bergen, som alle har lagt grunnlaget for karrierene sine på kunstisbanen på Slåtthaug. Sverre Lunde Pedersen gikk tidligere i OL inn til bronse på 5000-meteren. Skøytemiljøet i Fana IL får mye av æren for at Lorentzen nå står tilbake med et OL-gull.

– De har stått bak. Det har vært et fantastisk skøytemiljø. De har gått på trening når det har vært regn, vind, surt og kaldt. Da har han likevel gått fordi det har vært så kjekt på trening, sier mamma Liv.

Hun kunne smile fra øre til øre sammen med resten av de fremmøtte over at sønnen er olympisk mester - den første fra Bergen i et vinter-OL. I Pyeongchang var den norske skøyteleiren i skyene etter bragden.

– Mye er medfødt, men han har hatt en far som har vært smart og tatt ham med på mye idrett opp gjennom årene. Han er ungdomsmester i sykling mange år på rad, der han har vunnet overlegent og slått Sven Erik Bystrøm, som nå er proffsyklist. Han er god i så å si alt. Han og Bøkko kunne blitt god i nesten hvilken som helst idrett, og det er veldig få du kunne sagt det samme om, sier landslagstrener Sondre Skarli til TV 2.

– Allerede i ung alder var han veldig flink til å ta egne avgjørelser, og han trener seg selv på en måte jeg aldri har sett andre utøvere klare.