LYTTER TIL HELSEDIREKTORATET: Olympiatoppen-lege Mona Kjeldsberg. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.
LYTTER TIL HELSEDIREKTORATET: Olympiatoppen-lege Mona Kjeldsberg. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Olympiatoppen snur etter medieoppslag - vil gi innsyn i medisinske fritak

– Det er ingen søknader om medisinske fritak i OL, og vi jobber med å innhente informasjon om eventuelle fritak i de siste to OL.

TV 2 har den siste uken har publisert en rekke artikler om at Norge har med seg Kenacort og Celeston, kortison med sterke prestasjonsfremmende egenskaper, til OL, og at det norske legeteamet ikke vil svare på om disse preparatene blir brukt i konkurranse.

Det førte blant annet til at Helsedirektoratet kom med en uttalelse om at argumentet om taushetsplikt ikke var en tilstrekkelig god nok grunn til å la være å svare på TV 2s spørsmål.

Etter at Antidoping Norge også kom på banen søndag, har Olympiatoppen nå valgt å snu og likevel fortelle om medisinske fritak.

– Dette prinsippet vil i fremtiden ikke gjelde på landslagsnivå

Et medisinsk fritak (TUE) er altså en tillatelse, på grunn av skade/sykdom, til å bruke et ellers forbudt stoff i konkurranse.

I en e-post skriver Mona Kjeldsberg, leder i Olympiatoppens helseteam, følgende:

– Olympiatoppen har, i motsetning til andre nasjoner vi sammenlignes med, valgt å være fullstendig åpne om hvilke medisiner vi har med til OL. Vi ønsker å strekke oss langt i åpenhet rundt medisinske spørsmål, men vi må samtidig ivareta personvern og taushetsplikt på vegne av utøverne, slik alle mennesker har rett på. Etter innspill fra Helsedirektoratet, har vi revurdert prinsippet knyttet til TUE for OL-troppen som stor gruppe. Av hensyn til personvernet, vil dette prinsippet i fremtiden ikke gjelde på landslagsnivå/idrettsspesifikt nivå, skriver hun, og fortsetter:

– Olympiatoppen bringer med seg to typer kortison til OL (Celeston, Kenacort-T). Dette er medisiner vi har beredskap mot akutt oppståtte skader eller sykdom. Kortison kan brukes ved betennelser i sener og ledd, og er tillatt brukt i konkurranser. Kortison kan også settes som en sprøyte i muskulaturen ved allergiske reaksjoner. Denne bruken av kortison er ikke tillatt i konkurranse, med mindre det foreligger en godkjent TUE på forhånd.

– Vi jobber med å innhente informasjon om eventuelle TUEer i de to siste OL

Og i det som er banebrytende åpenhet rundt medisinbruk i idrett, forteller Kjeldsberg videre at man nå jobber for å få eventuelle medisinske fritak fra fortiden frem i offentlighetens lys.

– Helseteamet i den norske OL-troppen jobber etter de etiske standarder som følger av IOCs Medical Code, og vi følger også IOCs retningslinjer for bruk av medikamenter. Under OL kreves det at alle injeksjoner rapporteres til IOC, ikke bare de som krever TUE. Det er ingen av utøverne i den norske OL-troppen som har fått kortisonsprøyte av vårt støtteapparat under OL, og det er ingen søknader om TUE fra Norge i OL. Vi forventer å ha med det meste av medisinene vi bringer med til OL og Paralympics hjem igjen til Norge, inkludert kortison. Vi jobber med å innhente informasjon om eventuelle TUEr i de to siste OL, og vil komme tilbake om vi får avklart dette. Øvrige konkurranser, som TV 2 etterspør, er underlagt særforbundenes myndighet og helseteam.

Det er så vidt TV 2 bekjent ingen andre nasjoner som altså åpner opp for å offentliggjøre slik informasjon.