Svendsen spurtet inn til OL-bronse

Emil Hegle Svendsen tok medalje da Martin Fourcade vant nytt gull etter målfoto.

Se sammendrag av OL-fellesstarten i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Det så lenge mørkt ut med tanke på norsk medalje, men da Emil Hegle Svendsen skjøt fullt hus på siste skyting luktet det plutselig bronse. I spurten var Svendsen klart sterkere enn Erik Lesser fra Tyskland og gikk inn til bronse på OL-fellesstarten.

– Jeg tenkte mye på Marit Bjørgen og måten hun avgjorde stafetten på. Det var viktig å komme først inn og ikke la motstanderen komme forbi, sier bronsevinner Hegle Svendsen til TV 2.

I TV-stua var det full jubel over bronse.

– Det er så deilig og fortjent, sier Vetle Sjåstad Christiansen om Hegle Svendsens bronse i TV-stua på tv2.no.

Rosen av lagkameraten stoppet ikke der.

– Mange tror at han er veldig avslappet og «chill» når det kommer til utstyr og sånn. Men han holder Ole Einar-nivå når det kommer til forberedelser, sier Sjåstad Christiansen om Hegle Svendsen.

– Han er en av Norges absolutt største idrettsmenn gjennom tidene, sier Sjåstad Christiansen.

Forhåndsfavoritt Martin Fourcade fra Frankrike vant sitt andre gull i Pyeongchang-OL etter å ha slått tyske Simon Schempp i en heftig spurtduell som måtte avgjøres på målfoto.

– Fourcade er en slu rev. Hadde han ikke gjort det, så hadde han ikke vunnet den spurten, sier Sjåstad Christiansens om Fourcades linjeskifte på oppløpet.

Tre nordmenn topp ti
Erlend Bjøntegaard ble nest beste norske på sjuendeplass, 32,1 sekunder bak Fourcade.

– Jeg henger bra med etter den liggende skytingen, men så er det stående igjen… To bom på første stående, og da er jeg hektet av, og jeg kjenner i sporet at jeg ikke har nok krefter til å gå opp, sier Bjøntegaard til TV 2.

– Det har vært et stabilt mesterskap og jeg er veldig godt fornøyd. Jeg får til den siste stående, og det er veldig godt å ta med seg, fortsetter han.

Tarjei Bø fulgte på plassen bak et par sekunder etter.

– Hadde det vært verdenscup, hadde det vært greie resultater. Det er tre greie plasser og resten er fiasko. Jeg har vært nær pallen i alle fire løpene, så litt tøft ikke å få med seg medalje, sier storebror Bø til TV 2.

Johannes Thingnes Bø skjøt seg bort med tre bom på andre skyting og var aldri med i medaljekampen. Gullvinneren fra normaldistansen tidligere i OL kom inn som nummer 16, ett minutt og 20 sekunder bak Fourcade.

– Det var veldig uvant å bomme under. Vanligvis bommer jeg høyre eller over, så det var rett og slett nytt for meg. Kroppen var bra. Det var veldig raskt føre og alle gled gjennom løypen. Jeg går ut etter tre bom og klarer ikke å ta inn noe særlig. Det er mange som hadde gode ski og bra kropp. Det var et forholdsvis lett løp, så det var vanskelig å hente inn tre bom på én skyting, sier Thingnes Bø til TV 2.

Stresset Fourcade
Etter en rolig, samlet start på fellesstarten, satte Martin Fourcade inn et rykk på toppen av den første bakken og fikk et langt strekk på feltet, men franskmannen klarte ikke å riste av seg konkurrentene.

På første skyting hadde Fourcade én bom, men det hadde også Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. Johannes Thingnes Bø og Erlend Bjøntegaard fylte og gikk ut 25 sekunder foran Fourcade, som også falt på strafferunden.

– Han er litt stresset, sier skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen om Fourcade-fallet i TV-stua på tv2.no.

– Veldig deilig at Johannes traff fullt på første liggende. Det er jo den som ofte har vært hans ankepunkt, sier Sjåstad Christiansen.

Thingnes Bø skjøt seg bort
Feltet var imidlertid mer eller mindre samlet inn til andre skyting. Der hadde Johannes Thingnes Bø tre (!) bom, mens de tre andre norske skjøt fullt hus. Det samme gjorde favoritt Martin Fourcade.

– Tre bom for Johannes. Det er ekstremt trist. Han er nesten ute av det, sier Vetle Sjåstad Christiansen om den andre skytingen.

De norske guttene mislyktes totalt på tredje skyting. Der Fourcade kunne gå rett ut med fullt hus, skjøt Bjøntegaard bort medaljemulighetene med to bom. Også Tarjei Bø hadde to bom, mens Emil Hegle Svendsen hadde én.

Svendsen gikk ut fra tredje skyting med niendeplass og med et drøyt halvminutt opp til medalje, men trønderen tapte tid i sporet. Thingnes Bø plaffet ned fem av fem på tredje skyting, men medaljetoget hadde gått.

– Litt skuffende, det må vi kunne si, sier Sjåstad Christiansen om lagkameratens innsats på den tredje skytingen.

Men må siste skyting tente Svendsen medaljehåpet igjen. Fourcade og Simon Schempp hadde én bom hver, mens Erik Lesser måtte ut på to strafferunder. Svendsen skjøt fullt hus og gikk ut som fjerdemann.

Både gullet og bronsen ble avgjort på spurt. Fourcade vant fellesstarten foran Schempp, mens Svendsen var sterkest i duellen med Lesser like bak.