Fenomenal Krüger-etappe reddet Norge – Klæbo smadret konkurrentene

Simen Hegstad Krüger hadde et elendig utgangspunkt på sin tredje etappe, men sendte Johannes Høsflot Klæbo ut i ledelsen. Der var han suveren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan suverene Klæbo sikret stafettgull i Nyhetene i vinduet øverst!

Etter Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundbys klassisk-etapper gikk Simen Hegstad Krüger ut 32 sekunder bak den russiske lederen Aleksej Tsjervotkin.

Allerede halvveis ut på etappen hadde han hentet hele forspranget, og til veksling sendte han Johannes Høsflot Klæbo ut sammen med franske Adrien Backscheider og 16 sekunder foran russiske Denis Spitsov.

– For en etappe av Krüger, slo TV 2s langrennskommentator Marius Skjelbæk fast i TV-stua.

Klæbo valgte å stole på spurten, og lot Spitsov spise inn forspranget. Samtidig måtte Backscheider slippe.

– Føltes som søndagstur

På den siste runden rykket han allerede før bakken han avgjorde i på sprinten. Som vanlig var det lekende lett, og på oppløpet fikk han tid til å ta med seg flagget i mål.

– Til tider føltes det som en søndagstur. Det ble gått hardt da Spitsov kom opp, men det ble ikke det fullkjøret hele veien og det synes jeg var artig, sier Klæbo til Eurosport, og forstetter:

– Det å ta flagg i et OL, det er kult!

Han hylles av landslagstreneren for den suverene ankeretappen.

– Johannes var i en egen klasse. Det er en helt utrolig fyr, han kan alt. Han kan avslutte de store anledningene også. Vi har en ankermann for fremtiden, sier en storfornøyd Tor Arne Hetland til Eurosport.

– Var ikke bra nok på klassisk-etappene

Hetland innrømmer at han var urolig etter de to første etappene.

– Vi var ikke bra nok på de to første klassisk-etappene. De hadde ikke super-dagen og vi tapte altfor mange sekunder på de første etappene, erkjenner landslagstreneren.

– Jeg hadde fremdeles troen, i hvert fall da jeg så Russland slet på tredje etappen allerede ut fra start. Vi levde i håpet da Simen begynte å ta sekunder, legger han til.

Martin Johnsrud Sundby, som tapte om lag 15 sekunder til Aleksander Bolsjunov, hyller lagkameratene.

– I dag er jeg og Didrik veldig, veldig glad for at vi går på lag med Johannes og Simen, sier Sundby til Eurosport.

Spent på laguttaket

Krüger, som har vist kjempeform i OL, skal i utgangspunktet ikke gå den klassiske femmilen.

– Jeg har vært innstilt på å dra hjem i morgen, så jeg skal ikke si noe mer om det på direkten. Vi får se hva som skjer, sier Krüger til Eurosport, før han tilføyer:

– Vi er et veldig sterkt lag som er tiltenkt å gå den distansen. Der er vel egentlig ikke jeg tenkt å gå, men vi får se hva det blir til.

Måtte slippe

Hans Christer Holund hadde tatt bronse og havnet på sjetteplass i OL, men Didrik Tønseth trakk likevel det lengste strået og fikk gå den første etappen.

Trønderen startet bra og holdt følge med tetgruppen lenge. Midtveis på siste runde måtte han imidlertid slippe, og til veksling var han hele 18 sekunder bak Aleksej Larkov fra Russland og Aleksej Poltoranin fra Kasakhtstan.

I tillegg var Frankrike og Italia foran.

– Det ble stygt på slutten dessverre. Jeg prøvde å ligge fremme for å gå min egen takt, men så gikk Poltoranin til, og da var det stopp for min del, sier Tønseth til TV 2 og flere andre medier etter sin førsteetappe, og fortsatte:

– Jeg hadde fantastisk glid, men det så er det litt lurere å gå med feste, fordi det er litt ulik snø i løypen. Men jeg tror det er vanskelig å finne noe spikerfeste her.

Russeren gikk kanonetappe

Martin Johnsrud Sundby trengte ikke mange stavtak for å hente inn løperne foran seg, utenom Aleksander Bolsjunov. Den unge russeren økte litt i starten, før han for alvor satte konkurrentene på plass.

Halvveis hadde han doblet avstanden til Sundby og resten av gruppen bak. Så hentet de litt, men også Sundby måtte slippe i den siste motbakken.

Til veksling var han 32 sekunder bak Russland, åtte bak Italia og fire bak Frankrike.

– Martin har ingenting å gå med, sa Erling Jevne i TV-stua, og fulgte opp:

– Han er langt ifra noen femmils-form.

Selv dro Sundby paralleller til Astrid Uhrenholdt Jacobsens svikt på kvinnestafetten.

– Jeg er nødt til å gå hardt ut, men det blir litt som med Astrid i går, sa Sundby om sin egen innsats til Eurosport.

– Verken jeg eller Didrik er spesielt fornøyd med våre egne etapper, så vi er glad vi er på lag med de to andre gutta i dag, sier Sundby til TV 2.

Krüger med fenomenal etappe

Simen Hegstad Krüger, som har vært i kjempeslag i OL, hentet italieneren og franskmannen med en gang. Allerede midtveis i den første runden hadde han spist tolv sekunder på russiske Aleksej Tsjervotkin.

– Vi er absolutt med i dette. Det er ikke uvanlig at Russland sprekker på en stafett-etappe, sa Johan Kaggestad.

Ut på den siste runden hadde Krüger allerede hentet inn russeren, og hadde franske Clément Parisse med seg.

– Hvis han går inn her nå, og Norge tar gull, er han faktisk noe så ydmykt som en av de mestvinnende norske langrennsløperne gjennom tidene – og han går bare sin tredje distanse. Han kunne løpt naken gjennom lokalene til Norges Skiforbund for to måneder siden, og folk hadde ikke kjent ham igjen. Det er ganske utrolig å tenke på, sa Marius Skjelbæk i TV-stua.

Tidlig på den siste runden parkerte gullvinneren fra 30 kilometeren russeren, men fikk franskmannen med seg. Krüger sendte Johannes Høsflot Klæbo ut 16 sekunder foran russiske Denis Spitsov.

Klæbo stolte på spurten

På den første runden var Klæbo godt fornøyd med å ta ryggen til Adrien Backscheider, som gjorde at Spitsov kunne plukke sekunder. I den siste motbakken på den andre runden var russeren tilbake.

Samtidig gikk Klæbo lekende lett.

– Han stopper opp. Nå er det Northug-takter over Klæbo her, sa Kaggestad i TV-stua, og fortsatte:

– Dette er tyrefekting. Han er jo ikke svett i pannen engang.

Istedenfor å rykke i den siste motbakken som han gjorde på sprinten, dro Klæbo til på flaten like før. I mål var han ni sekunder foran russeren etter å ha tatt seg tid til å ta med seg flagget i mål.

– Det kjentes bra ut. Jeg fikk det utgangspunktet jeg hadde håpet på. Vi hadde helt utrolige ski i dag, sa Klæbo til Eurosport etter løpet.