OPPTATT AV AT MEDISINENE NORGE HAR MED TIL OL BLIR BRUKT RIKTIG: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
OPPTATT AV AT MEDISINENE NORGE HAR MED TIL OL BLIR BRUKT RIKTIG: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Norges leger vil ikke svare på om «vidunderdop» blir brukt:

Antidoping Norge åpner for å svare på det de norske legene ikke vil si noe om

– Vi vil se nærmere på om vi kan gi mer informasjon om medisinske fritak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske helsteamet i Sør-Korea står på sitt og vil ikke bekrefte eller avkrefte om norske utøvere har brukt de svært sterke medisinene Kenacort og Celeston i konkurranse.

Som TV 2 har omtalt tidligere, så skjønner Helsedirektoratet og flere eksperter lite av det.

Nå har Antidoping Norge (ADN) kommet på banen.

– For eksempel godkjente søknader fordelt på stoffgruppe

Daglig leder Anders Solheim forteller nemlig til TV 2 at de ser på muligheten for å kunne slippe informasjon om hvilke medisiner utøvere får såkalte medisinske fritak (TUE) til å bruke.

– Vi tror det er bra å ha en diskusjon om bruk av medisiner i idretten, og det er også et tema som vi er opptatt av – og som vår medisinske fagkomité er opptatt av, sier Solheim.

– I forbindelse med vår årsrapport for 2017, vil vi se nærmere på om vi kan gi ytterligere informasjon om medisinske fritak, for eksempel godkjente søknader fordelt på stoffgruppe.

Om det lar seg gjøre, vil man for første gang altså kunne få innsyn i om nevnte Kenacort og Celeston, for å nevne noen medisiner, blir brukt av norske utøvere.

Det vil i så fall blidgjøre TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad, som flere ganger har tatt til orde for mer åpenhet rundt bruken av medisinske fritak.

– Vi legger til grunn at norske utøvere holder seg innenfor regelverket

Og Antidoping Norge vil i så fall bli en av de første stiftelsene av sitt slag, så vidt TV 2 bekjent, som offentliggjør slik informasjon.

– På generelt grunnlag er det viktig med høy bevissthet om når helsetjenesten hensyntar utøverens helse og om helsetjenesten på noe tidspunkt går over til å brukes for å bedre prestasjonene. Dette er også drøftet i rapporten fra Granskingsutvalget oppnevnt av Skiforbundet, sier Solheim, og legger til:

– Vi legger til grunn at norske utøvere holder seg innenfor det regelverket som til enhver tid gjelder.

Helsedirektoratet sa til TV 2 tidligere denne uken at «taushetsplikten er ikke til hinder for at legen i Olympiatoppen kan svare på spørsmålene dine, såfremt det ikke er mulig å identifisere enkeltutøvere».

På spørsmål om hva Antidoping Norge tenker om lege Mona Kjeldsbergs argument for at taushetsplikten hindrer henne i å svare «ja» eller «nei», tar Solheim en diplomatisk linje.

– Når det gjelder spørsmål om taushetsplikt i denne sammenheng, må dette vurderes av andre enn ADNO. Vi registrerer at Helsedirektoratet allerede har uttalt seg om saken.