Kjempeetappe av Haga reddet Norge – Bjørgen parkerte Nilsson

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sprakk fullstendig på andre etappe. Ragnhild Haga hentet inn forspranget, og Marit Bjørgen parkerte Stina Nilsson på oppløpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se referat i Sportsnyhetene øverst.

Ragnhild Haga reddet Norges stafettsjanser med en enorm tredjeetappe.

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen sprakk fullstendig på den andre etappen, ble Haga sendt ut 30 sekunder bak Sverige og Russland.

Etter 2,5 kilometer hadde hun hentet inn halve forspranget, og ved veksling var hun bare 3,4 sekunder bak Russland og Sverige.

– Vi må bare hylle Ragnhild Haga igjen, hun har tatt inn 26 sekunder. Det er en fantastisk etappe, slo Johan Kaggestad fast i TV-stua.

I TÅRER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var langt nede etter en svak andre etappe.
I TÅRER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var langt nede etter en svak andre etappe. Foto: Åserud, Lise

Den lille luken tettet Marit Bjørgen øyeblikkelig. Russland måtte slippe, og det hele endte i en duell mellom Bjørgen og det svenske sprintesset Stina Nilsson.

– Jeg var sikker på det skulle bli sølv

Hun prøvde å rykke fra Nilsson i den siste motbakken, og svensken måtte gi noen meter på toppen. De klarte hun aldri å hente inn igjen.

– Jeg har ikke fått trent på dette. Vanligvis har jeg gått alene ut. Jeg så for meg et scenario der jeg måtte mørne på henne slitne bein, og det tror jeg at jeg klarte. Jeg ble overrasket selv over at jeg klarte det da hun var på hælene mine, sier Bjørgen til Eurosport.

Nå har den 37 år gamle langrennsdronningen like mange medaljer som Ole Einar Bjørndalen, og vil passere skiskytteren som tidenes vinterolympier med gull på tremilen eller sprintstafetten.

– Det var en nervekamp i fem kilometer, men hun tar det. Det er helt rått. Nå blir hun vinter-OLs største utøver, sa Kaggestad.

At 37-åringen skulle komme inn på stadion sammen med Nilsson var imidlertid et scenario den norske landslagstreneren hadde fryktet på forhånd.

– Jeg hadde ikke blitt overrasket om Nilsson gikk forbi. Hvis jeg skulle tippet på oddsen da de satte seg ned i hockey, hadde jeg nok vært en av dem som hadde stilt seg bak Stina, sier Roar Hjelmeset til TV 2, og fortsetter:

– Marit er jo en fantastisk god skiløper, og stolte på sine ferdigheter i og med at hun måtte fullføre i høyt tempo. Også er det annerledes for Stina å spurte etter fem kilometer enn etter en sprint.

Hylles av svenskene

Den svenske leiren tar tapet med fatning.

– Jeg er ikke overrasket over at Marit vinner spurten. Hun er en fantastisk skiløper, og jeg så på henne at hun gikk hardt hele veien. Stina er i fantastisk form, så det ble virkelig spennende, oppsummerer Kalla overfor TV 2.

– Jeg gikk det jeg hadde, men Marit var sterkere i den siste bakken, sukker Nilsson.

Forsprang etter første etappe

Før stafetten var Sverige, som vant i Sotsji etter Norges smørefiasko, regnet som den sterkeste konkurrenten til de norske kvinnene.

I første etappe spilte naboene sitt antatt svakeste kort, Anna Haag, mot Ingvild Flugstad Østberg.

På den andre runden måtte hun slippe.

– Haag er i ferd med å få det skikkelig! utbrøt Johan Kaggestad i TV-stua.

Østberg, som kom på sjuendeplass på ti-kilometeren, gikk inn til veksling 4,4 sekunder bak russiske Natalia Neprajeva. Luken ned til Sverige ble på mer enn 20 sekunder for Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som fikk den andre etappen.

– Østberg viser igjen litt svakhet. Hun og Heidi Weng har stort sett hatt det samme programmet, sa Kaggestad.

Kjempesprekk for Jacobsen

De var ikke engang kommet til første mellomtid før Jacobsen hadde hentet igjen russiske Julija Belorukova. Bak gikk Charlotte Kalla som et tog, og hadde hentet nesten halve forspranget etter 2,5 kilometer.

– Nå er jeg engstelig for Astrid. Hun ser oppjaget ut, sa Kaggestad etter hvert som Uhrenholdt Jacobsen tapte mer og mer terreng.

Halvveis på den andre runden måtte Jacobsen slippe russeren. Samtidig fikk hun Kalla opp i ryggen. Så sprakk hunn fullstendig, og vekslet nesten 30 sekunder bak Russland og Sverige.

– Det er resultatet når man blir stiv. Teknikken begynner å svikte, sa lagvenninne og OL-reserve Kari Øyre Slind i TV-stua.

– Se på Astrid. Hun er helt ferdig. Huffameg, sa Marius Skjelbæk på TV-stua da Uhrenholdt Jakobsen vekslet med Ragnhild Haga.

Enorm etappe av Haga

Ragnhild Haga svarte imidlertid med å gå knallhardt ut på den tredje etappen. Til første mellomtid hadde hun hentet åtte sekunder, og halvveis hadde hun hentet inn halve forspranget.

– Ragnhild hun pleier å ha kontroll på fart og disponering. Hun kan redde inn dette, sa Slind.

Haga fortsatte å plukke sekunder, og sendte Marit Bjørgen ut bare 3,4 sekunder bak Sverige og Russland.

– Vi må bare hylle Ragnhild Haga igjen, hun har tatt in 26 sekunder. Det er en fantastisk etappe, konstaterte Kaggestad.

Hentet forspranget

Bare med noen få stavtak hentet Marit Bjørgen inn sekundene på Sverige og Russland. Sistnevnte ble raskt parkert, og stafetten endte i en duell mellom Bjørgen og Stina Nilsson.

Den svenske jenten klarte å holde følge hele veien. Da Bjørgen satte inn trykket i den siste motbakken hang hun også med, men måtte gi henne noen få meter på toppen.

Den luken klarte hun aldri å tette.

– Hun er nok skuffet nå, Stina. Det var viktig å få hun ned på jorden igjen, sa Øyre Slind, og fulgte opp:

– Jeg fryktet det verste da jeg så at Stina hang så lett. Hun så veldig fresh ut inn i bakkene – takk og lov for Marit Bjørgen.