GULLKLEMMEN: Johannes Thingnes Bø (t.v.) blir gratulert av storebror Tarjei etter at han tok sitt første OL-gull.
GULLKLEMMEN: Johannes Thingnes Bø (t.v.) blir gratulert av storebror Tarjei etter at han tok sitt første OL-gull. Foto: Pedersen, Terje

Brorens alvorsord vekket Thingnes Bø

– Han sa jeg måtte skjerpe meg og slutte å sutre.

Klemmen var lang og tårene presset på da brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø omfavnet hverandre etter at gullet var i boks.

– Både jeg og han er egentlig veldig myke når det kommer til viktige ting. Dette er ganske viktig for oss. Da blir vi litt følsomme. Det er en guttedrøm han har hatt, sier storebror Bø til TV 2.

Kjærligheten mellom de to er gjensidig, og gullvinneren mener gullklemmen forteller mye om broren.

– Det er veldig spesielt. Han hadde akkurat skutt tre fulle hus, og skyter vekk sin gulldrøm i OL. Likevel står han der med åpne armer, gratulerer meg og er glad på mine vegne, sier Thingnes Bø til TV 2 og flere andre medier.

– Det er vanvittig stort, og det gjør det enda mer rørende for meg. Jeg synes han fortjener det utrolig mye. Så er det jeg som stikker av med det foran nesen hans, og så tar han det så bra. Han er en fantastisk fyr.

Vil gi broren gull

Så mye unner Johannes broren et OL-gull, at han vil forære broren det, dersom det står mellom dem på oppløpet på søndagens fellesstart.

– Jeg krysser fingrene for at Tarjei er på listen over olympiske mestere etter fellesstarten, sier Thingnes Bø.

– Kommer du til å gi det til ham, om dere kommer sammen inn på oppløpet?

– Ja, det gjør jeg, sier han kontant.

– Mener du det?

– Ja.

– Virkelig..?

– Vi får se på søndag.

Fikk beskjed om å skjerpe seg

Den yngste av de to Nordfjord-brødrene trengte en vekker etter skuffende resultater på sprinten og jaktstart.

Han fablet til og med om å gi fra seg sisteetappen på stafetten til broren. Da var det en samtale med broren som fikk ham ut av den negative spiralen.

– Jeg følte meg ikke helt bra etter sprinten/jaktstarten. Da syns jeg Tarjei var bedre enn meg. Han hadde gjort to gode løp, forklarer Thingnes Bø.

– Han sa jeg måtte skjerpe meg, og kutte ut med den sutringen, og at jeg var god nok. Det hjalp tydeligvis.

– Det mest fortjente gullet

Gullet til Johannes kom etter et meget dramatisk normalprogram. 24-åringens to bomskudd ble utlignet av en forrykende fart i sporet - en fart ingen var i nærheten av å matche.

Selv ikke sølv- og bronse-vinnerne Jakov Fak og Dominik Landertinger klarte å hamle opp med Thingnes Bø til tross for fire feilfrie skytinger.

Dermed reiste OLs største medaljefavoritt i skiskyting, sammen med Martin Fourcade, seg etter en meget skuffende sprint og jaktstart.

– Det var det mest fortjente gullet som blir levert ut på dette stadionet. Etter den sesongen han har hatt, så er det helt fortjent. Jeg er veldig lettet på hans vegne. Det er vanskelig bare å gjøre det, selv om du bør gjøre det, sa Bø til pressen.

For det ville nok blitt en skuffelse for Thingnes Bø om han skulle ha reist hjem fra Sør-Korea uten en medalje rundt halsen. Stryningen har tidvis dominert i verdenscupen denne sesongen og vunnet åtte renn i tillegg til én stafett.

– Tror du han kjente mer på presset enn han innrømmet i forkant?

– Ja, det tror jeg. Men jeg tror ikke han har vært nervøs. Det ligger i underbevisstheten. Han har veldig lyst. Det å ville og ønske kan stjele mer krefter enn man tror, sier Bø til TV 2.

Tøft å svelge bom

Selv ville ikke storebror Bø deppe for mye etter å ha skutt seg ut av kampen om medalje med to bom på siste stående skyting. Han endte til slutt på 13. plass.

– Det var et kjempeløp helt til siste skyting. Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan jeg bommet på det første skuddet. Tøft å svelge, men det kunne bare bli ett gull til familien uansett. Mer fortjent at han tok det, sier Bø.

– Er du bitter?

– Jeg er ikke bitter, men veldig skuffet på egne vegne. Samtidig er jeg veldig glad siden vi tar gull, laget tar gull, familien tar gull og lillebror tar gull. Jeg er bare lykkelig på hans vegne. Når bror tar gull, er jeg bare glad.