Birger Hungerholdt har et krav på 1,8 millioner mot Bergen2017
Birger Hungerholdt har et krav på 1,8 millioner mot Bergen2017 Foto: Pedersen, Terje

Får kritikk etter konkursbegjæring:
– Setter hele prosessen i fare

Bergen2017 tar et kraftig oppgjør med mannen som har begjært selskapet konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er uansvarlig. Nå setter han hele prosessen i fare, noe som vil gå utover alle kreditorene, sier Harald Tiedemann Hansen, tidligere daglig leder for organisasjonen som arrangerte sykkel-VM i september.

Overfor TV2 gjør han det klart at han misliker sterkt at Birger Hungerholdt og hans selskap Interspons, som har et krav på 1,8 millioner kroner mot Bergen2017, vil slå dem konkurs.

– Vi sendte konkursbegjæringen mot Bergen2017 for noen dager siden, og mottok i dag bekreftelse på at den er mottatt, sier Birger Hungerholdt i Interspons til TV 2.

– Hvorfor går dere til dette skrittet?

– For å få tilbake pengene våre. Hvis vi ikke får det, så vil en bostyrer håndtere dette fagmessig, svarer han.

– Vi ønsker også at man går tilbake og ser hva som har foregått i Bergen2017, fortsetter Hungerholdt.

– Hva tror du de vil finne?

– Det er det vi vil få svar på, svarer han.

VM-GENERAL: Harald Tiedemann Hansen.
VM-GENERAL: Harald Tiedemann Hansen. Foto: Junge, Heiko

– Forunderlig!

Interspons var selskapet som skulle ordne sponsorer til sykkel-VM og har et utestående krav på 1,8 millioner kroner.

– Jeg synes svært lite om dette. De skulle skaffe alle sponsorinntektene til VM, noe de ikke greide. Da er det ekstra forunderlig at det er de som går til skifteretten og setter hele sykkelsporten i en særdeles vanskelig situasjon. Dette setter hele prosessen i fare for alle kreditorene, mener den tidligere daglige lederen.

Tiedemann Hansen, som formelt er ferdig i Bergen2017, men som er president i Norges Cykleforbund, mener at jobben med å komme kreditorene i møte nå får et kraftig tilbakeslag. Han hevder at de var på rett vei - og at målet var å presentere en skisse til løsning før forbundstinget 10.-11. mars.

– Vi har en betydelig bedre oversikt nå. Vi må ha et par-tre avklaring til, så kan vi komme med et forslag til en dividende til alle kreditorene; altså hvilken prosentandel vi kan tilby.

– Hvorfor tror du Interspons går til dette skrittet?

– Det er uforståelig. De er en del av sykkelsporten (blant annet som arrangør av Tour of Norway), og det var de som skulle skaffe betydelige inntekter til sykkel-VM. De klarte noe, men ikke det vi hadde ambisjoner om. Da er det underlig at det er de som vil sparke beina under dette. Dette vil bare ramme sporten som de selv er involvert i.

Møtes i retten i mars

Styreleder i Bergen2017, Mona Hellesnes, er den som leder opprydningsarbeidet og har denne kommentaren til den siste utviklingen:

– For meg er det underlig og beklagelig at de gjør det nå. Hvorfor de gjør det kan de bare selv svare på, sier hun til TV 2.

– Hva synes du om at det er nettopp Interspons som går til dette skrittet?

– Det er, om mulig, enda mer overraskende. De var en av de viktigste nøklene for å bidra til inntekter som ikke har kommet - og en samarbeidspartner som vi hadde stor tillit til. De gjorde en veldig god jobb for å få på plass generalsponsoren, Sjømatrådet, men har vært langt unna målet for sponsorinntekter - som de selv var med på å definere.

Hun er klar på at kreditorene er den store taperen etter konkursbegjæringen til Interspons.

– Vi har ett mål og en grunn til å gjøre den jobben vi gjør nå: Å redusere tapet for kreditorene mest mulig. Det vil de ikke gjøre når interspons har gått til dette skrittet. Da vil en bobestyrer overta hele avslutningen av selskapet. Han jobber ikke gratis, som oss, og vi er også usikker på om det da vil være mulighet til å søke om momskompensasjon, sier hun.

Ifølge Hungerholdt blir det rettsmøte i Bergen 12. mars. Han er forelagt kritikken mot seg, men ønsker ikke å kommentere den.