Thingnes Bø tok OL-gull etter dramatisk normalprogram

Stryningen tok sitt første OL-gull til tross for to bomskudd.

Se avgjørelsen falle i Sportsnyhetene øverst på siden!

Endelig kom gullet for skiskytter-gutta.

På en dramatisk normaldistanse gikk Johannes Thingnes Bø (24) til topps til tross for å ha skutt to tilleggsminutter.

– Det er den største drømmen som går an å få til, sa Thingnes Bø til TV Norge før han tok til tårene.

– Jeg har jobbet utrolig hardt. Det er stort.

Måtte følge dramatikken
Det utspilte seg et vanvittig drama på skiskytterstadionet i Pyeongchang. Stryningen gikk inn til ledelse med et tidlig startnummer og fra målområdet fikk han se det hele utspille seg.

Martin Fourcade lå an til gull før siste skyting, men den vanligvis så sikre franskmannen bommet på sine to siste skudd og kastet bort muligheten til medalje.

Den svenske sensasjonen Jesper Nelin hadde tatt gullet med fullt hus på siste skyting, men taklet ikke presset og skjøt tre tilleggsminutter. Dominik Landertinger leverte fire fulle hus, men maktet ikke å matche den forrykende farten til Thingnes Bø i sporet. Det gjorde heller ikke feilfrie Jakov Fak.

Fak tok sølvet 5,5 sekunder bak Thingnes Bø. Landertinger kapret bronsen.

– Han har kommet hit som en av favorittene, og kanskje den største. Det er ikke lett å innfri. Han var kanskje litt heit på sprinten og åpnet litt hardt. Han fikk svi på skytingen. Johannes er en offensiv type, men i dag var han litt mer kontrollert gal, sier landslagstrener Egil Kristiansen til TV 2.

Dermed fikk de norske skiskyttergutta en etterlengtet opptur etter en svak start på OL uten medaljer på verken sprinten eller jaktstarten. Gullet var Thingnes Bøs første i OL.

– Reaksjonen kommer etter at de mislykkes totalt på sprinten. Da var det helt krise. Presset bygget seg opp noe veldig. Før OL var det positivt press. Men etter sprint og jaktstarten ble et negativt press. Nå viser Johannes hvor stor idrettsmann han er, sa Halvard Hanevold i TV-stua.

– Dette kan på mange måter redde hele OL for skiskyttergutta. For presset hadde bare blitt større og større.

Forrykende fart
Farten i sporet ble avgjørende for Thingnes Bø. Langrennstiden var hele 42,4 raskere enn Fourcade som var nestemann på listen.

– Jeg hadde en superbra dag. Jeg åpnet smart på de første to rundene og merket at formen bare ble bedre og bedre på den tredje og fjerde. Det er løpsopplegget som gjør at jeg tar gull med den skytingen. Litt flaks, men også litt dyktighet, sier Thingnes Bø.

Storebror Tarjei var også lenge med i kampen om medaljene, men to bomskudd på den siste skytingen ble fatalt. 29-åringen endte til slutt på 12. plass.

Emil Hegle Svendsen ble nummer ni med to tilleggsminutter i sekken. Lars Helge Birkeland havnet helt nede på 60. plass.

Resultatlisten for herrenes 20-kilometer.
Resultatlisten for herrenes 20-kilometer.