– En ny gullalder for norsk kvinne-alpint

Sølvmedaljen til Ragnhild Mowinckel var Norges første olympiske medalje i alpint for kvinner siden 1936.

Da favorittene feilet benyttet Ragnhild Mowinckel sjansen, og sikret en imponerende sølvmedalje i Pyeongchang.

Både hun og lagvenninnene håper dette kan være starten på en ny æra for norsk kvinne-alpint.

– Det er fortsatt ganske uvirkelig. Jeg er ufattelig glad, og stolt. Det er det største jeg har vært med på, sier en overlykkelig Mowinckel til TV 2.

– En ny gullalder

Forrige gang Norge kunne feire en olympisk medalje på kvinnesiden i alpint var da Laila Schou Nilsen tok bronse i kombinasjonen i Garmisch-Partenkirchen for 82 år siden.

– Jeg syns det var på tide at vi tok en ny medalje nå. Uansett om det var meg eller noen andre, og forhåpentligvis blir det flere av oss. Jeg har veldig troen på at norsk kvinne-alpint er på vei fremover nå, sier Molde-jenta.

Mowinckel har stor tro på at sølvmedaljen i Sør-Korea er starten på en ny æra for norsk kvinne-alpint.

– Vi som er på dette laget vet at vi ikke har oppnådd vårt fulle potensial ennå, men vi er på vei. Nå begynner vi å ta stegene fremover, og nå begynner vi å sette sammen et nytt lag og en ny æra. Det blir en ny gullalder for norsk kvinne-alpint. Det håper jeg virkelig, og det har jeg veldig tro på, understreker hun.

Samtidig hyller hun gutta på laget etter dobbelt norsk i utfor - en eventyrlig dag for norsk alpinsport.

– Det er dritkult. De gutta der er jo gutta-krutt. Herregud. De er så rå, og det unner jeg dem så utrolig mye. Det er kult å være i deres selskap på en dag som det her, sier 25-åringen og smiler sitt velkjente store smil.

– Viktig å finne vår egen identitet

Hun får støtte av lagvenninnen Nina Haver-Løseth.

– Det er første medaljen siden 1936, og det har vi fått høre for å si det sånn. Jeg vet hvor hardt Ragnhild har jobbet for dette, og jeg vet hvor hardt vi som lag har jobbet. Så det er stort for hele laget vårt, forteller en rørt Nina Haver-Løseth til TV 2 etter lagvenninnens sølvløp.

Hun forteller at det har vært viktig for de norske kvinnene å skape sin egen identitet, istedenfor å bli sammenlignet med gutta.

– Jeg vet ikke hvorfor det har tatt så lang tid, men får vår del har det vært et generasjonsskifte. Et lite gap. Det har ikke blitt laget en ordentlig kultur på kvinnesiden, sånn som vi så hos gutta på 90-tallet. Det håper vi at vi er i ferd med å forandre nå. Vi har i alle fall jobbet steinhardt siste årene for å skape en bra kultur, og finne vår egen identitet. Det har vært viktig for oss. Vi sa til hverandre etter løpet til Ragnhild at dette bare er begynnelsen for laget vårt, understreker Haver-Løseth.