Sensasjonelt OL-gull til svenske Hanna (22)

Den svenske kometen overrasket alle da hun skjøt 20 treff av 20 mulige og slo verdensstjernene.

Se referat fra skiskytingen i Sportsnyhetene øverst på siden!

De norske medaljehåpene på kvinnenes normalprogram forsvant på standplass med svak skyting fra både Marte Olsbu og Tiril Eckhoff.

Men der Norges medaljemuligheter ble torpedert på skytebanen leverte svenske Hanna Öberg (22) en sensasjonell prestasjon.

Tuktet Dahlmeier og Kuzmina
Talentet fra Kiruna fylte alle 20 blinkene og klarte å holde unna for langt sterkere løpere i sporet. Den foreløpige OL-dronningen Laura Dahlmeier var siste utfordrer til gullet, men til tross for full hus på siste skyting klarte ikke tyskeren, som hadde bommet én gang, å hente inn den svenske sensasjonen.

– Jeg har vanskelig for å forstå hva jeg har gjort og hva som har skjedd. Jeg var superfokusert på skytebanen i dag. Jeg kjente at jeg skulle treffe de siste på stående også. Jeg er faktisk imponert over meg selv, sier Öberg til svenske Kanal 5 ifølge Expressen.

I målområdet kunne Öberg slippe jubelen løs da hun skjønte at det sensasjonelle gullet var en faktum. Dahlmeier måtte også se at tiden til Anastasija Kuzmina var for god da hun gikk inn til bronsemedalje.

– De har truffet med formen som bare det. Svensk skiskyting har vært nede de siste årene, men nå er de helt tilbake. Det er helt vilt, sier Synnøve Solemdal til Eurosport.

Har truffet med OL-formen
Til tross for at hun aldri har havnet på pallen i et individuelt verdenscuprenn og ligger på 58. plass i verdenscupen har Öberg kommet til OL i perfekt form. Hun leverte en sjuendeplass på sprinten og fulgte opp med gå inn til femteplass på jaktstarten.

Öberg debuterte i verdenscupen forrige sesong med en 43. plass sammenlagt og ble kåret til årets nykommer av Det internasjonale skiskytterforbundet.

Skjøt seg bort
For de norske ble normalprogrammet en skuffelse. OL-sprintsølvvinner Marte Olsbu bommet hele sju ganger og endte på 71. plass, mens Tiril Eckhoff bommet på fire av 20 skudd. Eckhoff ble beste norske på 23. plass.

– Jeg følte det var totalsprekk. Jeg er dessverre skapt sånn at når det butter litt imot, så er det fort gjort å slippe meg helt ned. Det var alt eller ingenting. I dag var det absolutt ingenting, sier Olsbu til Eurosport.

Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold havnet også langt bak gullvinneren fra Sverige på henholdsvis 40. og 43. plass.