GULL-JUBEL: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sørget for dobbelt norsk i utfor menn i Jeongseon Alpine Centre under vinter-OL i Pyeongchang.
(fra venstre) Bjørn Svindal, Aksel Lund Svindal, Kronprins Haakon Kjetil Jansrud og Christian Mitter.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GULL-JUBEL: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sørget for dobbelt norsk i utfor menn i Jeongseon Alpine Centre under vinter-OL i Pyeongchang. (fra venstre) Bjørn Svindal, Aksel Lund Svindal, Kronprins Haakon Kjetil Jansrud og Christian Mitter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Svindal-familien om aksels vei til gullet:

– Han kunne vært uføretrygdet

Aksels far og lillebror forteller om gullvinneren mesterlige vei tilbake til toppen av pallen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksel Lund Svindal har kjempet seg tilbake fra flere karrieretruende skader. Torsdag sto han likevel øverst på pallen da han sikret Norges første OL-gull i utfor.

– Det er drøm som går i oppfyllelse. Det er en fantastisk dag. Jeg turte ikke å slippe jubelen løs før vi hadde fått ned Ferstl på nummer 29, forteller far Bjørn Svindal til TV 2.

– Det er ting som har vært drømt om. Jeg vet akkurat hvor mye Aksel har slitt for å komme tilbake for fjerde gang. Det blir ikke lettere med årene. Han får lønn for strevet. Det er en ut av kroppen-opplevelse. Hjertet slår, man svetter og det kommer noen tårer. Det er fantastisk, forteller faren.

Stolt lillebror
– Jeg holdt koken hjemme alene i sofaen. Litt stusslig kanskje, men veldig behagelig med tanke på nerver. Det er mye nerver for oss i familien også, forteller Aksels bror, Simen Lund Svindal, i TV 2s TV-stua.

– Det er et konkurransehodet som man ikke møter på for ofte. Det som kjennetegner ham aller mest er den analytiske tilnærmingen han har til trening og konkurranse. Han er ekstremt målbevisst, forteller lillebroren.

Simen Lund Svindal er også klar på at det å komme tilbake etter alle kneskadene, ikke er noen selvfølge.

– Skulle han vært en håndverker eller hatt et normalt yrke, så hadde han vært veldig nærme å være uføretrygdet med det kneet. Det krever utrolig mye, forteller lillebror.

Under ett døgn til neste mulighet
Allerede i morgen er det nye medaljemulighet for Svindal, Jansrud og de norske alpinistene. Pappa Bjørn er sikker på at dagens beste menn klarer å nullstille foran morgendagen.

– Det tror jeg. Disse gutta har vært med så lenge. Etter medaljeseremonien er det nok rett hjem i seng, forteller Bjørn Svindal.

Super G starter kl. 03 natt til fredag norsk tid. For fire år siden endte det med gull til Jansrud, mens Svindal ble nummer syv. I Vancouver 2010 var det Svindal som tok gullet.