ENORM FRAMGANG: De svenske skiskytterne, under Wolfgang Pichlers ledelse, har sjokkert de fleste i Pyeongchang. Foto: Heiko Junge /SCANPIX.
ENORM FRAMGANG: De svenske skiskytterne, under Wolfgang Pichlers ledelse, har sjokkert de fleste i Pyeongchang. Foto: Heiko Junge /SCANPIX.

Ledet Sverige til ny sensasjon - nekter å svare på spørsmål om sin fortid

– En del av problemet er at vi mangler åpenhet.

Den svenske OL-suksessen i skiskyting har knapt vært til å tro.

Først sjokkerte 20 år unge Sebastian Samuelsson med sølv på herrenes jaktstart, så leverte Hanna Öberg en enda større overraskelse med gull på kvinnenes normaldistanse torsdag, før Samuelsson igjen imponerte med fjerdeplass på herrenes normaldistanse.

Tilstedeværelsen i Sør-Korea av landslagstreneren deres, omdiskuterte Wolfgang Pichler, kaster imidlertid et noe uheldig lys over det svenske eventyret.

– Pichler kommer ikke til å uttale seg om Russland-saken

Pichler er mannen som var russisk landslagstrener under lekene i Sotsji-OL for fire år siden og som opprinnelig ble nektet å reise til Sør-Korea av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

I slutten av januar kom imidlertid kontrabeskjeden fra IOC: trenere som ikke lenger jobber for eller i Russland kan få jobbe som vanlig i Pyeongchang.

Det betyr at Pichler leder svenskene i OL - til tross for at blant andre Jekaterina Jurjeva, Jirina Starykh og Olga Zajtseva alle har fått dopingdommer mot seg fra perioden Pichler jobbet med det russiske kvinnelaget.

Etter svenskenes suksess i Sør-Korea, hadde det vært interessant å høre Pichlers tanker om fortiden og om han ser utfordringene med hans tilstedeværelse i leken.

Det går ikke.

Den svenske olympiske komitéen (SOK) sendte nemlig ut denne pressemeldingen like før OL:

«Wolfgang vil nå fullt ut fokusere på arbeidet med å forberede og matche skiskytterlaget under OL-konkurransene og kommer derfor ikke til å gi noen intervjuer eller uttale seg om Russland-saken».

– En del av problemet er at vi mangler åpenhet

Mads Kaggestad er ikke imponert av IOC.

– Jeg tar det som et signal om at han er «sjekket ut» og ikke funnet at han var en bidragsyter til den svindelen som har funnet sted rundt russiske utøvere. Men en del av problemet er også at vi mangler åpenhet rundt beslutningen om hvem som får være tilstede, sier TV 2s dopingekspert, og legger til:

– Det kan være gode grunner til at han er frikjent, men det hadde vært greit med en begrunnelse.