Ragnhild Haga tok gullet: – Ren utklassing!

Ragnhild Haga snøt Charlotte Kalla for OL-gullet på 10-kilometeren. Marit Bjørgen delte bronsemedaljen.

Følg OL-øvelsene og få reaksjoner i TV-stua!

Den siste 10 km fri i OL (2010) og siste 10 km fri i VM (2015) ble begge vunnet av Charlotte Kalla.

Se hvordan Haga slo den svenske favoritten i Sportsnyhetene øverst!

Ragnhild Haga stoppet imidlertid den svenske storfavoritten i torsdagens OL-renn i Pyeongchang. Hun viste rå styrke og tok OL-gullet 20,3 sekunder foran Charlotte Kalla.

– Det er helt rått. Da Ragnhild Mowinckel suste ned til sølv i alpint, spøkte vi litt i bua om at dette er den store Ragnhild-dagen, og jeg ble litt inspirert. Da jeg satte nedfor den siste bakken tenkte jeg at dette var den viktigste nedoverbakken i mitt liv. Men jeg måtte gi alt mot mål, for jeg var livredd for at Kalla skulle få opp farten mot slutten. Jeg er kjempefornøyd med meg selv, sa Haga til Eurosport etter å ha blitt olympisk mester.

En annen olympisk mester fra Nannestad, langrennslegenden Bjørn Dæhlie, hyller gullvinneren fra samme bygd i en SMS til TV 2 Sporten.

– Gratulerer til Ragnhild, imponerende og utrolig fortjent. Sprekeste familie i Nannestad og snart kommer lillebror ingen har hørt om, skriver Dæhlie i en SMS til TV 2 Sporten.

Det var 27 år gamle Hagas første OL-gull i karrieren. Tidligere har hun kun én enkeltseier i verdenscupen. Den kom på jaktstarten i finske Ruka 26. november ifjor.

Resultater 10 km fri kvinner:

1. Ragnhild Haga, 25.00,5
2. Charlotte Kalla, +20,3
3. Marit Bjørgen, +31,9
3. Krista Pärmäkoski, +31,9
5. Jessica Diggins, +35,2

---
7. Ingvild Flugstad Østberg, +1.05,5
11. Heidi Weng, +1.24,6

– Det var slitsomt, men det var ganske skjønt å passere mållinjen. Jeg måtte kjempe hele veien og var sliten på siste runden. Ragnhild tok grep tidlig i løpet, så jeg måtte bare fokusere på mitt eget løp, sa den store forhåndsfavoritten Charlotte Kalla til Eurosport etter å ha blitt slått av Haga.

Hylles av onkel Bakken
Hagas onkel, Anders Bakken, har selv deltatt i OL.

– Jeg må vel innrømme at Ragnhild for lengst har gått forbi meg i prestasjoner og meritter. Det var supert å få gullet hennes servert til frokost. Jeg skjønte på den sterke åpningen hennes at hun hadde ting på gang for hun pleier å ligge langt mer beskjedent an fra start. Ragnhild har sterke avslutninger når hun er i slag, forteller onkelen hennes, Anders Bakken, til TV 2 Sporten.

– Han ble vel nummer åtte i OL, så jeg kan vel kanskje hevde at jeg er best i familien nå, kontrer Haga om onkelen på pressekonferansen etter gullet.

62-åringen, som er broren til Ragnhilds mor, har selv en karriere som langrennsløper på landslagsnivå. Bakken representerte Norge i vinter-OL i 1980 i Lake Placid, hvor han ble nummer 15 på 50-kilomteren. Året etter vant han femmila i NM, og han har også to seirer i Birkebeinerrennet på slutten av 1970-tallet. Alt dette blekner mot Ragnhilds bragd torsdag morgen.

– Hvordan vil du beskrive utviklingen til Ragnhild?

– Hun har tatt steg for steg som seniorløper, og denne sesongen har hun tatt det siste steget inn på pallen. Spesielt på skøytedistansene har hun etablert seg blant topp-3 i verden. Personlig hadde jeg håpet på en medalje til henne på en god dag, men gull var over all forventning, sier Anders Bakken, som kun gikk klassisk stil. På starten av 1980-tallet var det mest klassisk, og hvis det var noen som dristet seg til skøyting var det med en ski utenfor klassisksporet, sier onkelen, og legger til;

– Ragnhild har en veldig fin teknikk i fristil. Hun går rolig og avslappet og fint på ski når hun er i form, sier Bakken, som tror at konkurranseinstinktet hennes er blitt skjerpet av tre brødre i oppveksten.

– Det har alltid vært mye intern kniving søsknene imellom, enten det har vært langrenn eller brettspill. Ragnhild har nok blitt herdet av å vokse opp med tre brødre, sier onkel Anders.

Bjørgen: – Det er rått, det er jækla rått
TV 2-ekspert Johan Kaggestad mente Haga rett og slett utklasset sin svenske konkurrent i vinterlekene i Pyeongchang.

– Ragnhild Haga går inn til gull, altså. Det har vært to fristilintervallstartet i verdenscupen i år. Hun har to andreplasser. En, to og med det tredje skal det skje. Det er ren utklassing, sa TV 2-ekspert Johan Kaggestad i TV-stua.

Marit Bjørgen delte bronsen sammen med finske Krista Pärmäkoski, 31,9 sekunder bak gullvinneren Haga.

– Jeg var så sikker på at medaljene glapp. Jeg er litt målløs, men så er jeg så vanvittig glad for Ragnhilds gull. Det er rått, det er jækla rått, sa Marit Bjørgen til Eurosport etterpå.

– Jeg er utrolig glad for medalje selv, og har ikke helt skjønt det enda, fortsatte hun.

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer sju og Heidi Weng endte på 11. plass.

Haga imponerte
Marit Bjørgen og Ragnhild Haga ville utfordre Kalla og plasserte seg begge i teten. Halvveis var Haga 18,6 sekunder foran Bjørgen og gikk et superløp.

Haga var også 1,7 sekunder foran Kalla etter 6,2 kilometer. Også ved

Marit Bjørgen tok en klar ledelse etter å ha passert målstreken etter 10 kilometer. Hun tikket inn til tiden 25.32,4. Finlands Krista Pärmäkoski endte på nøyaktig samme tiden.

Ragnhild Haga var imidlertid knusende overlegen, og var 31,9 sekunder foran Bjørgen og Krista Pärmäkoski i mål.

Norge har ett tidligere kun tatt ett gull på 10 kilometeren for kvinner. Det sikret Bente Skari Norge for 16 år siden, da hun slo Julija Tsjepalova med 4,3 sekunder i vinterlekene i Salt Lake City.