Svindal tok historisk OL-gull

Aksel Lund Svindal er olympisk mester i utfor. Kjetil Jansrud tok sølv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se kanonløpet i Nyhetene i vinduet øverst!

– Vi visste at løypen passet dem bra, men dette er gåsehud fra topp til tå. Endelig tar vi det utforgullet det har vært mye snakk om, sier Kjetil André Aamodt til TV 2, og fortsetter:

– Begge to leverer vanvittige løp. Aksel er verdens beste – kanskje tidenes beste utforløper med to VM-gull, OL-gullet og verdenscupseirene. Det er veldig fortjent at han står der.

Aleksander Aamodt Kilde, som endte på 15. plass nesten to sekunder bak Svindal, hyller medaljeduoen.

– Det er ikke overraskende, men man skal ikke ta for gitt heller at de skal levere som de gjør. Det er helt ubegripelig, sier Kilde til TV 2.

– Det er litt annerledes

Selv klarer ikke Svindal helt å ta gullet innover seg.

– Jeg er fornøyd jeg, altså. Vanligvis har du en veldig bra følelse når du er så nær seier, men nå er det noe annerledes. Jeg har lyst å snu meg til hver mellomtid. Jeg skal ikke bruke klisjeen at jeg nesten ikke kan tro det, men det er litt annerledes, sa Aksel Lund Svindal til Eurosport da 30 løpere hadde vært utfor.

Norge hadde før rennet tatt olympisk gull i alle individuelle herreøvelser i alpint utenom utfor.

Både i 2010 og 2014 var henholdsvis Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud meget nær seieren, men Svindal måtte nøye seg med sølv og Jansrud med bronse.

Sølvvinner Jansrud hyller den nybakte olympiske mesteren.

– At Aksel vinner er veldig fortjent med de skadene han har hatt. Resultatmessig har han vært den beste utforkjøreren vi har hatt de ti siste årene. Også er det godt at vi får bort det fokuset rundt utforen, siden vi aldri har vunnet den. Da er det greit å bare klinke til og ta de to første plassene, sier Jansrud til Eurosport.

Kjørte knallsterkt nedre halvdel

Denne gangen skulle det endelig lykkes for Svindal. Den skadeplagede 35-åringen kjørte inn på 1.40,25 fra startnummer sju, 18 hundredeler foran den kanskje største favoritten – Beat Feuz – som da var i ledelsen.

Svindal tapte en del tid til sveitseren, som til slutt tok bronsemedaljen, i den øvre halvdelen, men kjørte inn til ledelse etter et knallsterkt midtre parti.

– Jeg var litt ute av rytmen på toppen. Jeg føler jeg kjører alt hva remmer og tøy kan holde hele veien, men det betaler seg mer i nedre halvdel, sa Svindal til Eurosport før løpet var over.

Resultatlisten.
Resultatlisten.

I det midtre partiet klarte heller ikke Jansrud å henge med. Han lå hele 43 hundredeler foran Svindal, men var tolv hundredeler bak da han kjørte inn til en andreplass.

– Aksel, din råtass, ropte Jansrud til lagkameraten i målområdet.

Kilde på 15. plass

Aleksander Aamodt Kilde kjørte knallsterkt i øvre halvdel, men gjorde en stor feil midtveis og var nesten to sekunder bak Svindal i mål. Kilde endte på 15. plass.

Dette er Svindals fjerde OL-medalje og andre gull. Før Pyeongchang hadde han bare tatt medaljer i Vancouver etter å ha slitt med allergi i Sotsji.