Den iskaldt og kraftige vinden har skapt store problemer for både løpere og publikum så langt i OL.

Flere av alpintkonkurransene er allerede utsatt, og tirsdag ble flere personer fraktet til sykehus med øyeskader som følger av vinden i Pyeongchang.

At det blåser i Pyeongchang var imidlertid IOC fullstendig klar over da de tildelte vinterlekene 2018 til den svært værutsatte byen i Sør-Korea.

Det innrømmer æresmedlem i IOC, Gerhard Heiberg, overfor TV 2 Sporten.

– Været var et diskusjonstema da OL-søknaden ble behandlet, men vi trodde ikke at det skulle gå så ille, selv om vi visste om værforholdene på forhånd, sier IOC-veteranen til TV 2 Sporten.

– Synes synd på utøverne
Han innrømmer imidlertid at han synes synd på alle som er blitt utsatt for de ufyselige værforholdene som herjer under OL.

– Pyeongchang og Sør-Korea hadde søkt fire ganger om å få holde OL, før de fikk søknaden innvilget denne gangen. Jeg syns veldig synd på utøverne som har trent så hardt for å oppnå resultater i Sør-Korea, bare for å få alt ødelagt på grunn av vær og vind, konstaterer Heiberg.

Og legger til:

– Jeg syns også synd på arrangørene som har jobbet dag og natt for å få dette til, poengterer han.

Det mangeårige IOC-medlemmet tror ikke været vil skape like mange problemer under OL i Kina om fire år.

– OL i Beijing 2022 vil ikke bli preget av de samme problemene. Det føler jeg meg sikker på. Værforholdene er ikke like ekstreme der, og kjennskapen til stedet er mye større, sier Heiberg.

Kritisk Kaggestad
TV 2-ekspert Johan Kaggestad er blant dem som er svært kritiske til at IOC valgte å gi OL 2018 til Pyeongchang.

For i tillegg til en iskald og direkte farlig vind, har det vært folketomt på tribunene under de fleste øvelsene hittil.

– Interessen for nordiske grener er liten i Sør-Korea. Der er man interessert i skøyter, så både der og i hockey er det ganske fullt. Men dette blir som om vi skulle arrangert cricket i Norge. Det hadde ikke møtt frem titusenvis av oss heller, poengterer Kaggestad, før han går løs på værforholdene:

– IOC burde visst at det blåser i et område med flere tusen vindmøller. Da måtte man klart å risikoberegne sannsynligheten for at blir såpass tøffe vindforhold at man må utsette, sier TV 2-eksperten.

– Man vil huske Pyeongchang som «the windy city». De vil ta fra Chicago denne tittelen. IOC kommer ikke ut av disse lekene med en fjær i hatten. Dette blir ikke «the best winter olympics ever», slår han fast.

– I Tromsø skinner solen under hele OL
– Kan man skylde på IOC for været?

– Nei, men for å legge det dit. Men de hadde ikke særlig med alternativ, for det kryr ikke av søkerbyer. Skal forresten hilse fra Tromsø, der er fint vær under hele OL, gliser Kaggestad.