Suverene Nilsson snøt Caspersen Falla for gullet

Stina Nilsson var helt overlegen i sprintfinalen for kvinner. Regjerende mester Maiken Caspersen Falla måtte ta til takke med sølvet.

Få reaksjoner og følg OL-øvelsene i TV-stua her!

Se hvordan Falla sikret seg sølvet i Sportsnyhetene øverst!

Sveriges Stina Nilsson gikk rett i ledelsen i finalen. Men Maiken Caspersen Falla hang seg på svensken.

Russiske Yulia Belorukova var også med og kjempet i tetrioen.

Så viste Sveriges store gullhåp sine enorme krefter. Mot slutten var Stina Nilsson helt suveren og vant gullet som hun ville.

– Jeg trodde aldri at jeg skulle gråte på pallen. Men det ble mye følelser for jeg vet hvor mye arbeid som kreves for å komme dit. Jeg sparte krefter i semifinalen, og tok ut alt i finalen. Det gikk veldig bra. Det var fantastisk, sa Stina Nilsson til Eurosport.

– Jeg har funnet lignende bakker som jeg har øvd på. Jeg har lagt ned så mye detaljtrening. Det var ikke en del av denne banen som jeg ikke hadde øvd på, sa gullvinner Nilsson til Eurosport videre.

Caspersen Falla kapret sølvet, mens Yulia Belorukova fra Russland tok bronsen.

Disse har vunnet OL-gull for kvinner i sprint siden øvelsen havnet på programmet i 2002:

2002: Yuliya Chepalova
2006: Chandra Crawford
2010: Marit Bjørgen
2014: Maiken Caspersen Falla
2018: Stina Nilsson

– Jeg er skikkelig glad. Jeg fikk til et bra løp ga alt jeg er god for, og ble belønnet med sølv. Det har vært så mye nerver, jeg har gått rundt og tråkket og ventet, og endelig var det min tur. Jeg merket at jeg hadde en bra dag. Det var stort, sa Caspersen Falla til Eurosport etter sølvmedaljen.

Hun mente Nilsson tok et fortjent gull.

– Det har vært noen fighter mellom oss. Det var hennes tur i dag. Hun er helt rå. Stina vant vel alt fra prolog til finale, så det var helt fortjent. Selv prøvde jeg å ta det litt lett og spare krefter før den siste bakken. Samtidig ble jeg litt bakpå i siste nedoverbakke, og da ble det en luke. Men sånn er det i sprint, det er veldig jevnt og jeg er veldig fornøyd med en OL-medalje, mente Falla etter sølvet på sprinten.

– Så ikke ut som hun hadde gode ski
Dermed lyktes ikke Caspersen Falla med å forsvare OL-gullet på sprinten.

– Hun klarer det ikke…hun klarer det ikke, sa mor-Falla, Heidi Caspersen, i TV-stua halvveis ut i løpet.

– Utrolig bra! Jeg er veldig fornøyd. Hvis man ikke er fornøyd med OL-sølv så vet jeg ikke hva man skal være fornøyd med, sa en svært fornøyd mamma etter sølvmedaljen.

– Sølv til Maiken, få flagget opp! En utrolig bra prestasjon av Maiken, det så kanskje ut som hun ikke hadde hundre prosent gode ski, sa Johan Kaggestad i TV-stua.

Nilsson tok første stikk
Etter å ha gått kontrollert videre og vunnet kvartfinaleheatet, møtte Maiken Caspersen Falla Sveriges gullhåp Stina Nilsson i semifinaleheatet.

De to forhåndsfavorittene tok teten fra start og byttet på å være i ledelsen etter å ha fått en luke til de øvrige konkurrentene.

Til slutt var imidlertid Nilsson like foran Caspersen Falla over målstreken og tok dermed første stikk før finalen.

Ved siden av Nilsson og Falla var også Yulia Belorukova, Natalia Neprjajeva, Jessica Diggins og Hanna Falk finaleklare etter semifinaleheatene.

Weng røk ut i semifinalen
Heidi Weng stoppet fullstendig opp omtrent halveis i en sving i sitt kvartfinaleheat, men fortsatte kjøret og kom tilbake i motvinden. Weng viste styrke og kontrollerte til seg til semifinale etter å ha havnet i mål på andreplass i heatet.

I semifinalen havnet Weng litt bakpå fra start. Hun var en periode helt bakerst i feltet, men avstanden frem til de beste ble for stor.

Weng havnet på en sjetteplass og røk ut i semifinalen. Yulia Belorukova vant heatet foran Jessica Diggins.

– Litt kjedelig, men sånn er det. Jeg er veldig fornøyd med prologen og kvartfinalen, så jeg føler meg egentlig bra, sa en ordknapp Weng da hun kom til pressesonen etter målgang.

Fiasko for Østberg og Harsem
Ingvild Flugstad Østberg, som tok OL-sølv for fire år siden, røk ut etter å ha havnet på en fjerdeplass i sitt kvartfinaleheat. Etter exiten snakket en oppgitt Flugstad Østberg med smøreren og så svært misfornøyd ut.

Kathrine Harsem hang lenge på Stina Nilsson i sitt kvartfinaleheat. Nilsson vant som hun ville, mens Harsem tapte for mye mot slutten og røk ut etter en fjerdeplass i heatet.

Hun fikk nøyaktig samme tid som Flugstad Østberg, og det var 1,78 sekund for sakte til å gå videre.

– Det var ikke sånn jeg ville ha det, sa en skuffet og fullstendig knust Harsem til Eurosport etterpå.

Nilsson best i sprintkvalifiseringen
Stina Nilsson var best i kvinnenes kvalifisering i OL-sprinten i langrenn, 0,39 sekund foran tittelforsvarer Maiken Caspersen Falla.

Nilsson gikk inn til 3.08,74 i den 1,25 kilometer lange løypa som brukes i den klassiske sprinten. Hun og Falla var i en klasse for seg i prologen.

Krista Pärmäkoski fra Finland ble nummer tre, slått med 3,56 sekund av vinneren.

Alle de fire norske tok seg greit videre blant de 30 som skulle få delta i utslagsrundene senere tirsdag. Heidi Weng ble nummer 10 (7,54 bak), Ingvild Flugstad Østberg nummer 13 (8,61) og Kathrine Harsem nummer 17 (9,74) i prologen.

– Alle er fint videre, sa trener Roar Hjelmeset til Eurosport etter prologen, før han likevel innrømmet:

– Enkelte kunne ha tenkt seg bedre feste.

Finske Aino-Kaisa Saarinen tok den 30. og siste plassen i utslagsrundene. Hun var 15,28 sekund bak Nilsson.

Nilsson har tre sprintseirer i verdenscupen denne sesongen, men Falla leder sprintcupen åtte poeng foran svensken. Falla er både regjerende olympisk og verdensmester.