To nordmenn feilet på nøyaktig samme sted: – Ja, jeg mistet sølvmedaljen

Nederlandsk dobbeltseier da de norske feilet på 1500-meter.

Få OL-reaksjoner i TV-stua og vårt livesenter her!

Tre nordmenn var regnet for å være i medaljekampen på herrenes 1500-meter på skøyter i Pyeongchang tirsdag, men ingen av dem lyktes.

Til slutt ble Sindre Henriksen bestemann på 7. plass, mens 5000-bronsevinner Sverre Lunde Pedersen ble nummer ni.

Nederlandske Kjeld Nuis og Patrick Roest sørget for dobbeltseier, mens bronsen gikk til hjemmehåpet Kim Min-Seok.

– Skøyten glapp. Jeg vet ikke hva som skjedde
De tre norske gikk i de tre siste parene, hvilket betød at spenningen levde helt inn. Forut for de tre parene var det altså nederlenderne Nuis (1.44.01) og Roest (1.44.86), samt sør-koreanske Kim (1.44.93) som inneholdt medaljeplassene.

I tredje siste par kom det første norske innslaget, da unggutten Allan Dahl Johansson skulle bryne seg på en annen av medaljekandidatene, nederlandske Koen Verweij. Etter karrierebeste på åpningsrunden, gikk imidlertid 19-åringen i bakken.

– Skøyten glapp. Jeg vet ikke hva som skjedde. Isen var sprø, så plutselig føyk bare skøyten av gårde, sa han til TV 2 og flere norske media etter løpet.

– Det er de beste 350 metrene jeg har gått i mitt liv. Jeg synes åpningen var dritbra. Og jeg pleier å avslutte raskt, så det tror jeg at jeg hadde gjort i dag også, fortsatte han.

Johanssons nederlandske motstander som for fire år siden tapte gullet på samme distanse med tre tusendelers margin klarte heller ikke å stelle i stand noe medaljeløp, og dermed var utgangspunktet likt i medaljestriden da Sindre Henriksen tok fatt på nest siste heat.

Lunde Pedersen gikk for medalje - feilet på sisterunden
Før Henriksen skulle i gang, måtte banemannskap fikse på isen etter at Johanssons fall hadde ført til et hull i isen.

Henriksen klarte aldri å få helt opp den store toppfarten, og 1.45.64 mot kanadiske Vincent de Haître var ikke nok til mer enn en 7. plass. Dermed var det Lunde Pedersen som kunne redde norsk medalje.

I par med amerikanske Joey Mantia skulle osingen forsvare de norske fargene, og lå lenge godt an, men fikk et feilskjær i nest siste sving. Dermed ble det også for langt opp på resultatlistene, og med 1.45.12 gikk han i mål til 9. plass.

– Det gikk jo så bra, og han ledet på Rost lenge. Gullet hadde han ikke sjanse på, men sølvet var innenfor rekkevidde. Jeg fikk en melding av Ståle Njåtun (far til skøyteløper Ida Njåtun) om at Sverre muligens traff det samme «såret» som Allan og mistet masse fart. Så da var det kjørt, sa Jarle Lunde Pedersen, far til Sverre, etter sønnens løp.

At sølvet glapp, er Lunde Pedersen enig i.

– Ja, nå føles det ekstra surt på grunn det. Hadde jeg vært langt unna, så hadde det vært greit nok, men nå var jeg så nærme og gikk så bra. Da er det ekstra surt, sier han.

– Hva var det som skjedde? Havnet du i sporet til Dahl Johansson?

– Jeg vet ikke om det var samme spor, men det var i samme området. Og jeg følte at skøyten bare forsvant. Da er det vanskelig å hente seg inn igjen. Da mistet jeg mye fart ut av svingen. Det er jo der vi skaper fart, så det har vi ikke råd til. Jeg er i min beste form og har aldri gått så fort i starten av en 1500 meter, så da er det surt, sier han.

Sterk norsk gren historisk sett
Norge tok medalje på 1500-meter i OL i 2010, da Håvard Bøkko kapret bronsen, og det er regnet for å være en historisk sterk norsk distanse. Det var også på denne distansen Ådne Søndrål tok OL-gull i Nagano i 1998 og det var også en av tre distanser Johann Olav Koss vant under OL på Lillehammer i 1994.

Koss vant også 1500-meteren under Albertville-lekene i 1992, mens Jan Egil Storholt (1976), Roald Aas (1960), Hjalmar Andersen (1952), Sverre Farstad (1948) og Charles Mathiesen (1936) også har stått øverst på pallen i OL på 1500-meter på skøyter.

Tirsdagens løp var veldig åpent ettersom vinterens beste løper på distansen, russiske Denis Juskov, ikke fikk delta i lekene. 28-åringen satte verdensrekord på distansen i desember, men er blant dem som er rammet av IOCs utelatelse av utøvere fra forrige OL-arrangør.