Klæbo tok overlegent OL-gull etter majestetisk rykk

Storfavoritten innfridde det enorme forventningspresset. Avgjorde sprinten takket være sin spesialitet.

Se rykket i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Få OL-reaksjoner i TV-stua og vårt livesenter her!

Johannes Høsflot Klæbo var en av OLs største favoritter uansett øvelse, og innfridde da den klassiske sprinten ble avholdt tirsdag.

Unggutten levde nemlig så til de grader opp til stempelet som favoritt. Et klassisk Klæbo-rykk i den bratte motbakken der alle ventet at han skulle angripe sikret en ekstremt overlegen seier for 21-åringen.

Inne på oppløpet kom var han i ensom majestet, og krysset mållinjen i suveren stil som tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn.

– Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg hadde en klar plan i finalen. Jeg hadde lyst til å slå til i sistebakken, og når du får luke der, så er det en følelse som slår alt. Nå kan alt skje. Nå er vi i gang, sa gullvinneren til Eurosport etter løpet.

Sølvet gikk til Federico Pellegrino, mens russiske Alexander Bolsjunov tok bronsen for OAR. Pål Golberg ble nummer fire, men de var alle i realiteten sjanseløse på gjevere medaljer.

– Det er utklassing, sa Christian Paasche om Klæbos løp i TV 2s TV-stua.

– Det er ikke «bare bare» å innfri det presset han har hatt. En rå prestasjon, sa Martine Ek Hagen.

– Han er i en helt egen klasse i klassisk sprint, oppsummerte Johan Kaggestad.

Også den tidligere skikongen Petter Northug hyller Klæbo.

– Grattis Johannes med velfortjent OL-gull! Du er overlegen, skriver Northug på sin Facebook-side

Slik var utviklingen - tre av fire norske til semifinalen
Høsflot Klæbo ble nummer to i prologen, bak finske Ristomatti Hakola, men tok fullstendig kommendoen allerede fra kvartfinalene og ut. Norges ferskeste OL-vinner gikk i det første kvartfinaleheatet, og vant det fullstendig overlegent.

– Nå er det Klæbo mot røkla, sa Johan Kaggestad i TV 2s TV-stua.

Også de tre andre nordmennene hadde tatt seg enkelt videre fra prologen, men i kvartfinalen ble det stopp for Eirik Brandsdal. Pål Golberg tok seg imidlertid videre etter å ha blitt nummer to i samme kvartfinale som Brandsdal røk ut fra, kun slått av Federico Pellegrino fra Italia, mens Emil Iversen ble nummer to i kvartfinale fire kun slått av svenske Oskar Svensson.

Spennende semifinaler
På semifinalestadiet var det duket for nok en Klæbo-oppvisning, og med fullstendig kontroll på heatet tok han seg enkelt til finale foran Pellegrino. Pål Golberg var blant dem som ikke hang med på tempoet, og måtte håpe på dårligere tid i den neste semifinalen etter å ha blitt nummer fire.

Det håpet ble oppfylt for Golberg, som kunne stå og se på at man i det neste heatet hadde en vinnertid som var nesten fire sekunder saktere enn Klæbos. Allikevel ble det for tøft for Emil Iversen, som røk ut. Golberg tok seg imidlertid videre, som lucky loser, og dermed var det to nordmenn i finalen.

Langt ifra spennende finale
I tillegg til Klæbo og Golberg, bestod finaleheatet av Pellegrino, Hakola, Svensson og Bolsjunov. Forut for start kastet den norske storfavoritten luen, noe som ble bemerket i TV-stua.

– Dette er ganske utrolig. Han er så ung, og er så rå. Han kasta lua før start, fordi han visste han kom til å vinne og få de beste TV-bildene, bemerket Tord Asle Gjerdalen etter gulløpet.

Og etter at luen var kastet, var det i praksis aldri noen spenning. I den bratte bakken satte nemlig Klæbo inn kjemperykket. Han trøkket til det han var god for, og fikk mange meter mot toppen av bakken. Deretter var han i ensom majestet, og kontrollerte resten av løpet.

– Han har hatt et enormt press. Jeg tror ikke noen skjønner hvor stort det er, sa lagkamerat Emil Iversen til Eurosport etter løpet.

I kampen om sølvet spurtslo Pellegrino sin russiske motstander og ble nummer to. Pål Golberg ble nummer fire, og sikret dermed en fin olympisk plassering.