Storfavoritten Lundby hoppet til gull

Maren Lundby innfridde i Pyeongchang og tok en suveren seier.

Se gullhoppet i Sportsnyhetene over!

Maren Lundby tok Norges andre gullmedalje i Pyeonghang-OL da hun hoppet til gull i Alpensia-anlegget mandag.

Lundby leverte et fantastisk hopp i finaleomgangen på 110 meter - og det var ingen tvil om seieren.

– Det var bare et vanlig hopprenn i dag også. I min verden klarte jeg å gjøre det til det. Det føltes ikke bra i førsteomgang, men på andrehoppet hadde jeg en veldig god følelse på toppen. Det var helt rått å fly over den grønne linjen, sier Lundby til rettighetshaver Eurosport.

– I fjor klarte jeg ikke å takle presset. Trikset jeg har kjørt her er å late som det er trening. Det er to vanlige hopp. Det er alt rundt og omstendighetene som kan påvirke det i en eller annen retning. Vi har klart å vinkle alt til å bli noe positivt. Jeg fikk en melding i går om at Simen Hegstad Krüger hadde gått på trynet. Da tenkte jeg at det var gulloppskriften, ler Lundby.

Hun vant med 264,6 poeng, nøyaktig 12 poeng foran Katharina Althaus.

– Der er gullet. Fyfader. Endelig, nå er det jubel på Toten. Hun innfridde så til de grader. Det er utrolig fortjent, sa en ekstatisk Roger Ruud i TV 2s TV-stua etter gullhoppet.

– Sinnssyk prestasjon

Lundby ledet også etter førsteomgang, 2,1 poeng foran Althaus.

Det ble et oppgjør mellom de tre store i kvinnehopping. Sara Takanashi var nummer tre etter første hopp, og hoppet 103,5 meter i finaleomgangen. Med det satte hun press på de to siste. Juryen valgte å sette ned farten, men forholdene ble stadig bedre.

Althaus fulgte opp med 106 meter, men den norske jenten taklet presset og leverte et superhopp. Det var aldri tvil om seieren da hun landet - Norges 100. OL-vinner.

– Hun er rå. Det er en sinnssyk prestasjon. Jeg tror ikke jeg har vært med på noe lignende. Hun var soleklar favoritt og blir satt under press... Så planter hun nedslag på den lengden der. Det er ikke mer å si enn «tusen takk, Maren», sa sportssjef Clas Brede Bråthen til Eurosport.

– Gjennomførte til 20 i stil

I klubbhuset til Kolbukameratene var Lundbys familie samlet, og det var stor stemning da hun hoppet ned til gull.

– Hun innfridde til de grader i andrehoppet. Det var veldig bra, sier mamma Kristin Olstad stolt.

– Hvordan hadde mamma det under hopprennet?

– Jeg har vært nervøs, men det endte bra, sier hun lettet.

Pappa Jan Helge Lundby var svært rørt da OL-gullet var et faktum.

– Det er så fortjent. Hun har sagt at hun skal vinne, og hun gjør det. Hun satte et enormt press på seg selv, og gjennomførte til 20 i stil, sier han.

– Hva hadde du sagt til henne om hun var her nå?

– Jeg vet ikke, det er kjempestort det hun har gjort. Det er så fortjent, sier Lundby med brist i stemmen.

Selv var ikke gullvinneren i nærheten av å gråte.

– Jeg griner av andre. Da Forfang og Johansson var på pallen måtte jeg grine litt, men ikke nå. Nå er jeg bare glad, smiler hun.

Favoritt
23-åringen fra Toten var den største favoritten til rennet.

Hun har hatt en fantastisk sesong med sju verdenscupseirer. I de tre resterende rennene er det blitt andreplasser.

Oppladningen til normalrennet i Pyeongchang har vært krevende for Lundby.

På treningen søndag falt hun, hun oppdaget et problem med en knekt sko rett før prøveomgangen, og usikkerhet rundt vindforholdene har også preget oppladningen til rennet - og førte også til forsinkelser i løpet av førsteomgang.

– Jeg må si jeg har veldig mange flinke folk rundt meg, som får meg helt klar i tide. Uten dem rundt meg hadde jeg ikke klart det i dag, sier Lundby og tenker spesielt på fysioterapeut Lars Haugvad.

Han var mer bekymret enn Lundby.

– Jeg har fått lov til å si at hun fikk vondere utover kvelden i går. Hun fikk en kraftig strekk i hoften. Leddet fikk seg en trøkk. Det gjorde vondt i går kveld og natt, men det var aldri tvil om at hun skulle hoppe. Jeg tror jeg er mer bekymret enn utøverne, sier han til TV 2.

Overrasket over ledelse

Lundby fikk dårligere forhold enn sine argeste konkurrenter, men hoppet likevel 105,5 meter. Det var en meter kortere enn Katharina Althaus, men den norske jenta ledet med 125,4 poeng før finaleomgangen, 2,1 poeng foran Althaus.

Det norske gullhåpet trodde ikke at hun skulle lede da hun landet.

– Det var overraskende. Det føltes ikke bra over kulen, men så fikk jeg litt vind imot på slutten. Det berget meg, sa Maren Lundby til Eurosport etter det første hoppet.

– Det var litt krisestilstand i hodet mitt på vei over kulen, men jeg klarte å dra ut noen meter på slutten.

Sara Takanashi på tredjeplass var 2,9 poeng bak.

God Opseth-prestasjon

Silje Opseth hoppet 89,5 meter i førsteomgang og var nummer 18, men gjorde et godt andrehopp med 91,5 meter og klatret to plasser til 16. Det er hennes beste internasjonale plassering noensinne.

– Det er sinnssykt stort med Maren. Hun fortjener det utrolig mye, sa en rørt Opseth om gullvinneren til Eurosport.

De gode prestasjonene vil trolig bety mye for norsk kvinnehopp.

– Nå kommer det til å være mange unge norske jenter som kommer til å se til hoppbakken. Nå vil alle være Maren Lundby, sa hoppkollega Anniken Mork i TV-stua.

Lik TV 2 Sporten på Facebook