Tusendelsdrama og OL-bronse for Lunde Pedersen

Sverre Lunde Pedersen var to tusendeler fra sølv, men kapret bronsen på 5000 meter i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Lunde Pedersens tusendelsdrama i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Det var på forhånd knyttet store forventninger til Sverre Lunde Pedersen på søndagens 5000 meter, etter at 25-åringen tok sin første verdenscupseier på distansen like før lekene.

I et utrolig tusendelsdrama tapte Fana-løperen sitt par, men kapret allikevel bronsen fordi tre av de fire som gikk etter ham plasserte seg bak ham på resultatlistene i de to spennende sisteparene.

– Det er helt ubeskrivelig. Det har vært målet hele tiden. Det er litt surt at jeg var så nære sølvet, men medalje er medalje. Jeg er godt fornøyd, sa Lunde Pedersen til Eurosport etter løpet.

– Da jeg kom i mål, var jeg forbannet på meg selv
Overfor TV 2 og resterende norsk presse leverte han også sine tanker om tusendelsdramaet.

– To tusendeler fra sølv er selvfølgelig ingenting. Jeg ventet bare på skjermen hvem som ble tildelt parseieren. Det er litt sykt at det skal skje etter tolv runder, sa Lunde Pedersen.

Han ville ikke vurdere hvorvidt det er riktig å benytte tusendeler til å skille på 5000 meter, men bekreftet at han var skuffet over seg selv ved målgang.

Slik reagerte studio på OL-bronse til Sverre Lunde Pedersen

– Da jeg kom i mål, var jeg forbannet på meg selv, og var så redd for at det skulle bli en sur fjerdeplass. De siste 200 meterne går jeg rævva på skøyter. Det blir masete, og da taper jeg mye fart. Men når jeg har medalje i lommen, går det greit, sa han.

Lunde Pedersen gjentok også at dette er barndomsdrømmen som går i oppfyllelse.

– Det er det som er drømmen og målet når man begynner med skøyter. Det er ubeskrivelig stort. Det har nesten ikke gått opp for meg. Det er helt sykt egentlig, sa han.

Gullet gikk til nederlandske Sven Kramer og sølvet til kanadiske Ted-Jan Bloemen.

– Jeg er utrolig stolt over løpet han gjorde. Han var tøff med seg selv. Det var et jobbeløp. Han var råsterk fysisk og råsterk i skallen. Det var litt å gå på teknisk, men likevel er han bare to sekunder bak Kramer som blir sett på som uslåelig. Vi så at Sven måtte i kjelleren som alle andre. Han er bare to tusendeler bak verdensrekordholderen som har gått 6.01. Det viser hvor sterkt løpet til Sverre var, sier landslagssjef Sondre Skarli til TV 2 etter løpet.

Tusendelsdram i tredje siste par
Osingens motstander i tredje siste par var nettopp den kanadiske verdensrekordholderen Ted-Jan Bloemen, og det måtte fotofinish til for å skille de to.

Helt frem til den siste avgjørende runden gikk Lunde Pedersen strålende runder, men stivnet noe på slutten.

– Det er karrierebeste. Det her er et medaljeløp nå, sa generaksekretæren i skøyteforundet, Halvor Lauvstad, som gjestet TV 2s TV-stua.

6.11,61 var den magiske tiden som var lik, og dermed måtte man ty til tusendeler for å skille de to. Der viste det seg at nordmannen var to tusendeler bak.

– Jeg skal ikke legge skjul på at den første reaksjonen var at jeg ble skuffet. Jeg så at det var veldig jevnt. Idet han gikk inn i siste sving, snudde jeg meg og lukket øynene. Jeg klarte ikke å se på. Jeg visste det kom til å bli veldig nærme, sier landslagssjefen til TV 2 etter dramaet er over.

Overlegen Kramer
Dermed lå Lunde Pedersen på andreplass da to par gjenstod, og i det nest siste paret overtok Sven Kramer ledelsen med det som viste seg å være det suverene gulløpet. Nederlenderen gikk på 6.09,76, mens hans parmakker tyske Patrick Becker plasserte seg lengre nede på resultatlistene.

Kramers triumf betyr at han er den første mannlige utøver som har vunnet tre OL-gull på samme distanse. Kramer vant også både i Vancouver i 2010 og Sotsji i 2014.

Kramer skjøv dermed både Bloemen og Lunde Pedersen ned et hakk, og dermed var det det siste paret mellom Nicola Tumolero fra Italia og Moritz Geisreiter fra Tyskland som skulle avgjøre hvilken plassering Lunde Pedersen havnet på til slutt.

Italieneren gikk lenge godt, men klarte ikke å holde følge med de solide rundetidene til Lunde Pedersen mot slutten av løpet. 8. plass i mål på Tumolero betød at 3. plassen til nordmannen ble stående.

Dermed ble det norsk OL-medalje i skøyter for første gang siden 2010. Den gang tok Håvard Bøkko bronse på 1500-meter.

Skuffende av Bøkko denne gang
De to andre norske deltakerne, Simen Spieler Nilsen og nettopp Bøkko, var aldri i nærheten av å blande seg inn i tetstriden.

Førstnevnte gikk ut allerede i fjerde par og tok en foreløpig andreplass. Til slutt endte det med en respektabel 13. plass for 24-åringen med tiden 6.18:39.

Bøkko var langt svakere og endte på 18. plass med 6.24,50. Han kunne i stedet dermed konsentrere seg om å heie fram lagkameraten i løpet mot Ted-Jan «Teddy» Bloemen.

– Det var veldig nervepirrende. Vi plystret og skrek da Teddy våknet. Det er kjedelig med to tusendeler, men jeg tror alle norske er glad for at det ikke var tredje- og fjerdeplass, sa han til TV 2 etter løpet.