SKJØT SEG BORT: Denne skytingen til Johannes Thingnes Boe satte standarden for en skuffende norsk dag.
SKJØT SEG BORT: Denne skytingen til Johannes Thingnes Boe satte standarden for en skuffende norsk dag. Foto: Christof Stache/AFP

Helsvart skiskytterdag for storfavorittene

Erlend Bjøntegaard reddet noe av den norske æren, men bommet to ganger da det gjaldt som mest og klarte ikke å sikre norsk medalje.

Få reaksjoner og følg OL-dagen i TV-stua her!

Skiskytingsprinten for herrer var forut for OL regnet for å være en av de aller største norsk medaljesjansene, og lansert som en duell om gullet mellom Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade.

De to favorittene skjøt seg imidlertid fullstendig bort, og dermed ble det helt åpent om medaljene.

Tyske Arnd Peiffer vant et overraskende gull foran tsjekkiske Michal Krcmar og italienske Dominik Windisch.

NORGES BESTE: Erlend Bjønteaard ble nummer fem.
NORGES BESTE: Erlend Bjønteaard ble nummer fem. Foto: Pedersen, Terje/NTB Scanpix

Erlend Bjøntegaard gikk i mål som nummer tre fra sitt startnummer 30, men måtte se medaljen glippe da Krcmar gikk i mål til sølv seks startnummer senere.

– Jeg gjør et så bra løp, og allikevel står jeg her og er litt skuffet over at jeg ikke setter et skudd til. Jeg er glad og litt frustrert, sier Bjøntegaard selv til Eurosport etter løpet.

Kristiansen: – Ett treff mer, så hadde han kjempet om gullet
Til slutt havnet det som i utgangspunktet var en outsider blant nordmennene 17 sekunder bak gullvinner Peiffer, og enkel matematikk tilsier at han ville smilt betraktelig bredere dersom han hadde unngått å skyte på seg to bom på siste skyting.

– Vi hadde litt større forhåpninger enn dette. Vi er litt skuffet, men samtidig må vi ta med at Erlend gjør karrierens beste løp. Ett treff mer, så hadde han kjempet om gullet, sier landslagstrener Egil Kristiansen til TV 2 etter løpet.

Alle de tre andre norske guttene skuffet radikalt, og de fire pådro seg totalt ti bom i løpet.

Tarjei Bø ble nummer 13 med to strafferunder, Emil Hegle Svendsen nummer 18 med to strafferunder og Johannes Thingnes Bø nummer 31 med fire strafferunder.

Sistnevnte er 1.12 bak sprintvinner Peiffer forut for jaktstarten.

– Han har klart å gjøre underverker før, så alt kan skje på jaktstarten, sier Kristiansen.

– Jeg fikk knockout av forholdene i dag, sa Thingnes Bø selv til Eurosport etter løpet.

Thingnes Bø skjøt seg bort allerede på liggende
Johannes Thingnes Bø fikk tre av sine bom allerede på første skyting, etter at storebror Tarjei da allerede hadde pådratt seg to.

– Det er skammelig, sa Jesper Mathisen da i TV 2s TV-stua,

Den første av de norske startende, Emil Hegle Svendsen, hadde da også skutt én bom på liggende, og dermed var det Erlend Bjøntegaard som var det norske håpet. Med fullt hus på første liggende steg stemningen overfor outsiderens sjanser.

Hvis Hegstad Krüger og Erlend Bjøntegaard tar OL-gull samme dag, da får både avisjournalister i VG, norske skuespillere og det norske folk et alvorlig forklaringsproblem, sa Marius Skjelbæk TV-stua, med tydelig referanse til at de to OL-debutantene er i Sør-Korea på bekostning av blant andre Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen.

Bjøntegaard mistet gullet på siste skudd
Emil Hegle Svendsen fikk deretter en bom også på stående, mens Tarjei Bø skjøt fullt og gikk seg noe opp på listene. Thingnes Bø skjøt så på seg sin fjerde runde på stående, før det var Bjøntegaards tur.

I et utrolig tempo skjøt 27-åringen for OL-medalje, og traff med de to første skuddene. Så kom den første bommen, før det ble treff på skudd nummer fire. Dessverre for ham ble det så bom også på nummer fem, og i ettertid skulle det vise seg at også gullet røk på det skuddet.

Med god fart i sporet hadde han nemlig ligget an til å plassere seg helt i toppen av resultatlistene, og i mål var Bjøntegaard 17,4 sekunder bak det som til slutt ble gullvinner Peiffer.

– Han hadde tidenes mulighet. Han hadde ledet med en bom, låt det fra Mathisen i TV-stua da Bjøntegaard gikk ut etter sin skyting.