Norsk storeslem da fantastiske Krüger gikk fra fall til overraskende OL-gull

30-kilometer med skibytte for herrer ble en ellevill affære.

Se Krügers maktdemonstrasjon i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Det var stor spenning knyttet til herrenes 30-kilometer med skibytte søndag, og i et utrolig løp ble det ekstrem norsk suksess med tre mann på pallen.

Overraskelsesmannen Simen Hegstad Krüger gikk til topps i sin OL-debut, og det på det mest utrolige vis.

24-åringen falt nemlig i starten og knakk staven, men klarte å kjempe seg tilbake. På den nest siste runden av skøytedelen knakk han så feltet, og gikk i overlegen stil inn til OL-gull.

– Jeg er tom for ord. Jeg trodde det skulle bli verdens verste dag da jeg lå der. Da raser tankene litt, sa gullvinneren til Eurosport etter løpet.

Da han møtte en samlet presse, gjentok han følelsen han hadde etter fallet.

– Det var helt fantastisk. Jeg hadde ikke turt å håpe på dette, iallfall ikke etter den starten jeg fikk. Det første jeg tenkte var «nå er det kjørt». Det var fristende å gå inn med en gang, men jeg fikk noen støttende rop om at jeg bare måtte prøve å gå godt på ski og ikke stresse. Beina var plutselig utrolig pigge igjen da vi byttet ski, sa han blant annet til TV 2.

Trippel norsk: – En seier for Tor Arne Hetland
I TV 2s studio - TV-stua - brukte man store ord om de som hadde skjedd.

– Det hadde vært en sensasjon før start, men legger en til det fallet, så er det et mirakel. Fra sensasjon til mirakel. Han så ut som Jürgen Klinsmann og Petter Northug i ett og samme skirenn, sa Marius Skjelbæk i TV 2s TV-stua.

Få reaksjoner og følg OL-dagen i TV-stua her!

Som om ikke Krügers utrolige løp var nok, fikk han også selskap på pallen av to andre nordmenn. Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund tapetserte pallen i en utrolig seiersfest.

– Det er en seier for Tor Arne Hetland. Norge gikk omtrent i fakkeltog for at de som ble nummer én og tre ikke skulle til OL, sa Skjelbæk med tydelig referanse til det norske folks reaksjon på utelatelsen av Petter Northug.

Landslagssjefen til TV 2: – Like stort som å vinne ol-gull selv
Hetland skrøt selvsagt voldsomt av sin nye gullgutt etter løpet.

– Sist ut og først inn forteller alt om hodet på gutten. Simen er dedikert. Han fikk beskjed etter stavbrekket om å være tålmodig. Og Simen er vanskelig å stresse, sier landslagssjefen til TV 2.

Hetland, som selv tok OL-gull på sprinten i Salt Lake City i 2002, rangerer denne triumfen på linje med sin egen for 16 år siden.

– For meg som trener er dette like stort som å vinne OL-gull selv. Jeg er stolt av gutten. Nå har vi satt standarden for resten av OL, sier han.

I intervjusonen etter løpet hadde landslagssjefen med seg den brukne staven til sensasjonsmannen Krüger.

– En enorm lagseier. Jeg tror denne staven skal få hedersplass på peishylla, sier Hetland.

Slik var løpet: Tidlig stavbrudd preget alt
I det vanvittige løpet oppstod altså dramatikken tidlig. Allerede på vei ut fra stadion gikk Norges nye gullgutt i bakken, og måtte få ny stav. Dermed havnet han hele 22 sekunder bak resten av feltet bare ut fra stadion, og var nummer 67 ved første passering etter 800 meter.

Etter drøyt seks kilometer fikk de øvrige av de største gullkandidatene en luke. Iivo Niskanen, Dario Cologna og Alex Harvey hadde med seg de tre nordmennene Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Da lå det som skulle bli gullvinner Hegstad Krüger på 38. plass, 37,8 sekunder bak.

Inn mot runding ved skibyttet var imidlertid gruppen utvidet, og ved 11,5 kilometer hadde ytterligere sju mann tatt seg opp. Hegstad Krüger hadde også begynt å spise seg sakte men sikkert opp igjen, og var på skuddhold rundt 17 sekunder bak det som da var ledende Johnsrud Sundby.

Maurice Manificat var Frankrike og Iivo Niskanen fra Finland overtok rollen i front av feltet de siste kilometerne inn mot vending, i et 16-mannsfelt som også inneholdt blant annet svenskene Marcus Hellner og Daniel Rickardsson.

Klæbo ledet halvveis
Allikevel var det Høsflot Klæbo som gikk ut først da løperne hadde byttet til skøyteski. Dermed var trønderen akkurat der han ønsket å være halvveis. Martin Johnsrund Sundby brukte litt lang tid på skibyttet, og var nummer ti blant de 13 som passerte så å si sammen. Hegstad Krüger lå da på 14. plass, 15,2 sekunder bak ledende Klæbo på dette øyeblikket.

Starten av skøytedelen gikk i veldig rolig tempo, og 13 mann var blitt til 16. Dermed hadde Hegstad Krüger allerede da på imponerende vis kjempet seg tilbake i feltet sammen med de øvrige.

– Nå går det rolig her, sa Johan Kaggestad i TV 2s TV-stua.

Holund og Krüger viste seg fram
Etter 21 kilometer ville Hans Christer Holund så vise seg fram. Nordmannen kjørte på i tet med Dario Cologna på bakskiene.

– Nå bjeffer han. Nittedalsbisken setter fart, uttalte Marius Skjelbæk i TV-stua.

Ved passering 22,5 kilometer så løpsutviklingen helt ideell ut med norske øyne. Holund ledet foran Cologna, med Sundby, Klæbo og Krüger på plassene bak og med alle de nevnte innenfor to sekunder. Fremdeles var det 16-17 mann som hadde los på medaljene.

Så kom det imponerende Krüger-rykket som avgjorde alt. Forut for runding 26,25 kilometer fosset han fra konkurrentene. Hele ni sekunders luke hadde mannen som tidlig hadde gått på trynet fått til sine konkurrenter.

– Det er nå dramatikken starter. Det er helt utrolig hva han holder på med, sa Eurosports kommentator Jan Christian Bjørn.

OL-gull til sensasjonsmannen
2,9 kilometer før mål var luken økt til over tjue sekunder, og det var tydelig at de andre norske også gikk et perfekt taktisk løp.

– Det her er en sensasjon, sa Marius Skjelbæk i TV-stua da man var i ferd med å forstå hva som var i ferd med å hende.

– Antilopen Krüger, han er sprek som et dyr, sa Johan Kaggestad.

For selv om Johnsrud Sundby og Holund selv gikk inn til sine velfortjente medaljer, kunne ingen hamle opp med sensasjonsmannen fra Lyn. Hegstad Krüger virket nesten ikke å tro det selv der han krysset mållinjen i overlegen stil.

Åtte-ni sekunder senere tok Sundby innersvingen på Holund i kampen om sølvet, og sørget for at den enorme norske dagen var et faktum.

– Det var emosjonelt. Taktikken var klokkeklar, sa Sundby til Eurosport etter målgang.

Samme mann uttrykte overfor TV 2 at han var overrasket over at ikke Cologna, Manificat og andre prøvde å hente inn Krüger.

– De så slitne ut. Og regelen er i slike situasjoner er at andre må forsøke å hente inn lederen. Det var fantastisk at Krüger klarte å hente inn feltet etter stavbrekket, fordi farten var faktisk ganske høy, sa han.

Ingen ordre om bremsing: – Vi trenger ikke gi slike beskjeder
Det samme bekreftet landslagssjefen overfor TV 2. Han trengte nemlig ikke gi noen ordre til de andre nordmennene om å bremse da Krüger gikk.

– Vi trenger ikke gi slike beskjeder. Det er en grunnregel i laget at hvis en stikker, så skal utlendingene få gjøre jobben med å hente vår mann. Dette var en lagseier. Vi har den beste spurteren, men vi har også dem med størst kapasitet, sier Tor Arne Hetland.

Han understreket også at trippelseieren kom nesten på dagen 26 år etter at Norge tok alle medaljene i OL i Albertville.

Johannes Høsflot Klæbo, som på forhånd gav lavest gullodds av de norske, ble for øvrig nummer ti i sin OL-debut, 43 sekunder bak vinneren. Etter løpet skrøt han av gullvinneren.

– Han har hodet på plass og gjorde det riktige i dag. Spesielt måten han gikk slutten på er helt rått. Han går alene og kjemper. Det er kult, sa verdenscuplederen.

Les også: Klæbo: – Rett og slett for dårlig trent