BYTTES UT: Ut med de nye glassene, inn med de gamle. Foto: AFP PHOTO / MICHELE LIMINA.
BYTTES UT: Ut med de nye glassene, inn med de gamle. Foto: AFP PHOTO / MICHELE LIMINA.

IOC tar drastiske doping-grep etter TV-avsløring

Byttet ut 4000 dopingprøveglass like før lekene og videoovervåker laboratoriene.

Tidligere denne måneden kom den tyske kanalen ARD med oppsiktsvekkende opplysninger som gjorde rene utøvere bekymret:

Glassene som dopingprøvene deres blir oppbevart i kan åpnes, og derfor også manipuleres, uten så mye som en skramme på glassene.

Søndag morgen i Pyeongchang kom IOC med nyheter som sannsynligvis vil berolige mange utøvere under lekene.

Bruker eldre utstyr

Richard Budgett, medisinsk sjef i IOC, fortalte nemlig den oppmøtte pressen at man i siste liten har byttet ut glassene i Sør-Korea.

– Vi har hatt bekymringer om at noen av glassene kan åpnes etter at de har blitt lukket. På WADAs anbefaling byttet vi derfor ut alle dopingprøveglassene. Over 4000 glass ble altså byttet ut, og her i Pyeonchang vil vi bruke det samme utstyret som vi brukte i Rio-OL. De glassene ble laget etter hendelsene i Sotsji, og de er mye vanskeligere å tukle med. Berlinger (produsenten) sender også enda sikrere glass, fortalte han.

For å unngå en repetisjon av fadesen i Sotsji, hvor dopingprøver ble smuglet inn og ut av laboratoriet via et lite hull i veggen, har man også videreført en annen praksis fra Rio-OL i 2016.

– Vi må konstant overvåke dette og være «på alerten». Men vi kan være mye sikrere enn tidligere. Det vil også, som i Rio, være videoovervåking av laboratoriene, fortalte han.

Vil utligne Sotsji-rekord

Lekene i Pyeongchang har bare så vidt begynt, men enn så lenge har ikke dopingsaker kastet en skygge over begivenhetene i Sør-Korea.

Ifølge IOC har testingen før lekene vært bedre enn noen gang, og det er i alle fall ikke antallet tester det skal stå på.

I lekene i Sotsji satte IOC ny rekord med 2453 dopingtester.

Den rekorden har de planer om å utligne i Pyeongchang.

– Vi forventer cirka 2500 tester her i OL. Rundt 1400 av de vil bli tatt utenfor konkurranse. 1800 vil være blodtester, og cirka 700 vil være urintester, sa Budgett.