MÅ VENTE: Aksel Lund Svindal.
MÅ VENTE: Aksel Lund Svindal. Foto: Poppe, Cornelius

Kraftig vind stoppet OL- utforen – flyttet til torsdag

Utforkonkurransen i Pyeongchang-OL skal nå avholdes torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OL-åpningen i Pyeongchang har vært preget av sterk vind, og sent lørdag kveld bekrefter Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding at nattens planlagte utforkonkurranse er utsatt.

– Veldig sterk vind med kast opptil 72 kilometer i timen er ventet å vedvare, og juryen har sammen med arrangørene bestemt seg å utsette arrangementet. En komité fra IOC, POCOG og FIS vil finne en ny dato for utforen, skriver FIS.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyste noen timer etter avlysningen at man har besluttet å stokke om på programmet for de alpine øvelsene i Pyeongchang. Utforrennet forsøkes nå avviklet torsdag. Da skal super-G-rennet vært kjørt, men det skyves én dag til fredag.

Allerede i morgentimene lokal tid blåste det kolossalt i alpinanlegget i Jeongseon, hvilket medførte at arrangøren sendte ut en melding om at hele løypa inntil videre var stengt.

En drøy time seinere kom beskjeden om at det planlagte rennet måtte avlyses.

– Garantert urettferdige forhold
Mandagens planlagte utfortrening foran kombinasjonskonkurransen er også avlyst.

Vinden i alpinanlegget i Jeongseon har vært et stort samtaleemne de siste dagene. På treningene har det blåst til dels mye og jevnt. Både de norske og flere av utøvere har uttrykt en viss bekymring for at det kunne bli urettferdige forhold.

– Hvis det blir vind søndag, blir det garantert urettferdige forhold. Særlig i den øvre delen av løypa kan det bli et problem, for den ligger på en åskam. Der er det vindutsatt. Vi håper det blir stille, men det er meldt vind, sa Aksel Lund Svindal til NTB tidligere denne uka.

– Dette er et sted og et renn som er utsatt for vind. I og med at løypa i tillegg er forholdsvis kort, kan vinden være en «gamechanger», sa Kjetil Jansrud.

Utfordrende
På lørdagens lagledermøte varslet arrangøren at utøverne måtte påregne «utfordrende forhold».

Mandag er det også meldt mye vind i Jeongseon. Værmeldingene tyder på at vindstyrken ikke vil avta nevneverdig. Temperaturer ned mot 15 minusgrader i toppen av løypa bidrar heller ikke i positiv retning.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal viste for øvrig lovende form på siste utfortrening med henholdsvis nest beste og tredje beste tid. Aleksander Aamodt Kilde og Sebastian Foss Solevåg skal også kjøre utforen for Norge.