Suveren Kalla parkerte Bjørgen og vant OL-gull

Marit Bjørgen måtte ta til takke med sølv etter å ha fått bank av suverene Charlotte Kalla.

Få reaksjoner i TV-stua!

Charlotte Kalla vant det første OL-gullet i Pyeongchang etter å ha stukket fra Marit Bjørgen og resten av feltet på 15 kilometer skiathlon. Bjørgen jaktet bak, men svenske Kalla var i en helt egen klasse og vant nesten åtte sekunder foran Bjørgen.

– Det føles veldig, veldig bra. Det var ganske fint å komme inn på oppløpet og se bak meg og se at det fortsatt var ti sekunder avstand, sier Kalla til TV Norge.

Marit Bjørgen tok sølv, mens finske Krista Pärmäkoski ble bronsevinner.

– Det ble et spesielt løp. Jeg var tung og på hælene i starten. Det virket uansett ikke å ha så stor betydning når det var så mye vind. Jeg kom bedre og bedre og styrte mye på siste klassiske delen. Jeg visste Kalla ville stikke i det området, men jeg fikk ikke helt ryggen og da ble hun litt for sterk. Kalla er så sterk at du må ha ryggen hennes, sier en fornøyd Bjørgen til TV Norge, og bekreftet at hun står over sprinten.

Ebba Andersson fra Sverige ble nummer fire. Heidi Weng ble nest beste norske med en skuffende niendeplass med 40,7 sekunder opp til Kalla.

Ingvild Flugstad Østberg fulgte på ellevteplass, et snaut minutt etter. Ragnhild Haga ble nummer 15 sin OL-debut.

– Det var merkelig. Jeg hadde håpet å føle meg bedre og gjøre et bedre løp. Det er kjedelig med et av sesongens dårligste renn her, men jeg gjorde mitt beste, sier Haga til TV Norge.

Det var Charlotte Kallas tredje OL-gull på like mange leker.

– Det viser hvilken mesterskapsløper Charlotte er. Hun dominerer ikke alltid i verdenscupen selv om hun var bra i starten av sesongen. Hun er best når det er mesterskap. Dette er den 18. mesterskapsmedaljen, sier Kallas medierådgiver Torbjörn Nordvall i TV-stua på tv2.no.

Lovende norsk start
Norges landslagstrener Roar Hjelmeset sa til TV Norge før start at de ville gå foran i feltet. Målet var sannsynligvis å bli kvitt Jessica Diggins og Charlotte Kalla før den avsluttende skøytedelen.

Og det ble satt høy fart fra start anført av blant andre Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng, mens Ragnhild Haga slet med å holde følge med sine norske lagvenninner.

– Diggins er på hælene, kommenterte TV 2s ekspert Johan Kaggestad i TV-stua.

Weng, Østberg og Bjørgen var først inne til skibytte midtveis, men etter ni kilometer sa det stopp i feltet.

– Nå kan alle være med, kommenterte TV 2s Kasper Wikestad i TV-stua.

Kalla stakk på siste runde
Tempoet gikk opp i feltet igjen. Bjørgen viste styrke og ledet an, men Østberg og Weng slet med å holde følge med Bjørgen, Kalla og resten av kvinnene i front.

– Nå synes jeg Heidi bør komme seg frem, sa en nervøs søster, Merete Weng, i TV-stua på tv2.no idet Østberg måtte slippe.

– Slik det ser ut nå, så avventer alle for å vinne spurten, sa Kaggestad.

På den siste runden stakk Kalla fra og ingen kunne hamle opp med svensken. Bjørgen forsøkte å få kontakt, men det gikk ikke. Den norske veteranen måtte ta til takke med sølvet foran Krista Pärmäkoski, mens Kalla tok sitt tredje OL-gull på like mange vinterleker.