KRISTISK TIL NORSK MEDISINKOFFERTEN: Norge kommer til OL med en lang liste medisiner Michael Rasmussen mener er prestasjonsfremmende.
KRISTISK TIL NORSK MEDISINKOFFERTEN: Norge kommer til OL med en lang liste medisiner Michael Rasmussen mener er prestasjonsfremmende. Foto: Laurent Cipriani

«Kyllingen» om «vidunderdopet» Norge har med til OL: – Jeg er ikke overrasket

Norge har med seg medisiner som tidligere dopere mener har større effekt enn EPO. Den norske leiren sier det er for «beredskap».

Da NRK tidligere denne uken publiserte oversikten over hvilke medisiner Norge har med til OL, handlet det meste om mengden astmamedisiner.

Ser man litt lenger ned på listen finner man imidlertid stoffer som har langt større prestasjonsfremmende effekt enn astmamedisin.

Kenacort og Celeston er to av de. Stoffer WADA jobber for å forby bruken av, stoffer som ble misbrukt av en rekke av verdens største sykkellag i en årrekke, stoffer som dukket opp i Lance Armstrongs prøver, og stoffer som har vært i sentrum for skandalen rundt Bradley Wiggins de siste årene.

Og stoffer Michael «Kyllingen» Rasmussen tidligere har beskrevet i følgende ordelag:

– Det er vidunderdop med tanke på prestasjonsforbedring.

– Dette er medisiner vi har i beredskap

Begge stoffene er kortikosteroider som har en betennelsesdempende effekt.

Bruken av de er imidlertid svært omdiskutert da de også, sagt på en enkel måte, har en ekstrem evne til å fjerne fett fra kroppen, samtidig som man beholder kraften i bena.

Stoffene kan brukes i konkurranse om man får en såkalt «TUE», et medisinsk fritak, men er ellers forbudt.

– Kenacort er kortison som kan brukes ved allergiske reaksjoner eller ved senebetennelser eller slimposebetennelser. Dersom slik medisin skal settes som en sprøyte i muskulaturen må det skje gjennom en TUE til IOC eller til ADAMS før medisinen gis. Dette er medisiner vi har i beredskap. Generelt brukes det lite av denne typen medisin blant våre utøvere, sier Mona Kjeldsberg, leder for Olympiatoppens helseteam, til TV 2, og legger til:

– Celeston brukes normalt sett bare til sener, slimposer og ledd.

På spørsmål om norske utøvere har fått fritak for å bruke stoffene i konkurranse de siste årene, viser Kjeldsberg til taushetsplikten.

Rasmussen: – Du bør inkludere Celeston i saken din

Bruken av Kenacort ble for alvor satt på dagsorden da det i 2016 ble avslørt at Bradley Wiggins hadde fått medisinsk fritak for å bruke stoffet før sine største sesongmål tre år på rad: før Tour de France 2011 og 2012, samt før Giro d'Italia 2013.

Avsløringene har ført til at flere eksperter på feltet mener at Wiggins burde si fra seg Tour de France-triumfen i 2012. I kjølvannet av avsløringene rundt Wiggins har WADA fortalt at de jobber med et totalforbud på stoffet.

De eneste positive prøvene til Lance Armstrong, fra 1999, inneholdt også Kenacort.

Da TV 2 snakket med Rasmussen lørdag, kom han med en oppfordring:

– Du bør inkludere Celeston i saken din. Det er like kraftfullt som Kenacort. Det er betametason man kan injisere (Diprofos). Det er stoffet som som ble brukt mye hos både Rabobank og CSC, sier han, og sikter til to av sine tidligere lag hvor han hevder det har foregått systematisk doping, sier dansken.

– Hva synes du om at Norge har med seg disse medisinene?

– Jeg er ikke overrasket. Det kan være mange gode grunner til å bruke (og misbruke) sterk medisin, som Kenacort og Celeston. Begge er mye brukt som prestasjonsfremmende midler i sykkel (og i andre utholdenhetsidretter, vil jeg anta).

Stordopernes erfaringer med stoffene

Som nevnt over, har stoffene Kenacort og Celeston, samt lignende stoffer, blitt misbrukt i en årrekke i sykkelsporten.

Oppskriften har vært ganske enkel: late som man har en betennelse en plass, få et medisinsk fritak, for så å bruke middelet under konkurranse.

David Millar, som ble en viktig stemme i antidopingkampen etter selv å ha blitt avslørt som juksemaker, brukte Kenacort tre ganger selv (én gang for allergi, to for doping) og sier det er det sterkeste dopingmiddelet han tok.

– Det er et veldig kraftfullt kortikosteroid. De tre gangene jeg tok stoffet, var også øyeblikkene jeg var på mitt letteste. Men jeg mistet ikke noe av kraften min, noe som ofte er straffen når en rytter blir tynnere. Jeg så ut som en maskin, muskelfibrene var synlige, og jeg hadde synlige blodårer over hele kroppen. Men det tok på mentalt. Det forandret min mentale tilstand, søvnløsheten ble verre, og humørsvingningene mine større. Jeg tok EPO og testosteron, og de gjør åpenbart store endringer med blodet ditt. Kenacort var dog det eneste stoffet man tok og plutselig så helt annerledes ut tre dager senere, har han sagt til New York Times.

Romain Bardet, som har vært på pallen de siste to årene i Tour de France, mener bruken av stoffene bø forbys, mens Tyler Hamilton, en tidligere doper på samme måte som Millar, har blitt sitert på følgende:

– Kenacort hjalp deg til å bli tynnere for Grand Tours, og det var veldig effektivt. Bare se på bildene - jeg veide 13 kg mindre enn jeg gjør nå. Ikke sunt.

Tidligere stordoper Jörg Jaksche beskriver stoffet på denne måten:

– Effekten var ekstrem. Det gjør deg veldig tynn. Det brenner fett. Tar man det før en Tour de France, vil man tape 1-2 kg i den første uken. Man vil lide mindre, og man vil bli mindre sliten ettersom man restituerer seg raskere på grunn av den betennelsesdempende effekten. Det er doping av «gamleskolen»