– Jeg skulle ønske at du ikke hadde sagt det

En emosjonell Lindsey Vonn (33) tok til tårene under en pressekonferanse i Pyeongchang fredag.

Lindsey Vonn (33) tok til tårene foran et hundretalls pressefolk i Pyeongchang. Et spørsmål om hennes bestefar som døde i fjor, bragte frem tårene hos tidenes største kvinnelige alpinist.

Tjenestegjorde under Koreakrigen
– Det er veldig vanskelig. Jeg skulle ønske at du ikke hadde sagt det. Det er veldig vanskelig for meg ikke å gråte, sa Vonn ifølge Reuters på spørsmålet om hvordan minnet om bestefaren påvirker henne.

– Jeg ønsker så gjerne å gjøre det bra for ham. Jeg savner ham så mye. Han har vært en stor del av livet mitt, og jeg hadde virkelig ønsket at han kunne være i live for å se meg, men jeg vet at han kommer til å hjelpe meg, og jeg skal vinne for ham.

Den amerikanske alpinisten har flere ganger tidligere snakket om sitt nære forhold til bestefaren. Han ble 88 år gammel og er grunnen til at Vonn i det hele tatt begynte med alpint. Hjemme i Wisconsin bygget han en bakke og introduserte familien for skikjøring.

– Hadde det ikke vært for bestefaren min, hadde jeg ikke konkurrert. Han lærte faren min å stå på ski, og jeg tenker på ham hele tiden. Spesielt når jeg konkurrerer. Jeg føler meg nærmere han når jeg står på ski, sa Vonn i et intervju med CNN en drøy måned etter bestefarens plutselige dødsfall.

Deltakelse i lekene i Sør-Korea er også ekstra spesiell for Vonn. Bestefaren tjenestegjorde nemlig under Koreakrigen på 50-tallet ikke langt unna bakkene der Vonn skal kjempe for å tilføre mer edelt metall til samlingen som foreløpig "bare" inneholder ett gull og en bronse.

– Jeg tenker på tapet av bestefaren min hver dag, men i dag savner jeg ham enda mer. Jeg skulle ønske han var her med meg. Jeg skulle ønske han kunne sett meg i OL i Sør-Korea hvor han tjenestegjorde under krigen. Jeg skulle ønske han var her. Jeg ønsker å gjøre ham stolt, skrev Vonn i en Twitter-melding for en drøy uke siden.

Freadag la Vonn ut en emosjonell video på sin Instagram-side fra et program laget om henne av den amerikanske OL-kringkasteren NBC. Der får vi møte alpinisten sammen med bestefaren.

– Bestefaren min betydde alt for meg. Han var den tøffeste og snilleste mannen jeg noen gang har kjent, skriver Vonn.

I miss him so much 😭

Et innlegg delt av L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn)

Til OL i storform
Få amerikaner tiltrekker seg like mye oppmerksomhet i OL som Vonn. Og det er kanskje ikke så rart.

Like før avreise til Sør-Korea vant hun de to siste rennene i utfor i Garmisch-Partenkirchen og økte med det antall verdenscupseire til 81. Nå er det bare fem triumfer opp til Ingemar Stenmark på toppen av listen.

Grunnet skader måtte Vonn stå over OL i Sotsji for fire år siden, og det kan se ut til at lekene i Pyeongchang blir hennes siste. 33-åringen fra Minnesota tok sine eneste OL-medaljer i Vancouver i 2010, og nå skal hun forsøke å øke beholdningen gjennom deltakelse i utfor, super-g og kombinasjonen. Hun dropper dermed deltakelse i storslalåm, skriver AP. Det skranglete høyrekneet tåler ikke belastningen.

Vonn kunne omsider sette beina på sørkoreansk jord torsdag etter en strabasiøs tur fra USA. Grunnet problemer med papirene til noen i reisefølget måtte Vonn vente seks timer før flyet kunne lette fra rullebanen.

Sammen med hunden Lucy tilbakela Vonn en reise på over ett døgn til OL-byen. Den lille firbeinte er med som støtte og kjærkomment selskap. Vonn er nylig singel og Lucy hjelper henne med å takle ensomheten når hun er ute på reise i verdenscupen.

– Siden jeg skilte meg, har jeg fått mye tid for meg selv. Det er ekstremt ensomt og vanskelig å være alene på et hotell, så hun reiser med meg overalt, sa Vonn på pressekonferansen.

FØLGESVENN: Lindsey Vonn og hunden Lucy poserte for fotografene etter å ha møtte pressen i OL-byen fredag.
FØLGESVENN: Lindsey Vonn og hunden Lucy poserte for fotografene etter å ha møtte pressen i OL-byen fredag. Foto: J. David Ake