NYTT PÅ PROGRAMMET: Fellesstart i skøyter er én av de nye OL-grenene.
NYTT PÅ PROGRAMMET: Fellesstart i skøyter er én av de nye OL-grenene. Foto: Stacy Revere

Dette er de nye OL-øvelsene

Når startskuddet for Pyeongchang-OL går på fredag, vil fire nye øvelser være på programmet.

Det er ikke uvanlig at det olympiske programmet endres på hvert fjerde år.

The Washington Post skriver at det denne gang er en agenda bak endringene for OL i Pyeongchang.

Olympic Agenda 2020 er nemlig en internasjonal olympisk komité som har som mål å jevne ut antallet menn og kvinner som konkurrerer i OL.

– IOC skal jobbe sammen med de internasjonale forbundene for å oppnå 50 prosent kvinnelig deltakelse i OL og for å stimulere til kvinners deltakelse og engasjement i idretten ved å skape flere muligheter for å delta i OL. IOC skal oppfordre til at det avholdes konkurranser for lag sammensatt av begge kjønn, skriver Norges idrettsforbund.

For å komme nærmere dette målet er fire øvelser lagt til på programmet. Norske utøvere stiller etter planen i alle disse øvelsene.

28 skøyteløpere samtidig

En av øvelsene er fellesstart på skøyter.

I finalen går opptil 28 skøyteløpere samtidig, og starter i rader på seks. Ingen kan passere noen den første runden, men etter det er det fritt frem. De skal gå 16 runder, der den totale distansen er 6400 meter.

Gjennom løpet vil det være fire sprinter, inkludert målgang, hvor det deles ut poeng til de tre første. Derfor vil nødvendigvis ikke de tre første som krysser mållinjen vinne. De tre med best samlet sum blir medaljevinnerne.

Denne øvelsen var sist på OL-programmet i 1932 i Lake Placid, New York.

PÅ TRENING: Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten på trening i Sør-Korea onsdag.
PÅ TRENING: Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten på trening i Sør-Korea onsdag. Foto: Natacha Pisarenko

Mixed double i curling

Denne varianten av curling spilles med kun to utøvere: Én mann og én kvinne.

Det vil bli kortere spilletid enn tradisjonell curling. Det skal spilles åtte omganger med fem steiner, i stedet for ti omganger med åtte steiner.

Mixed double er tidligere blitt spilt i VM. Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien skal representere Norge, og spiller første kamp natt til torsdag.

Big Air i snowboard

Som navnet tilsier, handler denne konkurransen om å få høyde og tid til å utføre avanserte triks. Hoppet i Pyeongchang er det høyeste i verden på nærmere 49 meter og bakken har en 40 graders helning.

X Games er den største konkurransen hvor det konkurreres i Big Air. I tillegg er øvelsen blitt avholdt i VM siden 2003.

18 år gamle Marcus Kleveland sikret sølvet for andre år på rad i Big Air-konkurransen under X Games i Aspen i slutten av januar.

Lagkonkurranse i alpint

Lagkonkurransen i alpint, som består av to menn og to kvinner, ble for første gang gjennomført i VM i 2005. Den publikumsvennlige konkurransen er parallellslalåm i en kort løype på circa 25 sekunder. De raskeste utøverne tar med seg ett poeng, og dem med flest poeng til slutt avanserer til finaler. Det er 16 nasjoner som deltar.

I fjorårets VM i St. Moritz bestod det norske laget av Maren Skjøld, Ragnhild Mowinckel, Aleksander Aamodt Kilde og Leif Kristian Haugen, pluss Bjørnar Neteland og Kristin Lysdahl som reserver. De ble slått ut i kvartfinalen av Frankrike som til slutt tok gullet.