Se hva Pål André Helland og Kåre Ingebrigtsen har å si om saken i vinduet øverst!

NISO er overbevist om at skadeomfanget er større enn det rapportene viser:

At kunstgress er mer belastende for kroppen enn gressunderlag.

– Når de har undersøkt skader, har de kun sett på akutte skader. Dersom man brekker en fot, har underlaget mindre betydning. Det vi og spillerne hele tiden har etterlyst er rapporter som ser på belastningsskader, sier NISO-leder Joachim Walltin og fortsetter:

– Der er det bare en rapport fra Sverige jeg har sett i nyere tid. Den viser at det er større sannsynlighet for skader på kunstgress. Vi får for lite svar og trenger mer fakta.

– Vet at de har betydelig mer problemer

Han får støtte av Sandefjord-trener Magnus Powell.

– Jeg tror slitasjen er større enn det rapporten viser. Jeg, som trener spillerne, vet at de har betydelig mer problemer med lyske og slitasje enn det som vises i rapportene. Det vil vi kanskje se om noen år med mer dokumentasjon. Spesielt ser jeg at det er en tøffere belastning for de eldre og de større spillerne, sier Magnus Powell.

NISO mener vi trenger oppdatert informasjon i en tid da kunstgressbaner er blitt den nye normalen på norske fotballstadioner.

– Det har eksplodert fra 100 kunstgressbaner i 2001 til godt over 1000 baner nå, i full størrelse. Det er over 4000 hvis du tar med ballbinger eller mindre baner. Vi trenger oppdaterte rapporter å forholde oss til, mener Walltin.

Skaffer dokumentasjon

Det er nettopp mer dokumentasjon NISO nå er i ferd med å skaffe til veie. De har i samarbeid med den internasjonale spilleforeningen, FIFpro satt i gang et prosjekt for å kartlegge belastningen kunstgress gir.

– Vi er i dialog med den internasjonale spilleforeningen, FIFpro, som har en egen medisinsk ansvarlig som ønsker å dokumentere forskjellene på hvordan kunstgress og gress påvirker muskulaturen og kroppen. Spillerne kjenner selv at belastningen er forskjellig, og da er det greit å få frem fakta, påpeker NISO-lederen.

I dag har ti av 16 eliteserieklubber lagt kunstig dekke på sin arena, mens tolv av 16 har det i 1. divisjon.

NISO stusser over at utviklingen skjer på tross av spillernes ønsker. En undersøkelse de har gjort blant spillerne viser at et klart flertall – 63,5 prosent – ønsker å spille på naturgress.

– Det ser ikke ut som utviklingen har vært bra for norsk fotball sportslig. Og utviklingen er på tross av hva spillerne ønsker og hva som er utviklingen internasjonalt. Derfor er det grunn til å stille seg spørsmålet om hvor bra dette er for norsk fotball, sier Walltin.