TØFFE KRAV:Björn Ferry kommer med drastiske forslag og vil kutte statsstøtten til eliteidretten om en svensk utøver blir dopingtatt.
TØFFE KRAV:Björn Ferry kommer med drastiske forslag og vil kutte statsstøtten til eliteidretten om en svensk utøver blir dopingtatt. Foto: Nisse Schmidt / Scanpix

Forslaget fra Ferry: – Ikke én skattekrone til eliteidretten ved positive dopingprøver

Avsløringene om høye blodverdier blant langrennsutøvere skaper stort engasjement i Sverige.

Det var søndag morgen storavisen The Sunday Times kom med påstander om en rekke medaljevinnere fra 2000-tallet har fått påvist unormalt høye blodverdier.

Avisen har sammen med SVTs «Uppdrag Granskning», den tyske TV-kanalen ARD og tsjekkiske Republik fått tilgang til en database som inneholder 10000 blodtester fra rundt 2000 langrennsutøvere. De påstår at nesten en tredjedel av alle medaljevinnere fra 2001 har hatt mistenkelig høye blodverdier.

Ifølge Uppdrag Granskning har totalt tolv svensker som finnes i databasen avvikende verdier. Og spesielt én ikke navngitt utøver skiller seg ut med det som skal være svært mistenkelig høye blodverdier. Tre eksperter mener denne utøveren sannsynligvis har vært dopet.

– Slutt med pengestøtten
Avsløringene om de høye blodverdiene i langrennsporten skaper stor debatt i Sverige søndag.

Den tidligere skiskytteren Björn Ferry, som blant annet vant OL-gullet på jaktstarten i Vancouver i 2010, mener politikerne bør kutte all pengestøtte til eliteidretten om noen av Sveriges utøvere tester positivt på doping.

– Slutt med pengestøtten. Ikke én skattekrone til eliteidretten, det mener jeg. Om jeg var Stefan Löfven (Sveriges statminister, red. anm) ville jeg sagt: «Om vi får en svensk dopingsak – bort med pengene, sier Ferry, ifølge Expressen.

39-åringen legger ikke skjul på at han reagerer kraftig på avsløringene om mulig doping.

– Breddeidrett er bra, men eliteidretten bør klare seg selv. Det skal ikke skattebetalerne betale. Jeg merker at jeg blir forbannet. Vi skal være forbilder som eliteutøvere, og en dopingsak er noe som aldri skal støttes, slår han fast.

– Stopp TV-sendingene om det blir dopingskandale
Den tidligere skiskytteren mener samtidig TV-kanalene bør ta skylden for at ikke mer er blitt gjort i kampen mot doping.

– Skal vi vise langrenn på SVT om vi får en positiv doping sak? Nei. Men vi ser på OL og glemmer skandalene. Tour de France har like mange seere som tidligere. Det blir et hykleri fra alle sammen, tordner han overfor SVT.

Avsløringene om de høye blodverdiene har også nådd den svenske landslagsleiren.

Landslagslegen: – Kommer med feilaktige påstander
Langrennslandslagets lege, Per Andersson, mener påstandene som kommer frem i mediene er med på en voldsom mistenkeliggjøring.

– Det er svært beklagelig fordi at man på helt feilaktige grunner hevder at de med høye blodverdier har vært dopet. Høye blodverdier kan definitivt ikke sammelignes med doping. Det finnes mange langrennsløpere – og vanlige mennesker – som har høye blodverdier av genetiske årsaker, sier langrennslandslagets lege til Aftonbladet.

– Jeg synes at man her er i en journalistisk gråsone når man så tydelig insinuerer – eller hevder – at dette handler om doping. Ingen av våre utøvere har blitt felt for doping. Denne avsløringen bygger på påstander der man på ingen som helst måte kan bevise at personene det gjelder er dopet. Dessuten blir man som lege svært bekymret når konfidensielle opplysninger om utøvernes blodverdier lekkes til media, konkluderer legen.