MISTENKER DOPING: Britisk avis kommer med opplysninger om mistanker om doping i langrennsporten. (Bildet er et illustrasjonsfoto)
MISTENKER DOPING: Britisk avis kommer med opplysninger om mistanker om doping i langrennsporten. (Bildet er et illustrasjonsfoto) Foto: Åserud, Lise

Britisk avis retter dopingmistanker mot norske, svenske og tyske langrennsutøvere

Den britiske avisen The Sunday Times påstår at nesten en tredjedel av alle medaljevinnere i langrennssporten fra 2001 har hatt mistenkelig høye blodverdier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji-OL ble ikke like rent som fansen og ekspertene håpet på, og endte med dopingskandale.

Nå kommer den engelske avisen The Sunday Times med opplysninger som kaster mistanker om at det også under OL i Pyeongchang 2018 kan ende med dopingskandaler.

Avisen har fått tilgang til en database som inneholder 10000 blodtester fra rundt 2000 langrennsutøvere. De påstår at nesten en tredjedel av alle medaljevinnere fra 2001 har hatt mistenkelig høye blodverdier.

– Over 100 medaljevinnere fra Norge, Tyskland, Sverige og Italia blir utpekt som mistenkte av en ekspert, skriver The Sunday Times i sin avsløring.

SVT.se skriver at mellom årene 2001 til 2017 har totalt 182 utøvere vunnet medaljer i langrenn i OL og VM. Mange er med i databasen. Til sammen har utøverne tatt over 300 medaljer, og nesten en tredjedel har vunnet gull.

41 prosent av alle som har tatt medaljer, totalt 70 utøvere, har fått påvist mistenkelig høye blodverdier minst én gang i løpet av deres karriere. Kun en femtedel av disse er blitt dømt for doping.

– Det finnes et stort antall medaljevinnere som har hatt unormale og veldig unormale blodverdier, noe som tyder på forekomst av doping innen langrennsidretten, sier legen James Stray-Gundersen, som tidligere har jobbet for antidopingbyråret WADA, til SVT.se.

Han har tidligere også jobbet i det medisinske apparatet i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I 2009 ble det innført blodpass for å styrke arbeidet mot dopingjuks.

RETTER DOPINGMISTANKER: The Sunday Times skriver søndag om dopingmistanker i langrennssporten. Faksmilie: The Sunday Times.
RETTER DOPINGMISTANKER: The Sunday Times skriver søndag om dopingmistanker i langrennssporten. Faksmilie: The Sunday Times.

SVT-programmet «Uppdrag Granskning» har også vært med og arbeidet med avsløringene som kommer frem i den britiske avisen, sammen med blant annet den tyske TV-kanalen ARD og tsjekkiske Republik, skriver den svenske avisen Expressen.

– Vi er kjent med at SVT og andre medier har jobbet med denne dokumentaren. Det blir interessant å se hva som blir presentert. Undertegnede har bare sett et utdrag, skriver kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund i en SMS til NTB.

– En rekke nasjoner blir nevnt helt generelt. Det er alltid vanskelig å forholde seg til slik generell informasjon, men vi er trygge på at det vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Det viser også åpenheten som ble vist da det internasjonale granskingsutvalget gjorde sitt grundige arbeid da det gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn, legger han til.

– En svenske skiller seg betraktelig ut
Ifølge Uppdrag Granskning har totalt tolv svensker som finnes i databasen avvikende verdier. Og spesielt én utøver skiller seg ut.

– Gjennom internasjonalt samarbeid har Uppdrag Granskning fått tilgang flere tusen blodverier av langrennsløpere i verdenseliten på ski. I den store databasen skiller en svensk utøver seg ut. Tre analytikere sier at han mest sannsynlig var dopet, skriver Uppdrag Granskning på sine hjemmesider.

Dokumentaren hvor de mistenkelige blodverdiene legges frem skal etter planen sendes på svensk TV onsdag neste uke.

Sveriges landslagslege Per Andersson reagerer på de høye blodverdiene til den svenske utøveren etter å ha fått lagt frem verdiene av Uppdrag Granskning.

– Det er mer enn det vi pleier å se. Men jeg kjenner meg trygg på at de vi har i OL i Pyeongchang er der på ærlige vilkår. Jeg kan ikke kommentere de sifrene nærmere i og med at jeg ikke vet hvilke individer det er snakk om, sier Andersson, og slår fast:

– I løpet av den tid jeg har jobbet med utøverne så har jeg ikke hatt noen som helst mistanker om at det forekommer doping, konkluderer langrennlandslagets lege.

– 50 mistenkelige prøver av høye blodverdier
The Sunday Times nekter imidlertid å ta det som god fisk. De hevder at det er stor grunn til å være bekymret for at det også i OL i 2018 vil forekomme doping, til tross for IOC nylig stengte ute flere utøvere fra Russland.

Avisen hevder at rundt 50 langrennsløpere som har kvalifisert seg til Pyeongchang har avgitt prøver der blodverdiene er unormalt høye. Det innebærer imidlertid ikke automatisk at disse er skyldige i doping.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyser at de ikke kommenterer «mistenkelige» prøver og antidopingbyrået WADA sier i en kommentar at de er mer enn fornøyd med deres antidopingarbeid.