Russland utestenges fra Paralympics

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) opprettholder utestengelsen av Russland som nasjon fra vinterens Paralympics.

Illfoto
Illfoto Foto: Ahn Young-joon

Det opplyser IPC i en pressemelding der komiteen samtidig skriver at kvalifiserte russiske utøvere vil kunne delta i Paralympics under nøytralt flagg.

IPC venter at mellom 30 og 35 slike nøytrale utøvere vil delta under lekene i Pyeongchang.

– IPC opprettholder mistanken mot Russlands paralympiske komité (RPC). Samtidig vil komiteen, som en anerkjennelse av framdriften RPC har hatt i sine anti-dopingaktiviteter, tillate at kvalifiserte, russiske para-utøvere, som oppfyller strenge betingelser, konkurrerer i fem idretter under navnet nøytral paralympisk utøver (NPA) i Pyeongchang 2018, skriver komiteen.

De nevnte fem idrettene er alpint, skiskyting, langrenn, snowboard og rullestolcurling. De nøytrale, russiske utøverne vil imidlertid ikke kunne delta i langrenn for menn, da de 100 kvoteplassene i denne øvelsen allerede er utdelt.

Russiske folkevalgte og medlemmer av Russlands paralympiske komité vil ikke få være til stede under mesterskapet.

Hele den russiske troppen var også utestengt fra Sommer-Paralympics i Rio de Janeiro i 2016. Bakgrunnen for utelukkelsene er avsløringene om organisert, statsstøttet dopingjuks i russisk idrett.

I Sotsji i 2014 tok russiske utøvere 80 medaljer i Paralympics, og Russland ble dermed klart beste nasjon.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2