Slik vil storklubbene stoppe rivalenes milliardoverganger

Storklubbene har selv lansert et forslag til endringer i Financial Fair Play-reglene, melder Le Parisien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UEFAs mye omtalte Financial Fair Play-regler har ikke fungert i praksis.

Bare de siste årene har stjerner som Paul Pogba, Neymar og Philippe Coutinho blitt kjøpt for nærmere fem milliarder norske kroner.

Se hvordan Neymar forklarte overgangen til PSG øverst!

Da PSG i fjor sommer kjøpte Neymar og Kylian Mbappé omgikk klubben FFP-reglene ved å løse Mbappé-overgangen som et lån som blir en permanent overgang sommeren 2018.

– Det her er soleklar økonomisk doping, tordnet blant annet sa La Ligas president Javier Tebas etter PSGs milliardkjøp.

– Om jeg vil stoppe FFP? Jeg tror det ettersom det finnes så mange lovlige muligheter rundt det, mente Arsenals manager Arsene Wenger.

Nå er det en ny endring på vei, ifølge den franske avisen Le Parisien.

Ifølge avisen er de nåværende FFP-reglene – som enkelt kan forklares med at en klubb ikke kan bruke mer penger på spillerkjøp enn sin totale inntekt – i ferd med å endres.

Bayern München og Barcelona blant klubbene bak forslaget
UEFA vil derfor endre den nåværende modellen til et nytt system som har fått navnet «Financial Fair Play 2.0».

I den versjonen skrotes det nåværende kravet om å ikke bruke mer enn sin inntekt, og det settes opp et makstak for å kjøpe spillere for maks én milliard kroner mer enn en klubb selger spillere for.

I PSGs tilfelle ville for eksempel ført til at kjøpene av Neymar og Mbappé aldri kunne blitt fullført med mindre klubben hadde solgt spillere for 2,7 milliarder kroner under det samme overgangsvinduet.

Bak forslaget om regelendringen står storklubber som Bayern München, Juventus, Real Madrid og FC Barcelona, ifølge den franske avisen.

– De er irritert på dagens regler og ønsker et mer rettferdig regelverk, skriver Le Parisien.

Kan bli innført allerede sommeren 2018
I tillegg til forslaget om et makstak ønsker klubbene å maksimere antall seniorspillere i en klubb til 25 for å unngå at klubber henter stjerner og låner dem ut i årevis, som blant annet Chelsea og Manchester City er kjent for.

Dessuten vil UEFA kontrollere at klubbenes gjeld og sponsoravtaler – likt det PSG har med sin partner i Qatar – ikke overstiger 30 prosent av den totale omsetningen.

Forslaget vil bli behandlet på et møte i UEFAs eksekutivkomité 24. mai. Dersom FFP 2.0 blir vedtatt kan de nye reglene tre i kraft allerede til sommeren.