De norske håndballgutta møter Bosnia-Hercegovina eller Sveits i play-off til VM i Tyskland og Danmark i januar 2019.

– Det er to lag i hver sin ende av skalaen. Bosnia er et bra håndballag, men de er truet av utestengelse. Sveits ikke har vært noe på mange år, så det ville vært bedre for Norge å få dem. Et medaljejagende Norge skal uansett slå Bosnia i en kvalifisering til et mesterskap, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Norge var seedet i trekningen sammen med Serbia, Slovenia, Makedonia, Island, Tsjekkia, Kroatia og Hviterussland.

Det sveitsiske håndballforbundet protesterte på bruken av en av de bosniske spillerne i møtet 13. januar, og derfor er det ennå ikke klart hvem Norge møter. Lagenes forbund har frem til månedsskifte å legge frem sine bevis, før Det europeiske håndballforbundet tar en avgjørelse.

– Hvis det er noe som er uforutsigbart å spå, er det hva de internasjonale håndballforbundene bestemmer seg for, selv om Det europeiske håndballforbundet er bedre enn Det internasjonale håndballforbundet, sier TV 2s ekspert Bent Svele.

Landslagssjef Christian Berge forventer en avgjørelse tidlig i februar.

– Jeg vet litt om Bosnia, for de møtte flere av våre EM-motstandere, så jeg så dem i analysen. Der nede er det tøffe kulisser, og det er et typisk Balkan-lag med masse ferdigheter. Sveits er ubeskrevet for meg. Jeg har bare sett dem i to treningskaper, sier Christian Berge til TV 2.

Begge kampene spilles i juni og Norge skal spille hjemme først.

– Noen sier det er en fordel å spille hjemme i den andre og kunne avgjøre det der, men da får man heller legge et ordentlig grunnlag hjemme først. Norge har vist at de takler det der, sier Svele.

Håndballgutta røk ut mot Slovenia i play-offen til forrige VM, men fikk «wildcard» og tok seg helt til finalen i mesterskapet.

– Sist gang kom vi fra et godt mesterskap og Slovenia var det verste vi kunne få. Det kunne gå hipp som happ. Norge har utviklet seg siden det og kommer fortsatt til å utvikle seg frem til play-offen, sier Svele.

Vinneren av søndagens EM-finale mellom Spania og Sverige er direkte kvalifisert. Det samme er regjerende verdensmester Frankrike, samt vertslandene Tyskland og Danmark. Mesterskapet i januar 2019 skal spilles i byene København, Herning, Berlin, Hamburg, München og Köln.

Hele trekningen:
Serbia – Portugal
Litauen – Island
Tsjekkia – Russland
Slovenia – Ungarn
Hviterussland – Østerrike
Makedonia – Romania
Nederland – Spania/Sverige
Norge – Bosnia-Hercegovina/Sveits
Kroatia – Montenegro