Medaljedrømmen knust for håndballgutta

Norge maktet ikke å slå Sverige med stor nok margin i Zagreb.

Se intervjuet der Sander Sagosen tar selvkritikk i vinduet øverst!

Sverige – Norge 25-28

Norge måtte slå Sverige med fem mål for å ha sjanse til å gå videre til semifinale, men vant bare med tre mål.

Dermed blir det ikke semifinaleplass for håndballgutta, til tross for bedre spill enn hva som var tilfellet mot Kroatia.

– Vi gir absolutt alt vi eier og har, og vi kommer ut og legger press på svenskene. Det synes jeg på langt vei vi klarer. Vi gjør en god kamp, men skulle vi hatt mulighet til å vinne med fem mål, måtte vi trappet opp fem til ti prosent til, sier Bjarte Myrhol til TV 2.

Landslagskapteinen understreker at det ikke var onsdag semifinalebilletten røk for håndballgutta.

– Jeg er klar på at semifinalebilletten røk i første kamp. Det tror jeg mange er enig i. Vi visste at vi måtte slå Kroatia på hjemmebane eller regjerende verdensmester Frankrike. Det nåløyet er trangt, men det er den posisjonen vi har satt oss i, påpeker Myrhol.

– Forbannet irriterende

Landslagstrener Christian Berge mener Norge har hatt stang-ut dette håndball-EM.

– Det har vært et mesterskap med marginer imot. Det er forbannet irriterende, rett og slett, sier Berge til TV 2.

– Men det er vel ikke i denne kampen det ryker?

– Nei, det er mot Frankrike. Den har vi egentlig, og den skal vi ta. Der er vi ikke god nok i avgjørende faser, men guttene viser en vanvittig fighter-innsats og vilje i dag. De trør på hele veien. I tillegg får vi treff i forsvar, og Torbjørn er virkelig god i dag, svarer landslagssjefen.

Bergerud spilte en stor kamp – Sagosen fortviler

Torbjørn Bergerud, som tok skylden selv etter tapet for vertsnasjonen, vant denne gangen målvaktskampen. Han reddet hele 47 prosent av skuddene, mot Mikael Appelgrens 31.

– Det er godt å få vist seg frem fra en bedre side, men det har også en sammenheng med forsvarsspillet. Vi står tøft og aggressivt. Vi får flere skudd bakfra, og da får man selvsikkerheten som gjør at man også tar seksmesterne, sier målvakten til TV 2.

Fremover lugget det imidlertid mer for de norske profilene. Kristian Bjørnsen og Sander Sagosen, som hadde truffet så mye tidligere i mesterskapet, scoret bare fem mål totalt.

Der Bergerud tok selvkritikk etter forrige kamp, gjør Sagosen det samme etter Sverige-kampen.

– I dag kommer jeg ikke opp på det nivået i det hele tatt. Jeg kommer for tett på forsvaret, og kommer egentlig ikke til så mye sjanser. Jeg vil for mye, skal presse gjennom og presse på for muligheter. I tillegg har Sverige noen gode keepere. Innsatsen min er rett og slett ikke bra nok i dag. Det må jeg lære av og anerkjenne – det er bittert å stå her, sukker Sagosen.

Norges toppscorer i mesterskapet, Bjørnsen, er fornøyd med hvordan Norge fremstod i skjebnekampen.

– Det er selvfølgelig bittert, men jeg synes vi gjør en utrolig bra innsats. Vi prøver hele veien. Da det var ett minutt igjen og timeout, så vi egentlig at det ikke var mulig å vinne med fem, men vi skulle i hvert fall gå for å vinne, sier Bjørnsen til TV 2.

Kan bli plasseringskamp

Nå venter det en mulig kamp om å bli nummer fem, avhengig av resultatet mellom Kroatia og Frankrike, der Kroatia må ta poeng for at Norge skal avansere.

– Vi vil alltid komme høyest mulig. Å spille om femte-/sjetteplass er helt OK når vi ikke vinner denne kampen, sier Bjørnsen.

Sluttsekundene like før pause ble avgjørende for Norges medaljedrøm. Christian Berge tok omgangens første timeout, og planla trekket som skulle gi tremålsledelse.

Norge ble imidlertid avblåst for teknisk feil, og Sverige reduserte til 11-12 da Jerry Tollbring scoret etter en kontring. På sidelinjen var landslagstreneren rasende. I andre omgang klarte ikke Norge å opparbeide seg noe mer enn en tomålsledelse før to minutter før slutt.

– Vi spiller en veldig god kamp

Eivind Tangen, som satte to av fire skudd, mener Norge gjorde en bra kamp mot Sverige.

– Det blir litt irriterende, for vi har muligheten. Før kampen høres det litt sånn «OK» ut at vi skal vinne med fem mål, men vi spiller en god nok kamp til det. Det handler om småting og et par feil. Men herregud, vi slår Sverige og gjør en veldig god kamp, sier Eivind Tangen til TV 2.

Kent Robin Tønnesen spilte seg til en firer på TV 2s spillerbørs, og satte inn fem av sju mot Sverige. Han er i likhet med lagkameraten irritert over marginene.

– Jeg føler vi egentlig spiller ganske bra. Vi står bedre i forsvar enn tidligere kamper og Torbjørn står som en vegg. Da blir det morsomt å spille håndball, og vi spiller med et fantastisk tempo. Det er veldig små marginer som gjør at vi ikke vinner med flere enn tre mål, sier Tønnesen til TV 2.

Norge åpnet bra – Bergerud skinte

Kampen mot Sverige startet motsatt fra den Norge tapte for Kroatia.

Der Bjarte Myrhol misbrukte muligheter fra strek tidlig mot vertsnasjonen, scoret han på sine første forsøk mot Sverige og sendte Norge opp i en tidlig ledelse.

Samtidig reddet Torbjørn Bergerud tre av svenskenes seks første skudd.

Deretter stoppet det opp for håndballgutta, og Mikael Appelgren i det svenske buret stod i likhet med Bergerud med en redningsprosent på 50 ti minutter ut i kampen. Minuttet senere utnyttet de overtall, og tok ledelsen 5-4. Da svarte Norge raskt, og snudde til 9-6 ledelse.

Sverige kjempet seg tilbake etter slurv i det norske angrepsspillet, men Bergerud stod imot bak og stoppet et viktig straffekast på stillingen 8-9.

Til pause gikk Norge med en knepen 12-11 ledelse, som kunne vært større. Christian Berge tok sin første timeout halvminuttet før pause, der han la planen for tremålsledelse. Norge klønet det imidlertid til i angrepet, og en illsint landslagstrener måtte se Sverige redusere sekunder før hvilen.

Scoret rett etter pause

Minuttet like etter pause pluss minuttet før ble avgjørende for Norge. Istedenfor tremålsledelse, utlignet svenskene like etter hvilen.

Norge kjempet seg opp igjen til en tomålsledelse, men Sander Sagosen bommet fra sjumetersmerket og Sverige klarte å kjempe seg tilbake.

Slik fortsatte den andre omgangen – Norge spilte seg fint opp i en tomålsledelse, men bommet hver gang muligheten til å gå opp tre mål foran bød seg frem. Eivind Tangen klinket ballen i tverrliggeren på stillingen 24-22, og Sverige svarte med to scoringer på rappen.

På tampen vartet Bergerud opp med flere fine redninger, men til slutt rant sanden i timeglasset for fort for Norges del.