Mats Zuccarello og lagkompisene har en stor jobb foran seg.
Mats Zuccarello og lagkompisene har en stor jobb foran seg. Foto: Abbie Parr

Bekmørkt for Zucca og Rangers: – De er ikke et topplag lenger

Mats Zuccarellos New York Rangers er i fryktelig form for tiden. Zucca og Co har hele sju tap på sine siste ti kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter deres siste tap mot Anaheim Ducks, er Rangers virkelig på dypt vann.
Etter en dårlig sesongstart var de inne i en brukbar periode, men nå er sesongen på vei til å rase sammen. Nå ligger de to poeng under streken som gir sluttspill, og skulle de ikke klare å snu den dårlige trenden vil sesongen være over etter grunnspillet for første gang på sju år.

– Den dårlige perioden skyldes delvis at de endrer lagoppstilling og rekker altfor ofte. De får ikke satt ett lag, sier TV2s hockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

– Mange av de beste spillerne er også for ustabile i prestasjonene, og de har altfor dårlig uttelling på målsjansene sine. Se på statistikken. Det er et enkelt mattestykke som til og med jeg, som ikke var i alle mattetimene, klarer, legger han til.

Tallene lyver ikke

Og statistikken danner et tydelig bilde på ineffektivitet. I følge tallene på nhl.com scorer deres beste spillere på mellom fem og 15 prosent av skuddene sine. Det er ikke nok til å vinne kamper jevnt og trutt i verdens beste hockeyliga når motstanderne ofte ligger på over 30.

Stjernespillere som Rick Nash og Michael Grabner er blant dem som har levert langt under forventingene så langt. Og når nysigneringer som Kevin Shattenkirk og David Desharnais heller ikke har klart å sette sitt preg på laget, blir det vanskelig å plukke poeng.

– I tillegg til at de som skal score målene underpresterer, har også keeperen Henrik Lundquist fått mye mer å gjøre denne sesongen. Rangers har ikke den beste andrekeeperen, noe som gjør at svensken må stå i mål mer enn vanlig. Selv om han er blant de beste keeperne i ligaen kan han ikke redde alt, sier hockeyeksperten.

Sjefen får mye av skylda

Den siste tiden har det igjen haglet kritikk mot hovedtrener Alain Vigneault. Allerede i oktober i fjor ble det spekulert i om treneren burde pakke sakene sine og forlate kontoret. Blant annet i New York Post.

– Alt ansvar kan ikke legges på han. Rangers har ikke et godt nok lag, og det er for mange spillerutskiftninger fra sesong til sesong. Her er det ledelsen i klubben som må ta tak, mener Dahlstrøm.

TV2s hockeyekspert Bjørn Erevik er enig med Dahlstrøm, og utdyper litt om hvor trenerkritikken kommer fra.

– Han blir kritisert for hvordan han bruker spillerne sine, og han sliter med å få laget til å fungere sammen. Men det er for tidlig å snakke om hans avgang, det er forsatt mange kamper igjen av grunnspillet. Så får vi se hvor lang tid han bruker på å snu motgang til medgang, sier Erevik, og legger til

– Rangers har mannskapet til å snu det, men de er ikke et topplag lenger, som for et par år tilbake, så forventningene bør ikke være altfor høye.

Den norske stjernen leverer

Mats Zuccarello er blant de eneste på laget som får godkjent for sine prestasjoner denne sesongen. Han er den i Rangers som plukker flest målpoeng med sine 35 totalt. Nå har han hatt målgivende pasning i tre kamper på rad, og i følge Erevik er nordmannen kanskje deres mest verdifulle spiller.

– Zuccarello har en høy stjerne i laget og blant supporterne. Han har en fornuftig lønn, og plukker målpoeng med jevne mellomrom. Det var på et tidspunkt snakk om en overgang til en annen klubb, men Rangers ser at de ikke vil få samme verdi tilbake i en annen spiller på det nivået. Nå snakkes det heller om en kontraktsforlenging, forteller Erevik.

Etter deres siste kamp mot Anaheim Ducks uttalte Zuccarello dette, ifølge Steve Zipay på Twitter.

– Alle gutta møtte opp til kamp, men vi ga bort altfor mange enkle mål. Vi er inne i en periode hvor alt går imot oss og hvor hver tabbe ender opp med et baklengsmål. Det var en vanskelig kamp, og ingen av oss spilte godt nok. Det er veldig frustrerende og det er ikke lett å være positiv nå.

Rangers får en mulighet til å reise kjerringa allerede i kveld, når de møter San Jose Sharks.