STJERNEN KAN MISTE OL: Sergej Ustjugov er ikke inkludert på listen over rene utøvere fra IOC.
STJERNEN KAN MISTE OL: Sergej Ustjugov er ikke inkludert på listen over rene utøvere fra IOC. Foto: Peter Schneider

Ustjugov går trolig glipp av OL – ikke med på IOCs liste over rene russere

Russisk idrett er i harnisk etter at også langrennsløperen Sergej Ustjugov og skiskytteren Anton Sjipulin ser ut til å bli utestengt fra OL i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kom nyheten om at kortbaneløperen Viktor An ikke er med på listen over utøvere som IOC anser som rene utøvere og som kan inviteres som nøytrale utøvere til OL.

Ustjugov mister OL
Tirsdag kom det fram i en uttalelse fra den russiske OL-komiteen at heller ikke Ustjugov og Sjipulin står på listen over godkjente utøvere.

Russland er utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang etter avsløringen om statsstøttet dopingjuks.

Russerne reagerer kraftig etter at utøvere som de selv anser som rene, ikke får være med i Pyeongchang.

De medga mandag at Ans OL-håp var knust, siden det ikke vil være mulig å få fullføre en ankebehandling før etter lekene.

– Deprimerende nyheter, het det i en uttalelse fra president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Den russiske OL-komiteens visepresident Stanislav Pozdnyakov sier i en uttalelse at «ingen av de aktuelle utøverne har vært implisert i noen form for doping, og de tallrike dopingprøvene de har avgitt gjennom karrieren viser at de er rene».

Pozdnyakov opplyser videre at OL-komiteen vil be IOC klargjøre grunnlaget for at de aktuelle utøverne ikke er invitert til lekene i Sør-Korea. Han hevder at russerne ikke anser slaget som tapt.

Utsjugov regnes som en av de største utfordrerne til de norske gulldrømmene under lekene i Sør-Korea. 25-åringen vant forrige sesongs Tour de Ski og ble VM-konge i Lahti med to gull og tre sølv. Ustjugov har vært på pallen sju ganger i verdenscupen denne sesongen.

Shipulin tok gull på stafetten under OL i Sotsji i 2014.

Utestengt fra OL
Russland er kastet ut av OL etter avsløringene om statsstyrt doping. Ingen russere får konkurrere under eget flagg, samtidig som flere toppledere og medaljevinnere fra Sotsji er strippet for medaljene de vant og er utestengt på livstid. Utøvere som kan bevise at de er rene, får imidlertid lov til å konkurrere under nøytralt flag som "Olympic Athlete from Russia".

TV 2 var til stede i starten av desember da den russiske langrennstroppen ble meddelt avgjørelsen fra IOC. Ustjugov var langt nede og forlot rommet.

– Nå er han forvirret. Jeg tror han vil tenke mye på denne situasjonen. På at han kan dra til OL uten flagget sitt og landet sitt. Det blir en tøff beslutning for ham, fordi det er viktig for ham å konkurrere og høre den russiske nasjonalsangen på podiet. Å stå på podiet og høre den russiske nasjonalsangen er viktig for utøverne, spesielt Sergej, sa Russland-trener Sorin Egor til TV 2.

Avgjørelsen om å lette straffen og gi rene russere OL-billett har fått blant andre Johan Kaggestad til å reagere. Han mener alle russerne burde blitt utestengt.

– Jeg synes det er en feig avgjørelse, fordi Russland som nasjon har ødelagt idrettens omdømme. Russland burde straffes helt ut. At det går ut over noen uskyldige utøvere, spiller ikke så stor rolle i den store sammenhengen, sier Kaggestad til NTB i desember.

Flere av de straffede utøverne, blant dem langrennsstjernene Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin, har anket avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i håp om å få lov til å delta i OL i Sør-Korea. Der virker likevel lite trolig at de falne skistjernene når frem med ankene.