#

2SITERT

Du skal være tøff i hodet for å lykkes som målvakt

BEDRE ENN RYKTET: Torbjørn Bergerud er nok den som er mest kritisk til egen innsats i EM, men de norske målvaktene har ikke vært så dårlige som en får inntrykk av etter Kroatia-kampen.
BEDRE ENN RYKTET: Torbjørn Bergerud er nok den som er mest kritisk til egen innsats i EM, men de norske målvaktene har ikke vært så dårlige som en får inntrykk av etter Kroatia-kampen. Foto: Ruud, Vidar
De norske målvaktene har fått mer kritikk enn de fortjener.

De norske målvaktene har fått mye kritikk så langt i EM. Litt fortjent, men også mye ufortjent.

Norge er ikke bedre enn at man må ha den beste målvakten på banen når man møter de beste lagene i Europa. Da holder det ikke med målvaktsspill på det jevne, og i hvert fall ikke direkte svakt spill av burvokterne.

Å være håndballmålvakt er veldig ensomt. Jeg pleier å si til målvaktene jeg trener at de er heldige, for de har den rollen på banen som gir dem størst sjanse for å bli helt. Men de må også tåle å bli syndebukk. For det er ingen man legger så godt merke til både med positivt og negativt fortegn, som målvaktene. Du skal altså være tøff i hodet for å lykkes som målvakt.

Torbjørn Bergerud sto rakrygget og tok ansvaret etter tapet for Kroatia, men der tok han en for laget. For det var slett ikke bare målvaktenes feil at det ble tap for vertsnasjonen.

Dessverre førte jeg ikke egen statistikk på kampen, så jeg må belage meg på den offisielle, og den gir i hvert fall ikke målvaktene for mange redninger.

Men der finner man en del interessante tall.

For eksempel slapp de norske målvaktene bare inn sju av 15 distanseskudd. Det betyr at 25 av 32 baklengsmål kom etter nærskudd.

I mitt hode forteller det vel så mye om et forsvarsproblem som et målvaktsproblem. For man kan ikke forvente at en målvakt skal ligge på 50 prosent på nærskudd.

Så kan man si at en toppmålvakt står frem når forsvaret foran ham svikter. Men det er ikke alltid like lett å gjøre jobben alene.

Og Torbjørn Bergerud er heller ingen toppmålvakt. Han er på god vei til å bli det, men han er fortsatt bare 23 år gammel. Noe som er regnet som junioralder blant internasjonale målvakter. En skal ikke forvente at han skal være stabil på et internasjonalt toppnivå.

Han var supertalentet som fikk sin landslagsdebut allerede som 18-åring. En uhørt alder å stå i mål på internasjonalt nivå.

Bergerud fikk noen sesonger ødelagt av skader, men har etter det vært veldig smart karrieremessig. Etter å ha tatt nivået i Eliteserien, dro han til svenske LUGI. Der ble han ligaens beste målvakt. Da tok han steget videre til Danmark og TTH Holstebro.

Denne sesongen har han vært den beste målvakten i den danske ligaen, og var på årets lag etter første halvdel av sesongen. Neste sesong tar han nok et trinn i karrieretrappen. Da går turen videre til tyske Flensburg-Handewitt.

Så langt i EM har han vært på det jevne. Han har ikke vært så dårlig som en gjerne har fått inntrykk av. Blant målvaktene som har fått over 100 skudd mot seg, er han foreløpig nummer seks i mesterskapet. Altså ikke blant de beste, men heller ikke blant de svakeste.

Han har for eksempel en høyere redningsprosent enn Danmarks stjernemålvakt Niklas Landin. Og Kroatias Ivan Stevanovic, som stengte buret mot Norge.

Men han har ikke hatt noen superkamp ennå. Den kan komme mot Sverige.

Sverige er et lag som skal passe Norges forsvar bedre enn det Kroatia gjør.

De har ikke en Luka Cindric i midten som binder opp to spillere og lurer det norske midtforsvaret ut på halvdistanse hele tiden. Noe som gir store rom for linjespiller og for sidebackene til å løpe gjennom.

Jeg er helt sikker på at de norske målvaktene har pugget skuddmønster i to dager allerede. De kommer til å ha full kontroll på hvor Lukas Nilsson, Simon Jeppsson, Johan Jakobsson og Albin Lagergren skyter til vanlig. Ingenting vil bli overlatt til tilfeldighetene.

Og hvor fort det kan snu er Stevanovic et levende bevis på.

Den kroatiske veteranen har en egen evne til å spille godt mot Norge. Spesielt OL-kvalifiseringen i 2014 sitter godt i. Der stengte Stevanovic fullstendig buret og var hovedårsaken til at det ikke ble noen Rio-tur på de norske guttene.

I dette mesterskapet sto han med 18 redninger totalt på de fire første kampene til Kroatia. Mot Norge la han til 15 på den statistikken.

Forutsetningene er enkle for Norge. De må slå Sverige med fem mål, før de finner plass på tribunen i Arena Zagreb og skal heie Frankrike til seier over Kroatia.

Ingen av delene er umulige, selv om oddsene helt klart er mot Norge.

Men håpet skal ingen ta fra oss. Det lever til godt ut på onsdagskvelden. Oddsene var ikke på Norges side i VM i fjor heller. Da kjempet de seg til en finale.

De får konsentrere seg om sin del av oppgaven. Så får en håpe Frankrike ønsker å gå til semifinale som gruppevinner og derfor setter inn støtet mot Kroatia.

Jeg unner de norske målvaktene en skikkelig revansje mot Sverige. En oppreisning for den kritikken de fikk etter Kroatia-kampen. Da får de i hvert fall en positiv avslutning på mesterskapet, dersom ting ikke skulle gå Norges vei.

Lik TV 2 Sporten på Facebook