FAVORITT: Øystein Bråten er favoritt til å ta OL-gull i freeski. Denne uken kjører han for sitt tredje X Games-gull, i Aspen.
FAVORITT: Øystein Bråten er favoritt til å ta OL-gull i freeski. Denne uken kjører han for sitt tredje X Games-gull, i Aspen. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.

Derfor er Øystein (22) et av Norges største gullhåp i OL

Freeski-kjører Øystein Bråten (22) tok to X Games-gull i fjor. Nå er han favoritt til å hente hjem et OL-gull fra Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22-åringen fra Torpo i Hallingdal hadde en utrolig sesong i fjor.

Først tok han sitt aller første X Games-gull i amerikanske Aspen i januar, før han fulgte opp med et nytt X Games-gull på hjemmebane i Hafjell i mars.

Nå er han favoritt til å ta Norges første OL-gull i freeski - fordi han har én stor fordel.

Dette vil skille utøverne

For ifølge kjørerne selv er slopestyle-løypen i Sør-Korea langt mer teknisk enn den vi så i Sotsji-OL i 2014.

Perfekt for Bråten.

– Det er tre rails, og tre hopp i OL-løypen. Mange gjør de samme triksene på hoppene, så da handler det om å skille seg på på rails. Å kunne krydre kjøringen med litt ekstra saus på railene tror jeg blir viktig. Det er min styrke, sier han til TV 2 med et smil.

I 2014 fikk 18 år gamle Bråten en 10. plass. Nå er forventningene helt annerledes.

– Det er veldig stort å få lov til å reise til OL igjen. Jeg er mye bedre nå enn jeg var for fire år siden, og jeg vil jo selvfølgelig reise hjem med en medalje. Det finnes ikke en større plassform for å vise frem sporten vår, så det hadde betydd mye om det klaffet i OL, understreker 22-åringen.

Allerede søndag kan hallingen ta sitt tredje X Games-gull, da slopestylefinalen i freeski arrangeres i amerikanske Aspen.

Fem gullsjanser

Marcus Kleveland er et av de norske OL-håpene i snowboardernes slopestyle-konkurranse. Han tror også at det blir avgjørende å kjøre godt på rails.

– Det som kommer til å bli mest krevende i OL er rails. Så det å lære meg noen nye triks på rails er hovedmålet mitt nå. Det kommer til å bli mye like hopp, så jeg tror railene blir utslagsgivende, sier Kleveland til TV 2.

Samme oppfatning har Tiril Sjåstad Christiansen.

– Oppsettet på løypen innbyr til kreativ og teknisk kjøring, og det blir avgjørende å kjøre bra på rails. Det er der dommerne kommer til å skille utøverne, sier hun.

Både Kleveland og Sjåstad Christiansen er kjent for å ha styrken sin på hopp, men Bråten har gått i lære hos Andreas Håtveit - og er kanskje den aller beste i feltet på rails.

Det lover meget godt.

– Jeg jeg likte løypen veldig godt da jeg var der for to år siden for å kjøre prøve-OL, så jeg gleder meg veldig, understreker Bråten - som denne uken kjemper som sitt tredje X Games-gull, i Aspen.

I Sotsji tok Ståle Sandbech sølv i snowboardernes slopestyle-konkurranse.

I Sør-Korea har Norge fem reelle gullsjanser i snowboard og freeski:

  • Slopstyle, freeski menn - Øystein Bråten
  • Slopstyle, freeski kvinner - Johanne Killi og Tiril Sjåstad Christiansen
  • Slopestyle, snowboard menn - Marcus Kleveland og Ståle Sandbech
  • Slopestyle, snowboard kvinner - Silje Norendal
  • Big Air, snowboard - Marcus Kleveland.