Mørks advokat: – Neppe mulig å stoppe spredningen av bildene

Men John Christian Elden håper det er riktig at saken får stor oppmerksomhet på grunn av at Nora Mørk holder den varm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble det kjent at de stjålne, private bildene av Nora Mørk var publisert i flere øst-europeiske medier.

Apparatet rundt Mørk tok umiddelbart affære og fikk ved hjelp av Utenriksdepartementet, ambassaden og lokal juridisk bistand redaksjonene de var i kontakt med til å avpublisere.

Men håndballstjernens advokat innrømmer at det trolig er fånyttes å prøve å stoppe bildene.

– Rent faktisk er det neppe mulig å stoppe spredningen, men vi gjør så godt vi kan. Vi velger å følge opp med politisaker og/eller erstatningskrav, sa Elden da han gjestet TV 2 Nyhetskanalen torsdag.

Men formålet er ikke bare å hindre spredningen, men å bidra til å øke folks bevissthet, og å hindre at lignende ting skjer i fremtiden.

– Dette er erstatningssaker som skal gå til arbeidet med å fjerne tilsvarende bilder eller sørge for at disse ikke blir lagt ut for andre jenter. Det er den måten vi kan gå frem på, slik at folk skjønner at dette ikke er akseptabelt, sier Elden.

– Det er klart dette er vanskelig for Nora. Hun har ikke ønsket at dette skulle bli spredd. men hun har valgt å stå opp og ta den kampen, på vegne av sine medsøstre.

Stor oppmerksomhet

Mørk-saken kom til overflaten da 26-åringen fortalte om de stjålne bildene i et TV 2-intervju 13. november.

Det har blusset nytt liv i saken at Mørk tidligere denne uken truet med å forlate landslaget på grunn av Håndballforbundets treige håndtering av et varsel mot at herrelandslaget hadde vært i besittelse av bildene.

Det har igjen ført til stor oppmerksomhet rundt saken, noe som kan ha bidratt til ytterligere spredning av bildene.

– Saken får stor oppmerksomhet. Det er fordi mange mener Nora Mørk selv holder saken varm?

– Det håper vi er riktig at den får stor oppmerksomhet på det grunnlaget. Det er derfor hun har valgt å gå ut med det. Hun hadde to valg til å begynne med. Det ene var å prøve å tie det ihjel, og å akseptere, som mange har gjort, å bli hengt ut. Det andre var å slå kraftig tilbake. Hun har valgt det siste. Da følger vi opp det som loven åpner for og prøver å ta de som er med på sjikane eller å spre tyvegods. Formålet er at folk skal skjønne det, forklarer Elden.

Da utenlandske redaksjoner i flere land i går valgte å trykke bildene tok det saken opp på et nytt nivå.

Håndballpresident Kåre Geir Lio var klar på at de ville hjelpe Mørk, i den grad de var i stand til det.

– Hvis vi kan hjelpe Nora, og hun syns vi kan spørres om hjelp, så gjør vi det innenfor de rammene, mulighetene, den kunnskapen vi måtte ha på området. Men dette begynner å bli krevende saker, når vi begynner å snakke medier i Europa, og et lovverk og ein jus som et alminnelig menneske som meg ikke er i nærheten av å ha innsikt i.

– Samme regler i utlandet

Advokat John Christian Elden oppsøkte også ekspertbistand i sakens anleding.

– Da vi i går ble kjent med at dette var lagt ut på nettaviser, så tok vi kontakt med UD og ambassaden og fikk hjelp til å slette det gjennom kontaktpersoner både juridisk og i de ulike avisene. Så vi er glad for den hjelpen og bistanden vi har fått fra den norske ambassaden, sier Elden.

– Det er mange steder disse bildene er spredd. Det er førstemann som har spredd dette, som bærer ansvaret for dette. Det vi har gjort det siste døgnet er at vi har tatt kontakter med redaktører i flere utenlandske redaksjoner og fått bildene slettet derfra. De sletter selvfølgelig bildene straks så fort de blir gjort oppmerksom på at dette er snakk om tyveri, for de har de samme reglene der som vi har i Norge. Dette er ikke lov.

– Hvilke konsekvenser har det å spre slike bilder?

– I ytterste konsekvens er det straffbart. Det er straffbart å spre andres bilder, intime bilder, uten at det foreligger et samtykke. I denne saken tror jeg hele Norge vet at bildene ikke er delt, eller gitt ut, av henne, men stjålet fra henne. Da betyr det å sette seg i besittelse av dem, eller på annen måte forholde seg til dem, det er heleri. Å ta del av utbytte fra en straffbar handling. Vi kommer til å følge opp dette så langt det er mulig, nettopp for å markere hva som er god folkeskikk.

– Hvor går grensen for hva som er en straffbar handling?

– Det kommer an på hva man ønsker å anmelde. Teknisk sett kan man si at de som med vilje har satt seg i besittelse av bildene. Vet at det er stjålne bilder, men oppsøker dem og ser på dem begår en straffbar handling. Vi har ikke gått etter personer på det grunnlaget, men vi har gått etter de som har bidratt til å spre de videre, og slikt sett opprettholde den sjikanen og krenkelsen av privatlivets fred som dette representerer.

– Hvor viktig er det at Nora Mørk tør å stå i dette?

– Jeg er stolt av at hun har valgt å stå frem på den måten, og at hun tar den belastningen. Det er ikke mange som ville gjort det. De fleste ville gått den andre veien, tatt halen mellom beina, og prøvd å få det til å gå over, så hadde vi sett det skje med andre jenter uken etter. Hun har valgt å ta denne kampen for å prøve å stoppe det.