MOROA OVER FOR DENNE GANG: Casper Ruud hadde lite å stille opp med mot Diego Schwartzmann i andre runde av Australian Open onsdag.
Foto: Lars Eide / NTB scanpix
MOROA OVER FOR DENNE GANG: Casper Ruud hadde lite å stille opp med mot Diego Schwartzmann i andre runde av Australian Open onsdag. Foto: Lars Eide / NTB scanpix

– Vi tror Casper-effekten kan bli som Hushovd-effekten

Australian Open er over for denne gang, men ingen i norsk tennis depper av den grunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en fantastisk uke. Det er mange ting som gjør at norsk tennis har gode uker, men det har vært særlig moro denne uken med medieinteressen, familien til Casper har det gøy, Casper har det gøy selv... Så det har vært en god norsk tennisuke.

Det sier Alexander Kjær, generalsekretær i Norges Tennisforbund, til TV 2.

Sammen med de ansatte i forbundet, fikk TV 2 overvære Ruuds andrerundekamp mot Diego Schwartzmann på forbundskontoret.

Og selv om Ruud i realiteten aldri var i nærheten av å ta seg videre mot argentineren som er rangert som den 26. beste i verden, var stemningen upåklagelig.

– Gode tider for norsk tennis

– Hvor viktig er det Ruud har gjort i Australia for norsk tennis?

– Vi tror det er veldig viktig. Vi har sett i norsk sykkelsport at Thor Hushovd slo gjennom i Valkenburg i 1998 (vant U23-VM på tempo, journ.anm.), ble proff, debuterte i Tour de France... Det er litt der Casper er i dag. Han har vært nummer én i verden som junior, han er på TV, han gjør store resultater... Han tapte i dag, men han har likevel gjort det fantastisk. Vi tror Casper-effekten kan bli litt som Hushovd-effekten, sier Kjær.

– Gror det bra bak Ruud?

– Ja, det gjør det. Vi har hatt vekst de siste fem årene, vi har ventelister på Tennisskolen, så det er gode tider for norsk tennis, sier han.

Blant de mest fremtredende, foruten Ruud, finner vi 20 år gamle Viktor Durasovic (rangert som nr. 381 i verden), 25 år gamle Ulrikke Eikeri og 21-åringen Melanie Stokke.

– Lov å håpe på topp 10 i verden

En av de som kjenner Ruud best er Øivind Sørvald.

Han er sportssjef i forbundet og bruker i tillegg time på time på å hjelpe både Ruud og andre ved å analysere kamper og motstandere i detalj.

– Det vi ser er at en spiller på det nivået som kan serve og ha noen våpen, som også forehanden hans er, er et kjennetegn for alle som går videre oppover. Så er det viktig å passe på at svakhetene hans ikke blir for svake. Og vi ser at alt vi har jobbet med før har kommet seg opp på et gjennomsnittlig godt nivå. Så alt tyder på at han har det fysiske og det mentale, så det ser bra ut. Det ser bra ut, sier Sørvald.

– Er det lov å håpe på topp 10 i verden, for eksempel?

– Jada. Topp 10 eller topp 50... Om vi greier å være i disse turneringene og klarer å få Casper til første, andre og tredje runde, og i tillegg får inn de som er bak ham i kvalifiseringsrunder til de største turneringene, vil det se veldig lovende ut.