BERGEN  20170924.
Sykkel-Vm i Bergen 2017.
Alexander Kristoff etter å ha blitt nummer to på fellesstart menn under VM i landeveissykling i Bergen søndag. Sagan ble verdensmester for tredje gang på rad, Michael Matthews på 3.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BERGEN 20170924. Sykkel-Vm i Bergen 2017. Alexander Kristoff etter å ha blitt nummer to på fellesstart menn under VM i landeveissykling i Bergen søndag. Sagan ble verdensmester for tredje gang på rad, Michael Matthews på 3. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Tre spennings-momenter i 2018

Med sesongstarten i gang i Australia venter vi med spenning på en ny og innholdsrik sykkelsesong.

Overganger, sportslige prestasjoner, kontroverser, og forventninger til norske resultater. Vi har mye å glede oss til!

Her er tre spenningsmomenter i sesongen som venter:

Ny vår for Aleksander Kristoff i UAE?

Med sølvet på VM fellesstarten i Bergen viste Aleksander Kristoff at han er Norges sykkelkonge med mer på lager. Kristoff er inne i sin åttende sesong som proff hvorav seks sesonger i Katusha-trøyen. Frem til og med 2019 sykler den regjerende europamesteren i UAE Emirates. Det nye laget høres ut som et nytt og eksklusivt prosjekt, men er egentlig bygget på grunnmuren til det tradisjonsrike italienske storlaget Lampre med røtter tilbake fra 1990. Et større budsjett og en mer internasjonal tilnærming til både rytterstall og støtteapparat løfter allikevel laget til det nødvendige nivået for å henge med i utviklingen som kreves i toppen av internasjonal sykkelsport.

Med 64 proffseire inkludert Milano-San Remo, Flandern rundt og to etapper i Tour de France er Kristoff en av tre frontfigurer i storlaget. 30 åringen er mannen for spurtene og klassikerne. Irske Daniel Martin og italienske Fabio Aru er hentet for de kuperte klassikere og sammenlagt. Kristoff må dele kapteinsrollen, en ikke ukjent situasjon for Kristoff som har lignende erfaring fra Katusha hvor han delte kapteinsrollen med Joaquim Rodriguez (Spania) og Ilnur Zakarin (Russland). Det viktige for Kristoff blir frihet og tillit til medbestemmelse over rittprogram som er tilpasset hans systematiske og krevende treningsinnsats. På sitt beste i Katusha var samarbeidet med lagledelsen og nordmannen meget god og preget av tillit.

Den tidligere Katusha ledelsen lyttet også til nordmannens om laguttak og nysigneringer. Men Katusha endret seg med ny profil og nye ledere. Den nye ledelsen preget kommunikasjon og tillit negativt. Et lagskifte ble derfor nødvendig og det blir spennende å følge det nye samarbeidet. For en rytter under stort press med stor lønningspose er det særlig i motgang at vi ser om samarbeidet er godt og preget av den tilliten utøver trenger for å skape nødvendig formutvikling.

Hva skjer med Chris Froome, og hvordan vil en eventuell utestengelse endre dynamikken i Tour de France feltet?

Chris Froome skapte begeistring og store forventninger da han annonserte sin deltakelse i årets Italia rundt. Froome er i ferd med å bli blant de aller største etapperytterne i historien. Seier i Italia rundt ville pyntet ytterligere på inntrykket. I 2017 vant han endelig Spania rundt. En seier som satt langt inne etter fem forsøk uten å gå helt til topps. Når den røde trøyen fra det spanske etapperittet endelig ble hans, kom bomben om den positive dopingprøven som kan gjøre det spanske rittet til en forbannelse for den kenyansk-fødte briten.

Om Froome ikke klarer å bevise at det har skjedd en feil ved lovlig inntak av Salbutamol, risikerer han en sviende lang utestengelse som kan ødelegge store deler av 2018. Om Tour de France ryker for Froome, vil det åpne opp rittet i hans fravær. Muligheten det skaper blant konkurrenter kan føre til en nedprioritering av deltakelsen i Italia rundt for å toppe formen i juli.

Froome er verdens beste etapperytter, og Sky på sitt beste er verdens mest dominerende sykkellag. Sky uten Froome vil derfor åpne opp for en ny dynamikk med forventninger om en mindre statisk og forutsigbar taktisk utvikling gjennom Sky-lagets dominerende jerngrep. Hvem blir favoritten om Froome uteblir grunnet den altfor høye Salbutamol- mengden målt under fjorårets Spania rundt? Listen over potensielle utfordrere er lang, blant andre Nairo Quintana, Roman Bardet, Mikel Landa, Yates- brødrene, Rigoberto Uran, Daniel Martin, og ikke minst Tom Dumoulin. Den nederlandske tempoverdensmesteren er den flest snakker at kan ta over Tour- tronen.

Kristoffer Halvorsens inntreden i verdenseliten.

En annen Sky-rytter under langt mindre sportslig og personlig press er den norske førsteårsproffen Kristoffer Halvorsen. Dessverre gikk unggutten i gjerdet i oppvarmingsrittet til Tour Down Under, med påfølgende håndbrudd og ufrivillig konkurransestopp. 21 åringen slapp unna uten alvorlig skade og vil snart være tilbake i trening.

Den tidligere U23 verdensmesteren var som ventet offensivt med og godt i gang med å markere seg da han endte i asfalten. Når Halvorsen endelig er tilbake i konkurranse, er mitt håp at Sky dyrker han som en vinnertype gjennom riktig matching. De må gi han tillit og utsette han for passe mengde press i ritt han kan lykkes i.

Det er forståelig om Halvorsen ønsker å prøve seg i de største klassikerne og etapperittene, men det er allikevel fornuftig om majoriteten av rittene er på et nivå som ikke er for langt unna nivået Halvorsen allerede har opplevd suksess før han tok steget opp i World Touren. Faren for en brå start med for mange ritt på høyeste nivå er at totalbelastningen som følger med gjennom økt lengde, høyere snittfart og tøffere kamp i feltet blir for høy. For stor belastning for lenge utenfor komfortsonen kan gjøre utøveren utbrent og få vinnerinstinktet til å blekne. Håpet er derfor at Halvorsen skal få flest mulig resultater gjennom ritt på et nivå som er tilpasset en ung førsteårsproff med et stort potensial. En sunn overgang til nytt lag og tøffere konkurranseklima blir viktig for den langsiktige utviklingen av stortalentet fra Kristiansand.