Norge videre etter brutalt oppgjør

Norge videre til mellomspillet etter kontrollert seier mot hardtspillende Østerrike.

Norge - Østerrike 39 - 28

Se referat i Sportsnyhetene øverst.

Norge hadde full kontroll fra start til slutt da Østerrike ble slått i den siste gruppespillkampen.

Men kampen bar også preg av mye tøft, fysisk spill fra østerrikerne. Bjarte Myrhol smalt i bakken etter en stygg albue i andreomgang, men kom seg heldigvis på beina igjen.

– Jeg vet ikke hva som traff meg. Slikt skal ikke skje. Man må ha kontroll på sin egen kropp. Det er unødvendig, sier Myrhol til TV 2.

Og kun minutter senere fikk Østerrike ett rødt og ett blått kort i løpet av ett minutt. Begge utvisningene kom etter forsøk på å stoppe Sander Sagosen.

– Først får jeg to strake midt i ansiktet, så får jeg en knyttneve mot nesen. Det er skittent spill. De prøvde å få meg ut av mitt spill, men det gikk ikke, sier Sagosen til TV 2.

Men seieren var det aldri noen tvil om, mye takket være Kristian Bjørnsens ni scoringer.

– Vi begynner kampen veldig bra. De tar oss nesten igjen, men så kommer Bjørnsen med fire raske på starten av andreomgang. Det blir en sekser på børsen fra meg, sier TV 2-ekspert Bent Svele.

– Det var en kamp med svært høyt tempo. 39 scoringer er helt ellevilt, sier Svele.

Så mange scoringer har de norske herrene aldri scoret i en EM-kamp før.

– Vi slipper kanskje inn litt for mange mål, men vi bryr oss ikke så mye om det i dag. Vi vinner med elleve og det er solid, sier Svele.

Toppscorer Bjørnsen var også svært fornøyd etter målfesten.

– Vi spiller en håndball som passer meg fint. Det var gøy å være kant i dag, sier Kristian Bjørnsen til TV 2.

Sverige overrasket mot vertsnasjonen
Seieren betyr at Norge tar med seg to poeng inn i hovedrunden. Det gjør også Kroatia etter tirsdagens overraskende tap mot Sverige.

– Vi må vinne hver kamp nå. Det er et perfekt for oss at Kroatia også går inn med to poeng, det er nok det tøffeste laget vi skal møte. Det skal bli morsomt videre nå, sier Sagosen.

Norges andre motstandere i hovedrunden blir Sverige og Serbia.

– Dette blir fantastisk. Det blir en håndballfest. Serbia skal være enkelt og greit. Kroatia blir kanskje den vanskeligste. Også møter vi svenskene til slutt, sier Svele.

Norge godt i gang
Norge fikk en fin start på kampen i Kroatia. Østerrikernes offensive overtallsspill ble hardt straffet da Magnus Gullerud sendte Norge opp til 4-2 etter omlag syv minutter. Keeper Torbjørn Bergerud kom også godt i gang med flere redninger tidlig i kampen.

Anført av en frisk Kristian Bjørnsen fortsatte Norge å dominere. Etter elleve minutter var Christian Berges menn oppe i en 8-4-ledelse. Ved halvspilt førsteomgang ledet Norge med 10-5.

Magnus Jøndal var - i likhet med vingkollega Bjørnsen - i det målfarlige hjørnet. Venstrekanten prikket inn 12-7-scoringen på lekkert vis etter 20 minutter.

Mot slutten av omgangen hevet østerrikerne seg, men Norge tok likevel med seg en 18-14-ledelse inn til pause.

Myrhol i bakken
Kort tid etter hvilen måtte Bjarte Myrhol ta telling. Norges kaptein fikk et svært ublidt møte med albuen til østerrikske Vytautas Ziura. Dommerne unnlot å dømme utvisning, men Myrhol måtte ta seg en skikkelig pust i bakken.

Til tross for ufin albuebruk, østerrikerne klarte ikke å hamle opp med Norge. Kristian Bjørnsen scoret fire kjappe mål, og Norge ledet 23-15 etter 35 minutter.

Etter 39 minutter fikk Bozovic se det røde kortet etter en takling på Sander Sagosen. Og kun minuttet senere ble også Ziura utvist. Igjen var det Sagosen som ble taklet svært hardt. Kort tid senere var Myrhol tilbake på banen etter hodesmellen.

Norsk EM-rekord
Med 15 minutter igjen av kampen hadde Norge bra kontroll med 29-23-ledelse. Og mens østerrikerne fortsatte å pådra seg utvisninger, økte den norske ledelsen i sluttminuttene.

Magnus Abelvik Rød fikk seg også en solid trøkk like før slutt. Nordmannen fikk et knallhardt skudd rett i ansiktet, men kom seg heldigvis til hektene igjen.

Målene fortsatte å renne inn, og det endte til slutt med 39 - 28 i norsk favør. Det er ny EM-rekord i antall scoringer for de norske herrene.

I mellomspillet tar man kun med seg de poengene man har plukket mot lagene som også har tatt seg videre fra gruppespillet. Det vil si at Norge tar med seg to poeng. I mellomspillet skal Norge møte Sverige, Kroatia og Serbia.