Greipel vant karrierens 17. etappeseier i tour down under:

Nordmann falt stygt i sesongåpningen — må bryte etappperittet

Andre Greipel spurtet inn til sesongens første seier i Australia natt til tirsdag, og tok med det karrierens 17. etappeseier i seksdagersrittet.

Se Hoelgaards stygge velt i vinduet over!

André Greipel vant den første etappen av Tour Down Under, men for Daniel Hoelgaard ble spurten langt fra like lykkelig.

Et småkaotisk oppløp endte med en stygg velt for nordmann og FDJ-rytter Daniel Hoelgaard som smalt inn i reklameskiltene noen hundre meter fra mållinjen.

24-åringen fra Stavanger lå godt fremme i feltet, og ble presset over ende. Hoelgaard ble kjørt til nærmeste sykehus hvor det ikke ble konstatert noe brudd, men en forslått skulder og et sårt kragebein.

– Det er et lite mirakel at ingenting er brukket, sier Hoelgaard til TV 2 fra sykesengen.

Trodde det var brudd

Han blir trolig værende på sykehus i et par dager.

– Jeg trodde først at det var brudd i både håndledd, albue og kragebein. Så viste det seg etter røntgen at det var ingenting. Men jeg har fått en del stygge kutt, spesielt i albuen og på hoften. De er dype. Så i morgen skal jeg legges i narkose for å få de skikkelig renset og for å lappe meg sammen, forklarer Hoelgaard.

– Det ser veldig stygt ut når jeg ser krasjen i ettertid. Jeg har vært veldig heldig. Hjelmen ble knust i sammenstøtet med asfalten, og jeg har hodepine og vondt i nakken. Jeg skal ha en ny scanning av nakken i morgen. Forhåpentligvis er det bare såre muskler.

– Hva skjedde?

– Slik jeg husker det så havnet jeg litt bakpå. I den siste venstresvingen så hadde jeg stor fart, og midt i svingen ser jeg at folk dytter hverandre foran meg. Dermed ble det en dominoeffekt, jeg får en skulder i siden og havner rett i gjerdet, svarer han.

– Dette oppleves veldig kjipt. Men jeg får ikke gjort noe med dette nå. Heldigvis er det tidlig på året, så jeg har god tid på å komme tilbake. Jeg tror ikke dette vil hemme meg mye i fortsettelsen.

– Våken og bevisst

Nordmannen blir værende på sykehuset slik at skadene kan vurderes nærmere.

Det var lenge usikkert om han skulle fortsette rittet, men til slutt falt valget ned på at han trakk seg.

– Etter de første undersøkelsene så det ut til at det var brudd i kragebein og albue, men nå er han vært til røntgen og de fant ikke noe på bildene. Men han skal videre til nye undersøkelser. Daniel var våken og bevisst hele tiden, kan rådgiver Espen Aareskjold fortelle etter å ha snakket med FDJ-ledelsen.

Fallet kommer i rekken av norske velt den siste tiden, også Kristoffer Halvorsen falt under gaterittet People´s Choice Classics natt til mandag.

Supertalentet kunne etter rittet konstatere brudd i hånd, og må med det være borte fra sykkelsetet i fire til seks uke. Truls Korsæth syklet også første etappe av Tour Down Under for sitt lag Astana.

Fornøyd vinner

Den 145 kilometer lange etappen ble avgjort med en massespurt. Der var det forhåndsfavoritt og spurtkanonen Andre Greipel (35) som trakk det lengste strået og tok karrierens 17. etappeseier i rittet.

– Jeg vil takke laget som satte opp spurttoget veldig bra. Vi var én mann mindre allerede før start, så vi lot de andre spurtlagene ta ansvar for å hente inn bruddet. Vi hadde derfor godt med krefter inn mot avslutningen, sa Greipel etter løpet.

Nærmest tyskeren var den australske sykkelkometen Caleb McEwan og superstjernen Peter Sagan.