Elleville Liverpool-minutter sørget for sesongens første City-tap

De «uslåelige» var allikevel ikke det. Pep Guardiolas gutter slapp inn fire og måtte tåle nederlag på Anfield til tross for utrolig sluttspurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene i vinduet øverst!

Liverpool-Manchester City 4-3

Storkampen på Anfield søndag ble en svært underholdende affære, og Liverpool og Manchester City ga seg ikke før det stod utrolige 4-3 på måltavlen.

Dermed stoppet Manchester Citys ubeseirede rekke i Premier League på 30 kamper (22 av dem denne sesongen), og drømmen om å kunne tangere Arsenal-legendene fra 2003/04-sesongen som det eneste som har gått ubeseiret gjennom en Premier League-sesong er over.

Alex Oxlade-Chamberlain, Roberto Firmino, Sadio Mané og Mohamed Salah scoret vertenes mål, hvorav de tre siste kom i løpet av åtte elleville minutter i midten av 2. omgang da vertene gikk fra 1-1 til 4-1 via tre lekre scoringer.

City reduserte til 2-4 sju minutter før slutt og 3-4 på overtid i et forsøk på en vanvittig sluttspurt, men tapet kom altså i runde 23 for den suverende ligalederen.

– En stor, stor kveld på Anfield, konkluderte TV 2s kommentator Øyvind Alsaker i det dommer Andrew Marriner blåste i fløyten for siste gang på Anfield søndag.

Les også: Hangeland før kamp: – Citys vanskeligste hinder på veien mot udødelighet

– Det er så stor underholdning at de store Hollywood-blockbusterne ikke er i nærheten engang. Vi satt på kanten av stolen i hele 2. omgang, sa TV 2s ekspert Brede Hangeland i studio etter kampslutt.

– Glad jeg hadde billett

Jürgen Klopp mener hans menn var den fortjente vinneren av kampen.

– Jeg er veldig glad jeg hadde billett til denne kampen. Når to lag med utrolig kvalitet har denne inngangen til kamp, kan det se slik ut. Vi er den fortjente vinneren av en utrolig vanskelig kamp. At det endte 4-3 til slutt mener jeg er et riktig resultat, sier Jürgen Klopp til TV 2.

Det var Jürgen Klopps andre seier over Pep Guardiola på to forsøk på Anfield.

– Hva er det du vet som Guardiola ikke vet?

– Ingenting. Det er bare fotball. Jeg har virkelig respekt for den jobben de gjør, og jeg liker å se dem spille. Jeg synes det absolutt er verdt å se oss spille òg. Når du ser kampen i dag, tenker du at det er slik fotball skal være, sier den tyske manageren.

Guardiola hyller managerkollegaen tilbake, og peker på Liverpools elleve minutter som tidspunktet kampen ble tapt.

– All ære til Liverpool for seieren. Vi vet hvor vanskelig det er på Anfield, og laget til Klopp er så imponerende. Vi gjorde en god kamp, men ikke de første minuttene. I andre omgang startet vi også veldig bra, men så gikk det plutselig fra 1-1 til 1-4. I det øyeblikket var vi ikke solide nok, sukker City-manageren.

Slik var kampen: Sterling ville ha straffe tidlig
Kampen var spesiell av flere grunner, da Liverpool blant annet både hadde byttet keeper fra Simon Mignolet til Loris Karius, og måtte klare seg uten en skadet Virgil van Dijk.

Det var også en spesiell anledning for Raheem Sterling, som på sin gamle hjemmebane ble pepet ut av vertenes fans fra så å si første minutt. Rundt seks minutter ut i kampen ville gjestene ha straffespark da nettopp Sterling gikk i bakken i feltet, men reprisene viste at det ikke var snakk om noen forseelse overfor den tidligere Anfield-yndlingen som slo ut med armene i forrakt over ikke å bli tildelt noe.

– Jeg kan ikke skjønne at det er noen grunn til å blåse i den situasjonen, sa Øyvind Alsaker fra kommentatorplass på Anfield.

«Ox» satte inn ledermålet
Bare snaut tre minutter etter Sterling-situasjonen smalt det foran The Kop. Alex Oxlade-Chamberlain, som debuterte for Liverpool i ydmykelsen på Etihad Stadium tidligere denne sesongen, avanserte med sitt gode rykk og fikk løsnet skudd fra like utenfor 16-meteren. Ballen føk i mål bak City-keeper Ederson, og dermed var vertene i front.

– Det er en en strålende enkeltmannsprestasjon, sa Brede Hangeland i TV 2-studio i pausen.

Trøkket på Anfield var enormt, og vertene fortsatte å sette fart på offensivt. Både Sadio Mané og Mohamed Salah var uromomenter, men uten tellende resultat i minuttene rett etter scoringen. Da var City noe nærere, da Kevin De Bruyne slo knallhardt inn fra høyre like før 20 minutter var spilt, men Sergio Agüero klarte ikke å nå fram inne i feltet.

Keepertabbe av Karius da City utlignet
City ble deretter tvunget til å foreta et bytte i bakre rekker, da Fabian Delph ble erstattet av Danilo etter drøye halvtimen. Allikevel kom altså scoringen, og det fem minutter før pause. En langpasning fra Kyle Walker fant Leroy Sane, som utnyttet at Joe Gomez feilberegnet.

Deretter tro vingen seg inn i banen, fintet Joël Matip og smelte ballen i nettet i det nærmeste hjørnet mellom dagens foretrukne Liverpool-keeper Loris Karius og hans høyre stolpe.

– Karius skal ha kontroll akkurat der, men det har han på ingen måte. Dermed hamrer Sane inn utligningen. Det må vel karakteriseres som en keepertabbe. Det er nesten null plass mellom Karius og stolpen, og da skal jo en keeper fra en stor klubb som Liverpool stoppe den avslutningen, kommenterte Alsaker.

TV-produsentene rettet selvsagt oppmerksomheten mot Simon Mignolet som satt tyggistyggende på benken i minuttene etterpå.

– Rent teknisk er det en rar greie. Han står bra posisjonert, men treffer ikke på opphoppet. Så han er i luftet når skuddet kommer, og så løfter han høyrefoten opp samtidig som han prøver å redde med hendene. Av en eller annen merkelig grunn lar han dette skuddet gå fra seg. Han har nå ett håp, og det er at de vinner kampen. Da slipper han unna med det. Hvis de ikke vinner, blir det stor oppmerksomhet i retning ham og Liverpools keeperproblematikk, og sagaen fortsetter, sa Erik Thorstvedt om scoringen i pausen.

VIDEO: Se analysen av begge omgangens baklengsmål her!

Liverpool-trykk i 2. omgangs startfase - Firmino scoret
Også de første sjansene å snakke om i 2. omgang hadde merkbart keeperspill involvert. Snaut ti minutter ut i omgangen var nemlig Ederson noe på halvdistanse da han var ute og bokset ballen bort, og nedfallsfrukten havnet hos Mohamed Salah. Egypteren avsluttet på volley, og der viste den brasilianske burvokteren seg fra en betydelig sterkere side da han med en reaksjonsredning hindret faren.

Deretter headet Nicolas Otamendi i tverrliggeren, og så nære var altså en argentiner å score mål på Anfield denne ettermiddagen. Fire minutter senere var det dog en brasilianer som skulle stjele overskriftene. Roberto Firmino brukte musklene og kjempet seg foran John Stones etter en stikker fra Alex Oxlade-Chamberlain. Deretter chippet han på lekkert vis ballen over Ederson, og selv om den gikk via både keeperens fingertupper og stolpen var det en flott scoring av Liverpools nummer ni.

– En brasilianer har reist. En annen brasilianer mottar hyllesten fra Liverpool-supporterne, sa Øyvind Alsaker fra kommentatorplass, med Philippe Coutinho-overgangen til Barcelona i bakhodet.

Spørsmålet om hvorvidt det skulle vært frispark til City i situasjonen forut for målet, ble tatt opp i studio etter kampslutt.

– Spørsmålet er om det burde vært blåst. Jeg mener det er frispark. Han bruker ikke bare skulderen. Han bruker til og med armen litt og går i ryggen på ham, sa Erik Thorstvedt.

– Det er vanskelig. Det er kanskje frispark, men Stones gjør en stor feil. I stedet for å ta kroppsduellen, skal han takle vekk ballen. Unngå å havne i den situasjonen, så ville den vært avverget, sa Brede Hangeland.

Fantastisk Mané-avslutning sørget for Liverpools tredje
Kun to minutter senere var det Sadio Mané sin tur til å skyte seg inn i historiebøkene. Liverpool kontret, Mohamed Salah fant Mané, og senegaleseren fullførte jobben ved å hamre ballen opp i krysset bak Ederson med venstrefoten.

– Nå rister hele Anfield. Nå rister nye Main Stand! Nå er det fullstendig kaos. Se den avslutningen! En avslutterteknikk fra absolutt øverste skuff. Et par elleville minutter gjør at Klopp har all grunn til å håpe og tro at det er hans gutter som skal påføre Manchester City sesongens første tap, kommenterte Alsaker.

Salah utnyttet grov Ederson-feil og satte den fjerde
Fem minutter senere fortsatte Liverpool-festen, da Ederson var på ville veier på ny. Keeperen mislyktes fullstendig med det han har vært så god på hele sesongen - sweeperkeeperspill - og klarerte ballen rett til venstrefoten til Mohamed Salah som stod like foran midtsirkelen og hadde luktet hva som var i ferd med å skje. Egypteren løftet enkelt 4-1 i nettet fra distanse.

– Det er i ferd med å bli en ydmykelse. Pep Guardiola ser det rakne fullstendig! Og se på Jürgen Klopp. Han selger sin kanskje beste spiller, spørsmålene hagler, ubeseirede City kommer på besøk, og så leder Liverpool 4-1 med drøyt 20 igjen å spille, kommenterte Alsaker.

– Det er mange som har fått disse mulighetene og bommet. Okei, målet er åpent, men du skal treffe også, sa Thorstvedt om scoringen.

Bernardo Silva og Gündogan reduserte i sluttminuttene
Det neste kvarteret forløp uten scoringer, før Bernardo Silva reduserte og skapte noe spenning da seks minutter gjenstod. Innbytteren plasserte ballen lekkert i mål etter flotte kombinasjoner.

Da Ilkay Gündogan så fikk pirket inn 3-4 ett minutt på overtid, så det ut til at gjestene allikevel kanskje skulle klare å beholde sin uslåelige rekke. Da Sergio Agüero stupheadet et innlegg i nettveggen på overtid holdt mange pusten, men denne gangen gikk altså argentinerens forsøk på utsiden av nettmaskene.

Dermed ble det tap for de lyseblå og seier for de røde. Rent tabellmessig er Liverpool nå 15 poeng bak City, og gikk forbi Chelsea på målforskjell. Jürgen Klopps lag er nummer tre i Premier League. Dersom Manchester United slår Stoke mandag, er det tolv poeng som skiller dem fra byrivalene.

– For Manchester City er det tre tapte poeng, og så er det bare å reise seg igjen og trygge den solide ledelsen på toppen av tabellen. For en thriller. For en avslutning, sa Øyvind Alsaker fra kommentatorplass i det det siste fløytestøtet gikk.

Udødelighetsaspektet forsvant
Liverpools seier betyr altså ikke bare at de selv tar tre poeng, men også at Manchester City ikke vil gå ubeseiret gjennom sesongen. Mange eksperter hadde begynt å lansere teoriene om at de ville lyktes med det, men TV 2s Brede Hangeland var i sin blogg blant dem som forut for kampstart lanserte nettopp denne kampen som Guardiolas mannskaps vanskeligste hinder på veien.

– Gratulerer til Liverpool. Vi hadde kampen i våre hender etter utligningen, men i løpet av kort tid gikk vi fra 1-1 til 1-4. Vi må lære av det. Alle har sagt at ligaen er avgjort, men den er ikke det. Det er mange vanskelige kamper igjen. Vi vil forsvare posisjonen vår kamp for kamp, sa Pep Guardiola etter kampslutt.

Også på gressteppet på Anfield ble dette med den ubeseirede rekken naturlig nok tema før kampstart, og Øyvind Alsaker mente at City-laget fram til forut for kampstart søndag hadde imponert mer enn det Arsène Wengers lag gjorde for 14 sesonger siden.

– Mange peker på dette som det største hinderet som gjenstår. Det er klart de kan klare å gå ubeseiret når de er kommet så langt. Og dette laget er mer overbevisende enn det Arsenal-laget som klarte det i 2003/04. De spilte tolv uavgjortkamper. Dette Pep-laget slår jo alle, sa TV 2s kommentator allerede forut for kampstart.