NM-GULL: Martin Johnsrud Sundby avgjorde tremilen før løpet.
NM-GULL: Martin Johnsrud Sundby avgjorde tremilen før løpet. Foto: Åserud, Lise

Sundby tok NM-gull etter langspurt

Perfekt taktikk av Martin Johnsrud Sundby på Gåsbu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby visste at han ikke kunne hamle opp med utfordrerne på oppløpet, derfor satte Røa-løperen inn søtet vel en kilometer før mål, og han så seg aldri tilbake på herrenes 30 kilometer med skibytte.

– Klæbo hadde gått baklengs
Sundby kunne "paradere" i mål til sitt 15. NM-gull etter et perfekt taktisk løp. I store deler av de tre milene gikk Sundby fornuftig og sparte krefter i den store frontgruppen.

– Jeg synes jeg har en god «finish» i dag. I et såpass stort felt, der alle vet at det kommer et rykk, får jeg nok sekunder til å avgjøre. Det er jeg fornøyd med, selv om jeg stivner litt på slutten. Det er et kort jeg kan spille. Jeg må bli bittelitt bedre, men det er et kort jeg kan spille, og det skal jeg ta med meg inn i OL, sier Sundby til TV 2.

– Jeg tror finishen min holder til å være med og kjempe om medaljene i OL. Det tror jeg definitivt. Hvis jeg får initiativet, og det er blitt gått hardt underveis, har jeg nok fart. Men jeg har 29 dager til å finpusse på det. Men vi har en Klæbo som nok hadde gått baklengs ved siden av meg mens jeg rykket der.

OL-duellanter
Da Sundby støtet fra gruppen, forsøkte utfordrerne febrilsk å få kontakt. Nærmest var Niklas Dyrhaug til slutt tok sølv foran Finn-Hågen Krogh.

– Det er litt bittert at jeg ikke var i bra nok posisjon da Martin dro til. Jeg fikk ikke bakskiene hans, men jeg er veldig fornøyd med måten jeg kom meg opp og sikret sølvmedaljen på. Det svarer bedre og bedre nå. Det pleier å komme seg etter Touren, så jeg synes det var litt mer futt i kroppen nå, sier Dyrhaug.

– Så det er mulig å gå seg i form i Tour de Ski?

– Ja. Det har jeg gjort de siste årene, og det føler jeg er på gang til å gjøre nå også. Jeg følte meg bra. Jeg er mest fornøyd med hvordan kroppen svarer på. Nå føler jeg meg slik jeg skal gjøre. Da kan jeg være med og kjempe om medaljer i OL, sa Dyrhaug.

Det har også Krogh lyst til.

– Jeg har veldig lyst til å gå duathlon i OL. Jeg tror det er min største sjanse til å få individuell medalje. Jeg er totalt sett veldig fornøyd i dag, sier .

En som ikke fikk mulighet til å gå seg i form gjennom Tour de Ski, var Petter Northug, men Dyrhaug vil ikke svare på hva han tenker rundt det faktum at han selv nå ser ut til å ha lyktes med formtoppingen via nettopp en slik plan, mens Northug ikke fikk muligheten.

– Det er vanskelig for meg å svare på, men jeg har brukt Tour de Ski som formoppkjøring i mange år nå. Det er mitt sjuende år nå. Det har fungert veldig bra for min del. Så jeg er glad for at jeg gjorde det i år også, og føler nå at kroppen er på et atskillig høyere nivå enn det den var. Det skulle også bare mangle etter det trøbbelet jeg har hatt i høst.