GÅR FOR GULL: De norske håndballherrene har ingen kvaler med å si at de går for gull i EM.
GÅR FOR GULL: De norske håndballherrene har ingen kvaler med å si at de går for gull i EM. Foto: Ruud, Vidar

Her er alt du trenger å vite om lagene i håndball-EM

Er Frankrike like gode som de var i fjor? Hvorfor er Kroatia favoritt? Og hva med Norge? Her får du svar.

Vi snakker ofte om "den vanskelige andresesongen" for nyopprykkede lag som har overrasket og gjort det bra.

Nå skal håndballherrene ut i det jeg vil kalle "det vanskelige tredjemesterskapet".

For det var en overraskelse for alle da de tok seg til semifinale i EM for to år siden.

Selv om man har ventet på gjennombruddet i mange år, så trodde de fleste at Christian Berge måtte ha litt mer tid på å bygge "Nye Norge".

I fjor var det fortsatt ingen som hadde forventninger til dem. Da tok man ytterligere et steg. For første gang gikk et norsk herrelandslag til en mesterskapsfinale.

I år er situasjonen en helt annen. For første gang skal de takle et forventningspress. For første gang er det forventninger om en semifinaleplass på forhånd.

Men akkurat det gir meg ingen bekymringer. Er det en gjeng som takler det, så er det disse guttene. De er rett og slett minst like sterke i hodene som de er i benkpress.

Der de norske håndballjentene alltid tar en kamp av gangen opp trappen til Thorir Hergeirsson, så sier Sander Sagosen rett ut at målet er gull.

Det er noe befriende over et landslag som våger å ha hårete mål - og å uttale dem på forhånd. Hittil har de også klart å innfri dem. Ja, vi elsker disse guttene!

Men man må være forberedt på en nedtur også. For det er noen tøffe hinder på veien til en semifinale. Allerede i åpningskampen får man en reprise på VM-finalen i fjor.

Kampen mot Frankrike vil langt på vei definere mesterskapet for Norge. Med seier kan veien til medaljekampen ligge åpen. Et tap kan bety at både vertsnasjonen Kroatia og Sverige må beseires i mellomspillet.

Jeg har tatt en kikk på de 16 lagene i EM og våget meg utpå et lite tips på slutten.

Frankrike:
Frankrike er ikke det de var i VM i fjor. Veteranene Thierry Omeyer og Daniel Narcisse takket for seg, og "Les Experts" var historie. Nå sitter Omeyer hjemme i Paris og har skoene klare dersom det blir skader på målvaktene, mens Narcisse har tatt håndballferie i januar.

Men det er ikke bare de to som mangler i EM. Skadelisten er lang som et vondt år for trener Didier Dinart.

William Accambray, Olivier Nyokas, Xavier Barachet, Ludovic Fabregas, Luka Karabatic og Mathieu Grebille må alle stå over mesterskapet.

Men tro ikke at Frankrike er ferdig i toppen av den grunn.

En spiller som Kentin Mahé har i en årrekke herjet i Bundesliga for Flensburg-Handewitt. Men på landslaget har han måttet spille annenfiolin og akseptert en rolle som kantspiller.

Dette kan bli mesterskapet der Mahé får sitt store gjennombrudd på landslaget. Der han står frem som en av de store stjernene.

Selvsagt blir han ikke den største. Den rollen er allerede besatt av Nikola Karabatic, som nok kommer til å ta enda større ansvar enn i de siste mesterskapene.

Se også opp for Dika Mem. En 20 år gammel høyreback med et ubeskrivelig stort potensial.

Hviterussland:
Norges andre motstander er Hviterussland. Et lag som var motstander også i EM i Polen. Den gangen vant Norge 29-27. Og det blir ingen walkover mot hviterusserne, selv om veteranen Sergej Rutenka har gitt seg. Playmakeren Artsiom Kulak og venstrevingen Ivan Brouka er også uaktuelle på grunn av skader.

Men kapteinen Barys Pukhouski er fortsatt med. Og min personlige favoritt, Arteem Karalek.

Linjespilleren er bare 21 år, men er allerede en av verdens beste i posisjonen. Han spiller nå for franske Saint-Raphael, men jeg blir ikke overrasket om han spiller i en av Europas virkelige toppklubber innen få år.

Østerrike:
Østerrike skal liksom være gruppens prügelknabe. Men det er lett å glemme at det ikke er tre år siden østerrikerne nektet Norge en VM-plass.

Det var Christian Berges første oppgave som landslagssjef. Faktisk var han bare ansatt på prøve da det gikk skeis i VM-playoff mot Østerrike.

Også Østerrike er rammet av skader, eller rettere sagt skade. For venstrevingen Raul Santos er ute med en skadet menisk. Det gjør at det blir enda mer ansvar på Nikola Bilyks unge skuldre.

Playmakeren er bare 20 år, men har allerede spilt over 40 landskamper.

Østerrike har også en farlig herremann på høyrevingen. Robert Weber ble toppscorer i Bundesliga forrige sesong, men skal nå bryne seg mot verdens kanskje beste forsvarsving i Magnus Jøndal.

De har også en kar med navn Janko Bozovic. De som har fulgt håndballen i noen år kjenner sikkert igjen etternavnet.

Jepp, det er sønnen til Stanka Bozovic. Den spilleren de norske håndballkvinnene hatet mest å møte på 1990-tallet. Eksil-jugoslaven som slo ned det som kom inn i Østerrikes forsvar, den gangen Østerrike var et lag å regne med i internasjonal kvinnehåndball (dog uten så veldig mange østerrikere på laget).

Etter gruppespillet krysser Norges gruppe med gruppe A.

Her venter flere sterke motstandere for Christian Berges menn.

Kroatia:
Vertsnasjonen regnes blant favorittene til EM-gullet. Kanskje den største favoritten i mine øyne.

De har vært i sju strake semifinaler i EM, men aldri vunnet.

Derfor har dette mesterskapet vært deres store mål i flere år. Det var Zeljko Babic som skulle lede skuten til heder og ære på hjemmebane, men avslutningen på fjorårets VM ble for ydmykende for kroatene.

Først tap for Norge i semifinalen og så for naboene Slovenia i bronsefinalen, ble for hard kost. Dermed ble det avskjed på grått papir ved hjemkomst til Zagreb for Babic.

Valget av ny landslagssjef falt på trenerlegenden Lino Cervar.

67-åringen ledet hjemlandet til VM- og OL-gull i sine to første sesonger første gang han var landslagssjef. Nå håper man på samme umiddelbare suksess.

Men den gangen var egentlig Cervar bare marionetten på benken, mens Ivano Balic trakk i trådene på banen. Selv om Kroatia har to fantastiske playmakere i Luka Cindric og Domagoj Duvnjak, så er det ingen av dem som har det i seg å styre butikken slik Balic gjorde.

Jeg glemmer aldri en kamp mot Island i EM i 2006. Kroatia lå under og Cervar tok timeout. Da landslagssjefen prøvde å komme til orde, så fikk Balic sin våpenlanger Davor Dominikovic til å bære Cervar ut av ringen.

Balic sine instrukser hjalp. Kroatia snudde kampen og om jeg ikke husker feil så scoret Balic sju mål det siste kvarteret.

Det blir spennende å se om Kroatia får hjemmepublikum med eller mot seg. Omtrent hver eneste billett i hele mesterskapet er solgt, og får EM-vertene den støtten bare et publikum på Balkan kan gi, så vil de bli båret frem. Men forventningene om gull kan også få fansen til å vende seg mot dem dersom det ikke fungerer på banen.

De kan også regne med den bittelille hjelpen som vertsnasjonene får av dommerne også. I hvert fall så lenge Dragan Nachevski styrer butikken.

Sverige:
Svenskene er håndballens Liverpool-fans. De har gått rundt og trodd de har vært verdens beste siden "Bengan Boys" (Landslaget som vant alt under Bengt Johanssons ledelse) regjerte.

Det skulle gå 14 år fra deres siste gull før man skjønte at man måtte ut av boblen for å komme seg videre. Inn kom islandske Kristjan Andresson som trener. Selv om Andresson både er født og oppvokst i Sverige, så var det et brudd med fortiden. "Bengan Boys" fortreffelighet ligger ikke lenger som en klam hånd rundt halsen på landslaget.

Plutselig så ser svensk herrehåndballs fremtid lysegul ut.

Aller lysest ser den kanskje ut for venstrevingen Jerry Tollbring. 22-åringen fikk den utakknemlige oppgaven med å etterfølge Gudjon Valur Sigurdsson og Uwe Gensheimer på venstrevingen i Rhein-Neckar Löwen, men "knorrgubben" har allerede vist seg oppgaven verdig.

Tradisjonen tro så har Sverige et sterkt målvaktspar. Mikael Appelgren og Andreas Palicka er årets utgave, og blant de beste duoene i EM.

Andresson kan komme til å stille med en backrekke med Simon Jeppsson, Lukas Nilsson og Johan Jakobsson. Da er det bare å holde seg for ørene. For da smeller det.

Sverige er så absolutt en outsider til en semifinale. Med rette flyten kan det være de som snyter Norge for medaljekonfekten.

Serbia:
Balkan er håndballens sentrum. En kan bare drømme seg tilbake til tiden med Jugoslavia og forsøke å forestille seg hvilket lag de kunne stilt i dag. Fem av de sju republikkene landet nå er delt opp i, klarte å kvalifisere seg for EM. Bare Bosnia-Hercegovina og Kosovo står utenfor.

Serbia er desidert størst av de fem, men kan risikere å bli svakest av dem i EM.

Den gamle storspilleren Jovica Cvetkovic har opplevd et mannefall. Momir Ilic og Darko Stanic har gitt seg på landslaget, mens Luka Mitrovic og Rastko Stojkovic er begge skadet. Forsvarssjefen Ilja Abutovic er heller ikke med til Kroatia.

Det blir derfor mye ansvar på veteranen Marko Vujin.

Får serberne flyt, så er det mye kvalitet i laget. Men får de motgang, så er sjansene store for at de klapper fullstendig sammen.

Island:
Det skulle egentlig ikke være mulig at Island spiller mesterskap etter mesterskap i håndball.

Med 330 000 innbyggere, så skulle de hatt et landslag på nivå med FyllingenBergens klubblag. I stedet så er de nok en gang i EM.

Islendingene har gått gjennom et lite generasjonsskifte de siste årene, men noe gammelt henger fortsatt igjen.

Som Gudjon Valur Sigurdsson. Venstrevingen som kommer til EM med 1798 landslagsmål på samvittigheten. Med det er han tidenes mestscorende landslagsspiller. Ifølge Iceland Review passerte han den ungarske 80-tallshelten Peter Kovacs i helgens privatlandskamp mot Tyskland.

Men den store stjernen til Island heter nå Aron Palmarsson. Playmakeren som i løpet av de to siste årene har spilt for tre av Europas største klubber. Først Kiel, så Veszprem, før han klarte å presse frem en overgang til Barcelona i høst.

Verdt å merke seg er det også at Thorir Hergeirssons nevø Janus Dadi Smarason er i troppen.

Men tro ikke at Norges side av tablået er den tøffeste med tanke på kampen om semifinaleplasser.

På andre siden er det nesten umulig å spå hvem som blir topp to etter mellomspillet. Tyskland, Danmark, Spania, Slovenia, Ungarn, Makedonia. Det blir storkamp etter storkamp.

Tyskland:
Tyskerne er regjerende mestere. I likhet med Norge overrasket de stort i Polen for to år siden. Tyskerne hadde, akkurat som Sverige, slitt med å gjenskape gammel storhet.

Men under islandske Dagur Sigurdssons ledelse gikk de hele veien og tok med seg pokalen hjem.

Mye av æren må tilfalle Sigurdsson. For sjelden har jeg sett mer kampavgjørende coaching fra benken.

Med små signaler endret han forsvarsformasjoner. Der de fleste lag spiller en og samme forsvarsformasjon så lenge det fungerer, så kunne Tyskland være innom både tre og fire ulike i løpet av en omgang.

Dette forvirret motstanderne, som måtte begynne å tenke nytt hver gang de hadde funnet et mottrekk mot tyskernes forsvar.

Nå er det Christian Prokop som leder Tyskland, og jeg er usikker på om han kan løfte laget på samme måte som det Sigurdsson gjorde.

Men tyskerne har massevis av klassespillere.

Det er ikke mange som matcher kantduoen til Tyskland. Med Uwe Gensheimer på venstresiden og Tobias Reichmann til høyre. Gensheimer med EMs kanskje største skuddregister og Reichmann med en spenst som gjør at han er oppe i tynn luft før han kommer ned når han satser alt han kan.

Philipp Weber ble skadefri i tide til EM og blir spennende å følge. Leipzig-spilleren har ikke fått mye tillit på landslaget før nå.

Prokop har ikke hatt like mye fokus på forsvarsspillet som Sigurdsson hadde, og har ikke med forsvarsspillere som Finn Lemke.

Men om Andreas Wolff kan ta frem målvaktsspillet han viste i EM for to år siden, så trenger Tyskland knapt forsvarsspill. Da tar Wolff seg av jobben alene.

Makedonia:
"Team Lazarov" er klare.

For det er Kiril Lazarov det handler om når Makedonia spiller håndball. Over 1200 mål på drøyt 160 landskamper lar seg høre.

37-åringen har de fleste scoringsrekorder det er mulig å ha, og er også den eneste som har over 1000 scoringer i Champions League.

Han har scoringsrekorden i EM med 61 mål fra 2012. Og selvsagt i VM. Der scoret han 92 ganger i 2009.

Men på landslaget har han hatt for få klassespillere rundt seg. Derfor ender det som oftest med exit enten i gruppespillet eller mellomspillet. Det er også grenser for hva Lazarov kan klare alene.

Veteranmålvakten Borko Ristovski har meldt seg til tjeneste igjen, og er i stand til å stenge kassen når det er behov. Det hjelper på for makedonerne.

Mest spennende hos Makedonia er likevel han som styrer det hele fra sidelinjen.

Raul Gonzalez er kanskje den største trenerressursen som er i øyeblikket.

Etter å ha gått i lære hos Talant Dujsjebajev i både Ciudad Real og Atletico Madrid, har han gått fra suksess til suksess som hovedtrener. Og toppet det hele da han ledet Vardar Skopje til topps i Champions League forrige sesong.

Neste sesong overtar han Paris Saint-Germain, og det vil overraske meg mye om ikke han er mannen som endelig får potensialet ut i håndballens største stjernegalleri.

Men først blir det spennende om han kan få til litt magi med Makedonia i EM.

Montenegro:
Montenegro både overrasket og overbeviste da de kvalifiserte seg til EM på Russlands bekostning.

Men mye av suksessen var takket være Vuko Borozan. Bare Kiril Lazarov scoret flere mål en det 2,03 meter høye "monsteret" av en venstreback. 50 ganger banket han ballen i mål på de seks kvalifiseringskampene. Lazarov scoret 57 ganger.

Men Borozan er så mye mer enn bare en storvokst skytter. Han er også en forsvarsspiller i verdensklasse.

23-åringen var også en av hovedmennene bak Vardar Skopjes Champions League-triumf.

Derfor var det en stygg strek i regningen at Borozan havnet i en bilulykke på juleferie hjemme i Montenegro.

Det gikk heldigvis bra med ham, men han fikk en skade i låret som gjør ham uaktuell for spill i EM.

Montenegro må også klare seg uten målvakten Nebojsa Simic. Derfor er det vanskelig å se for seg at de skal klare å ta seg videre til mellomspillet.

Slovenia:
Mange avskrev Slovenia foran VM i fjor.

Kontroversielle Veselin Vujovic kom inn som landslagssjef og da var det takk og farvel til sentrale spillere som Dean Bombac og Dragan Gajic.

Men Vujovic vet hva han gjør. Slovenia overbeviste stort og hadde et balltempo bare Norge kunne matche i mesterskapet.

De tok seg hele veien til semifinalen, der det ble stopp mot Frankrike.

Nå er det EM som gjelder, og det er varslet mange busslaster med fans på vei over grensen for å støtte sine håndballhelter.

Også i år er det mange som er skeptiske til hvor gode Slovenia er, men Vujovic har nesten samme stall som i VM.

Høyresiden deres er det få som kan matche, selv om Jure Dolenec måtte kaste inn håndkledet på grunn av skade. Bak på banen er de derfor avhengig av at veteranen Vid Kavticnik holder seg frisk. I Gaspar Marguc og Blaz Janc så har de trolig EMs sterkeste høyrevingduo.

Får de tynt ut noen redninger av målvaktene, så kan Slovenia være en outsider til en semifinaleplass igjen.

Danmark:
Danmark må alltid med når man snakker om medaljekandidater i et mesterskap. De har en rekke verdensklassespillere, og har et veldig sterkt kollektiv.

Litt urovekkende for danskene er det at det er først og fremst Mikkel Hansen som har måttet vike plass etter at Sander Sagosen kom til Paris Saint-Germain. Men det kan også virke motsatt. For det kan være det er en spillesugen Hansen som kommer til Kroatia, som har planer om å vise at han fortsatt er en av verdens aller, aller beste spillere.

Danskene er vel de eneste som kan matche Slovenias høyrevingduo. I hvert fall hvis Lasse Svan blir helt frisk etter sin skade. Veteranen Hans Lindberg har ikke noen problemer med å ta jobben dersom Svan trenger mer tid.

På motsatt side har de en trofast sliter. Casper Mortensen har lojalt levd i skyggen av Anders Eggert i en årrekke, men nå er det hans tur til å skinne. Så langt denne sesongen er han toppscorer i Bundesliga, og kommer til EM proppfull av selvtillit.

Helt bakerst har de en av verdens beste målvakter i Niklas Landin. På benken sitter Jannick Green, som har en egen evne til å stenge når han må inn og vikariere.

Danskenes akilleshæl er høyrebacken. Etter at veteranen Kasper Søndergaard fant ut at han hadde for mange barn til å spille på landslaget, så har trener Nicolaj Jacobsen slitt med å finne en fullgod erstatter.

Jacobsen hadde sikkert gladelig byttet bort så godt som hvem som helst av sine spillere, utenom Hansen og Landin, for en av Norges høyrebacker. For der det flommer over av gode høyrebacker i Norge, så har ikke Danmark en eneste en. Verken Niclas Kirkeløkke eller Peter Balling holder topp internasjonalt nivå ennå.

Spania:
Du vet du har mange spillere å ta av når du kan la verdens beste spiller i 2017 sitte hjemme under EM.

For Spanias landslagssjef Jordi Ribera fant rett og slett ikke plass til Arpad Sterbik i troppen sin.

Ribera har satt i gang et generasjonsskifte og tok heller ikke med Victor Tomas på høyrevingen.

Men tro ikke at Spania stiller med noe svakt lag av den grunn. Snarere tvert om.

Duoen Gonzalo Perez de Vargas og Rodrigo Corrales gjør at Spania stiller med en sterk målvaktsduo også uten Sterbik. Mens David Balaguer nok holder et høyere nivå på høyrevingen enn Tomas i øyeblikket.

Spania har tre strake semifinaler i EM, med resultatene 4., 3. og 2. plass. Kan de fortsette den rekken og gå helt til topps i år?

Ungarn:
Ungarn har noe på gang igjen.

Veteranen Laszlo Nagy har gitt seg på landslaget, men Zsolt Balogh har hatt en fenomenal sesong i Champions League for Pick Szeged, så offensivt er trolig Ungarn bedre på høyreback enn de har vært de siste årene.

Playmakeren Mate Lekai har også tatt store steg denne sesongen, og styrer spillet med enorm selvtillit.

Med svenske Ljubomir Vranjes på benken, så har de fått en trener som har vist at han kan løfte lag til uante høyder. I 2014 ledet han Flensburg-Handewitt til triumf i Champions League. Kanskje den største sensasjonen i turneringens historie.

Nå har han fått oppgaven med å ta Ungarn tilbake i verdenstoppen. En må helt tilbake til 1998 for å finne magyarenes beste resultat i EM-sammenheng. Da endte de på sjetteplass.

Tsjekkia:
Tsjekkia skal på papiret være sjanseløse i Gruppe D.

Allerede i høst ble det klart at de måtte klare seg uten sin største stjerne. Filip Jicha har båret tjekkisk herrehåndball på sine brede skuldre i ti år, men nå er det slutt.

Han valgte å legge opp i oktober, og er selvsagt ikke aktuell.

Et nytt slag fikk Tsjekkia i romjulen, da det ble klart at Tomas Babak heller ikke er med i EM.

Bergischer-spilleren var den som skulle ta over sjefsrollen etter Jicha, men en skade i armen holder ham borte fra håndballbanen i noen måneder.

Den tidligere Bodø-spilleren Ondrej Zdrahala får nå en sentral rolle for Tsjekkia. Men se også opp for den unge høyrebacken Stanislav Kasparek, som kan komme til å dundre inn noen mål.

Hvem vinner?
Hvis jeg skal se inn i spåkulen. Eller gjette vilt, som det også heter. Så tror, og håper, jeg at Kroatia og Norge tar de to semifinaleplassene på øvre del av tablået.

På nedre del så er det verre å plukke to land. Jeg tror Danmark kan få trøbbel denne gangen.

Jeg har veldig lyst til å ta med Slovenia til en semifinale, men uten Dolenec så skal det holde hardt.

Derfor ender jeg opp på Tyskland og Spania.

Blir det et nytt semifinaledrama mellom Norge og Tyskland? Ikke umulig.

Mitt tips blir en finale mellom Kroatia og Tyskland, der et fullsatt Arena Zagreb løfter Kroatia til en historisk EM-tittel.

Så får tiden vise om jeg treffer eller bommer totalt.

Send meg gjerne ditt tips på Twitter, til @TV2Stig